Rusii vor declansa Al Treilea Razboi Mondial? Pregatiri militare intense ale Moscovei

Duminica, 25 Octombrie 2015, ora 20:00
30501 citiri
Rusii vor declansa Al Treilea Razboi Mondial? Pregatiri militare intense ale Moscovei
Foto: Hepta.ro

Ambitiile imperialiste ale lui Vladimir Putin au fost dezvaluite, joi, odata cu anuntul ca masinaria secreta de razboi a Rusiei urmeaza sa construiasca trei noi baze militare in zona arctica - la doar 500 de kilometri distanta de tarmul Statelor Unite ale Americii.

De asemenea, Moscova a dezvaluit planurile pentru o noua baza militara pe insulele Kurile, dintre care unele se afla la mai putin de 30 de kilometri distanta de Japonia, scrie Tom Batchelor, pentru Daily Express.

Vladimir Putin isi flexeaza deja muschii in Siria, cu instituirea bazelor aeriene si navale si cu asa-zisa campanie de bombardamente impotriva Statului Islamic. Autorul articolului face referire si la invadarea si anexarea Peninsulei Crimeea, despre care spune ca releva expansionismul rusesc.

Cum ar putea incepe Al Treilea Razboi Mondial chiar maine

Intr-o largire semnificativa a razei de actiune a armatei ruse, Putin spera sa-i provoace pe oficialii americani si japonezi cu avanposturi din Oceanul Arctic si din cel Pacific. Iar aceste planuri inseamna ca Moscova va avea trupe, avioane de razboi si vehicule armate stationate in toate cele patru colturi ale continentului american.

De asemenea, demersurile Kremlinului vor fi vazute de Washington si Beijing drept o provocare directa pentru suprematia militara in regiune.

Disputa teritoriala cu Japonia

In Pacific, o noua baza ruseasca pe insulele Kurile este de asteptat sa inrautateasca relatiile si-asa proaste cu Tokio, care revendica partea sudica a insulelor, cunoscuta in Japonia drept Teritoriile de Nord.

Rusia a capturat insulele de la Japonia la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar disputa este intr-atat de aspra incat Moscova si Tokio inca nu au semnat un tratat oficial de pace dupa razboi.

Trifoiul Arctic: Rusia isi deschide o baza militara ultra-performanta in oceanul inghetat

In zona arctica, Rusia construieste sau planuieste sa construiasca o serie de noi baze militare pe insula Wrangel, insula Kotelny si la capul Schmidt, a confirmat ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu. Acesta a mai spus ca Rusia planuieste "sa incheie complet crearea si inarmarea intregii grupari arctice", pana in anul 2018.

"Nu ascundem asta de nimeni, am terminat practic crearea bazei din arhipelagul Novosibirsk, pe insula Kotelny. Aceasta este o baza cu adevarat mare, cum n-au fost nici in timpurile sovietice, si are echipament modern", a mai precizat Soigu.

Putin, popularitate record

Putin a promis sa nu militarizeze zona arctica, insa oficialii rusi au spus ca Moscova va lua masurile pentru a se asigura ca ramane bine aparata in regiune. Rusia spera ca instaurarea unei baze militare atat de aproape de tarmurile Americii i-ar conferi avantajul in orice conflict cu Statele Unite.

Insula Wrangel, o alta baza militara propusa, se afla pe lista obiectivelor din Patrimoniul Mondial UNESCO si adaposteste o rezervatie naturala.

Esueaza razboiul lui Putin impotriva terorismului?

Rusia a efectuat numeroase exercitii militare in zona arctica, in 2015, iar Moscova planuieste construirea unei retele de facilitati navale in regiune, pentru submarine si nave de razboi, ca parte a strategiei militare a tarii, pana in 2020.

Rusia opereaza deja baze militare in Europa de Est si in centrul Asiei, inclusiv in Georgia, Belarus, Kazahstan si Vietnam. Moscova foloseste de asemenea o baza navala din Siria si una aeriana din Latakia, unde se afla 600 de militari.

Vestile despre extinderea bazelor militare ruse vin in contextul in care Vladimir Putin este mai popular decat oricand, ajungand pana la o cota de 90 la suta, alimentata si de campania de bombardare a Statului Islamic si a rebelilor antiguvernamentali din Siria.

Rusia a efectuat peste 700 de atacuri in Siria, din 30 septembrie, inainte de care sondajele aratau ca rusii sunt ingrijorati cu privire la riscurile implicarii Kremlinului in Orientul Mijlociu.

Atacurile i-au linistit insa pe cetatenii Rusiei, un sondaj desfasurat la inceputul lunii octombrie aratand ca aproape trei sferturi dintre cei intervievati au o parere in general buna despre campania aeriana rusa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Rusia baze militare zona arctica, #Rusia Al Treilea Razboi Mondial, #Putin inarmare Rusia, #Putin baze militare zona arctica , #Rusia