Pe 1 aprilie se marchează Ziua Păcălelilor când cei mai glumeți obișnuiesc să facă farse pe seama apropiaților, vecinilor și chiar necunoscuților.
Subiecte precum ciorapi care ajută la slăbit sau sfârșitul lumii au fost motive pentru cele mai frecvente păcăleli de 1 aprilie, scriu Știrile TVR.
Pe 31 martie 1940, Institutul Franklin din Philadelphia, SUA, a publicat un comunicat care anunţa că pe 1 aprilie, ora 15.00 fix, va fi sfârşitul lumii. În informație se amintea că datele au fost confirmate de de Wagner Schlesinger, directorul Planetarium-ului din oraş. Știrea a fost preluată, iar lumea a început să se panicheze. Autorul farsei, ofiţerul de presă al Institutului Franklin, a fost concediat.
În 1957, BBC difuzează o ştire în care anunța că la o fermă din Elveţia s-au obţinut recolte record de spaghetti şi au prezentatchiar imagini cu tăieţei recoltaţi din copaci. Ştirea a fost atât de credibilă încât unii au cerut detalii privind locul de unde ar putea cumpăra puieţi.
Un club de fitness dezvăluia că a lansat ciorapi care ar ajuta oamenii să slăbească, scria în 2000 Daily Mail. Farsa cuprindea multe informații privind modul de funcționare al ciorapilor ce ar urma să scape omenirea de kilogramele nedorite. Produsul se numea FatSox, absorbeau grăsimea din corp odată cu transpiraţia și ar fi fost inventați de profesorul american Frank Ellis Elgood.
O altă farsă celebră este legată de faptul că Munții Alpi din Elveția sunt lipsiți de gunoaie. Un videoclip lansat pe 1 aprilie 2009 de Oficiul elveţian de turism ”explica” de ce elvețienii au munți curați: gunoierii montani spălau până şi pietrele murdărite de păsări.
Milioane de oameni au văzut înregistrarea video, iar 30 de mii dintre ei au făcut şi un test online ca să vadă dacă au calităţile necesare să devină gunoieri montani.
Originea Zilei de 1 Aprilie
În ce privește originea zilei de 1 Aprilie, multe ţări au ca reper Franţa medievală, unde 25 martie era ziua de Anul Nou, până când calendarul iulian a fost reformat, în 1564, şi înlocuit cu calendarul gregorian. După ce data de 1 ianuarie a fost adoptată oficial drept Ziua de Anul Nou, cei care au uitat să schimbe data şi au continuat să sărbătorească ziua de 1 aprilie au fost ridiculizaţi şi etichetaţi drept nebuni, de unde şi denumirea de "Ziua nebunilor", scrie Agerpres.
Însă, nici până azi originea zilei de 1 aprilie nu este certă. O altă poveste plasează mai exact originile acestei sărbători în Edictul lui Roussillon (1564, Franţa), care decreta că prima zi a Anului Nou, sărbătorită până atunci de Paşti, se muta pe 1 ianuarie. Sărbătoarea Paştilor, cu o dată variabilă, se întâmpla să aibă loc adesea în aprilie, astfel că ”păcăliţii de aprilie” au devenit cei care au păstrat tradiţia celor două sărbători în această lună, potrivit dictionary.com.
... Vezi tot