Proteste in Bucuresti si in tara fata de Ordonanta Toader. Mihai Sora: Pana la urma vom invinge (Video)

Duminica, 21 Octombrie 2018, ora 21:06
44147 citiri
Proteste in Bucuresti si in tara fata de Ordonanta Toader. Mihai Sora: Pana la urma vom invinge (Video)
Foto: Captura facebook/Marianne Ganea

Protestele au reinceput in fata Guvernului, dupa ce ordonanta de urgenta pentru modificarea Legilor Justitiei risca sa blocheze activitatea parchetelor si aduce schimbari ce pun in pericol continuarea luptei anticoruptie.

Peste 1.000 de oameni s-au strans duminica in Piata Victoriei. Oamenii au strigat "Tudorel, demisia!", "Hotii, hotii!", "Uniti, salvam, toata Romania!", "Jandarmeria apara hotia!" sau "PSD, ciuma rosie!".

"Pentru un singur om si camarila lui de puscariabili, de doi ani, o guvernare intreaga incearca sa distruga Justitia. Este timpul sa iesim din nou in strada. Sa fim multi, puternici si sa-i oprim din nou", este chemarea care i-a scos pe oameni din case.

Cateva sute de persoane au iesit in strada si la Cluj-Napoca si Timisoara.

UPDATE 21:00 - Protestatarii au inceput sa paraseasca Piata Victoriei, duminica seara, dupa ce au scandat impotriva Executivului si a partidului de guvernamant. Acestia au strigat "Tudorel, demisia!", "PSD, ciuma rosie" si "Justitie, nu coruptie!", potrivit Agerpres.

Spatiul in care sutele de protestatari au manifestat nu a fost delimitat de garduri. In schimb, pe margini, cativa protestatari au afisat bannere cu mesaje precum "Depolitizarea CCR" si "Independenta procurorilor".

Pentru scurt timp, in Piata a fost si fostul ministru de Interne, Doru Viorel Ursu.

Dupa ora 20:00, protestatarii au stat cu spatele la cladirea Guvernului, cu mainile sus, si au strigat "Jandarmeria apara hotia!", apoi "Demisia!".

UPDATE 20:45 - Filosoful Mihai Sora a venit printre protestatarii din Timisoara. "Va iubesc. Sunt timisorean. Aici mi-am facut studiile pana la universitate. Sunt alaturi cu inima de dumneavoastra, alaturi de orasul acesta", a spus Mihai Sora.

Filosoful a fost aplaudat indelung de zecile de protestatari stransi in Timisoara. "Sa nu ne pierdem increderea in viitorul acestei tari. Pana la urma vom invinge", a conchis Mihai Sora.

Sursa: captura facebook/Mariana Gannea

UPDATE 20:00 - Aproximativ 200 de persoane protesteaza, duminica seara, in Piata Victoriei din Timisoara si in Piata Unirii din Cluj-Napoca, fata de OUG privind legile justitiei si fata de decizia ICCJ de interzicere a protestelor spontane.

In Piata Victoriei din Bucuresti, numarul protestatatarilor este de aproximativ 1.000 de persoane, dar oamenii continua sa vina.

"Pacat de sangele varsat"

Manifestantii din Timisoara scandeaza "Demisia", "Vrem spitale, nu catedrale", "Pacat de sangele varsat" si tin in maini pancarte pe care scrie "Ne-ati gazat, nu veti scapa", precum si steaguri tricolore si se folosesc de vuvuzele pentru a face zgomot, potrivit Mediafax.

"OUG 92/2018 ameninta grav activitatea DNA si a Parchetului General. Pentru dosarul Mineriadei, pentru violentele din 10 august, pentru Tel Drum, Belina si multe intrebari dureroare la care avem nevoie de raspuns, va spunem: Nu veti scapa", au scris pe Facebook, organizatorii protestului din Timisoara, intitulat "Va vom opri!".

Cluj: Se incalca libertatea de exprimare

In Piata Unirii din Cluj-Napoca, peste 100 de oameni protesteaza fata de OUG privind modificarea Legilor justitiei si fata de decizia ICCJ de interzicere a protestelor spontane, scrie Mediafax.

"Ordonanta de Urgenta Toader ne intoarce inapoi in timp inainte de 1989. Nu putem fi de acord cu asa ceva, cum nu putem fi de acord nici cu interzicerea protestelor spontane in Romania deoarece se incalca libertatea de exprimare ceea ce este inadmisibil. Este obligatia fiecarui cetatean sa apere tara de instaurarea dictaturii", a spus unul dintre protestatari.

UPDATE 19:05 - Aproximativ 600-700 de oameni au venit in Piata Victoriei. Printre ei este si Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie din Bucuresti. Acesta spune ca este vorba de aceleasi nemultumiri din ultimul an si jumatate.

"Cu dorinta de adevar, de independenta a justitiei. De 29 de ani cerem independenta justitiei in Romania. Vrem adevarul despre ce s-a intamplat in decembrie 1989, despre procesul din cazul Colectiv, despre ancheta din cazul protestului Diasporei din 10 august", spune Maries.

Potrivit presedintelui Asociatiei 21 Decembrie din Bucuresti, acest guvern trebuie sa ne reprezinte. "Este an centenar, nu putem fi reprezentati de un guvern care se trage din Partidul Comunist Roman", declara Maries.

UPDATE 18:45 - Aproximativ 300 de persoane sunt in Piata Victoriei. In jurul orei 18:00, cand a inceput protestul, s-a cantat "Imnul golanilor" in fata Guvernului.

UPDATE 18:37 - Cantaretul Tudor Chirila i-a indeamnat pe oameni, intr-o postare pe Facebook, sa vina la protestul din seara aceasta.

"Exista tendinta de a minimaliza importanta protestelor. La ce sunt bune protestele ca nu s-a schimbat nimic? La ce e bun iesitul in strada ca astia tot nu pleaca. Cred ca problema se pune gresit. Ce am fi avut fara proteste? Pai, simplu, o tara confiscata mult mai repede si aproape in totalitate. O tara in care ei si-ar fi trecut modificarile legislative in liniste. Fara sa-i arate nimeni cu degetul. Ori faptul ca au fost proteste i-a facut sa se grabeasca, sa faca miscari gresite, sa manipuleze grosolan pentru ca s-au grabit sub presiunea publica. Si asta i-a facut sa faca greseli. Greseli pe care lumea le VEDE", a scris Tudor Chirila.

Decizia ICCJ in legatura cu protestele nu-i sperie pe oameni

In apelul la protest se vorbeste si despre dezinformarile ce au aparut dupa decizia Inaltei Curti in legatura cu protestele spontane, aratand ca s-a dorit intimidarea romanilor.

"Au incercat sa ne intimideze cu violenta fizica, asa cum a fost pe 10 august si sa ne sperie cu amenzi, asa cum a mintit Norica Nicolai, cand a spus ca protestele spontane sunt interzise.

Nu, in democratie, niciodata nu va fi interzis sa iti strigi nemultumirea fata de un grup de infractori care incearca sa scape de puscarie luand tara ostatica. Iar Romania este si va ramane o democratie", se arata pe pagina de Facebook a evenimentului.

Protest si de ziua lui Dragnea

Si pentru ziua de 28 octombrie se face apel catre oameni sa iasa in strada, chiar de ziua de nastere a lui Liviu Dragnea.

"Sa ii uram in cor, pe 28 octombrie, tot ce ii dorim din suflet! Aduceti felicitari, pe care sa i le lasam amintire", se arata pe pagina de Facebook a evenimentului "Ziua lui Dragnea. Sa-l sarbatorim cum merita!".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protest duminica Piata Victoriei, #Protest zi Dragnea , #proteste