Cum au sărbătorit medici români din străinătate Ziua Națională. ”Mă gândesc la ce aș putea face să onorez sacrificiul generațiilor care m-au precedat” FOTO

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 21:55
2153 citiri
Cum au sărbătorit medici români din străinătate Ziua Națională. ”Mă gândesc la ce aș putea face să onorez sacrificiul generațiilor care m-au precedat” FOTO
Tradiție de 1 Ddecembrie FOTO: Facebook/Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

Ziua Națională a fost sărbătorită de românii de pretutindeni. Avem în diaspora medici, antreprenori, cercetători, sportivi dar și oameni cunoscuți doar de familiile lor și în cercul de prieteni care pun umărul la dezvoltarea țărilor care i-au primit și le-au oferit o viață mai bună.

Ziare.com a stat de vorbă cu doi medici români stabiliți în străinătate: dr. Laura Ghibu (Suedia) și dr. Radu Lupescu (Franța). Deși la mii de kilometri distanță de țară, inima lor nu încetează să bată românește.

Dr. Laura Ghibu: ”Sărbătoresc gândindu-mă la familia mea”

Laura Ghibu este unul dintre medicii români din străinătate care au pus umărul la informarea corectă a oamenilor privind pandemia de Covid-19, despre adevărul din spitale, despre oamenii care mureau din cauza acestui virus sau despre cât de rău sau bun era vaccinul anti-COVID.

Medicul ne-a mărturisit că este cu gândul la familia sa din România.

”Azi sunt în Suedia. Ieri eram la Parlamentul European de la Bruxelles. Sărbătoresc gândindu-mă la familia mea. La cât au luptat românii din Mărginimea Sibiului pentru unirea Transilvaniei cu România. La cât și-a dorit unchiul Bunicului meu, Onisifor Ghibu, unirea tuturor regiunilor locuite de români, la ce vise mărețe aveau….

Mă gândesc și la ce aș putea face eu ca să nu-i dezamăgesc și să onorez sacrificiul generațiilor care m-au precedat”, ne-a spus medicul român din Suedia.

Medicul Laura Ghibu a spus că nu a ”păstrat” tradiția de a mânca fasole cu ciolan de 1 Decembrie. ”Am mâncat pâine cu unt, brânza și roșii … nu ciolan”.

Dr. Radu Lupescu: ”Este o zi specială pentru toți românii care sunt plecați”

Dr. Radu Lupescu, medic anestezist și președintele Asociației medicilor din clinica Rhena din Strasbourg, care a fost decorat pe 31 decembrie 2020 alături de alți membri ai personalului medical din Franța pentru eforturile depuse în timpul pandemiei de coronavirus, a serbat 1 Decembrie acasă, în Strasbourg.

L-am contactat în jurul prânzului. Tocmai încheiase o convorbire cu un prieten căruia îi oferise un sfat medical.

”Nu am făcut nimic tradițional azi. Mâine o să merg la Consulatul României unde vom sărbători cu fasole și sarmale”, a spus medicul Radu Lupescu. Ne-a mărturisit însă că urma să își scoată soția la restaurant.

Altfel, Ziua Națională este un prilej de a se auzi cu prietenii români. ”Ne sunăm cu prietenii români să ne spunem la mulți ani și să depănăm amintiri”, a explicat medicul.

Ca semn de prețuire, în dimineața zilei de 1Decembrie, doctorul Radu Lupescu a postat un mesaj emoționant pe pagina sa de Facebook.

”Cu ce sunt eu diferit de ceilalți europeni din jurul meu? De colegii mei?

Din cauza lumânării la care am învățat in liceu?

Pentru că supraîncălzim casele pt a nu ne mai fi vreodată frig?

Din cauza amintirii unei tiranii care ne-a lăsat impresia că totul este fragil și trecător?

Pentru că și acum bucuria mea simplă este de a avea apă caldă dimineața?

Pentru că există Dor? de casă, de mare, de munte, de tine?

Pentru că spun “da” și “prieten “ și “te iubesc” cu cuvinte slave, dar “mâine” si “speranța” și “dreptate” cu cuvinte italiene, franțuzești sau latine.

Pentru că “a venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva”?

Pentru că “Patria e copacul sub care m-am sărutat mai întâi” undeva în Herăstrău sau în Cișmigiu?

Pentru mărțișorul luat din piața Amzei într-o după-amiaza intre iarnă și primăvară?

Pentru numărul matricol de pe mânecă și sarafanele fetelor din liceu?

Pentru grătarul cu mici de la marginea drumului?

Pentru serile cu colinde, portocale, ciocolată?

Pentru toate astea la un loc?

La mulți ani, România!”

”Mă întrebam ce ne definește pe noi ca români. Sunt și bune și rele dar să nu cădem într-un patriotism exagerat. Suntem diferiți prin faptul că suntem români”, a explicat medicul mesajul postat.

„Suntem foarte mulți români în Alsacia. Am vorbit recent cu preotul și spunea că suntem aproximativ 2.000 de români în regiune.

Când sunt la serviciu le spun că este ziua României. Este o zi specială pentru toți românii care sunt plecați.

S-a schimbat viziunea asupra românilor care muncesc în străinătate. Mai sunt și acum prejudecăți dar nu așa ca în urmă cu 10 ani. Acum au medic român, prieten român și așa mai departe. O să învețe până la urmă și când este ziua României”, a mai spus dr. Radu Lupescu.

Ștefan Dascălu, invitat la Ambasada din Londra

Ștefan Dascălu, cercetător doctor în imunologie la Universitatea din Oxford, era pe punctul de plecare spre Ambasada României la Londra unde lua parte la o recepție organizată în cinstea zilei de 1 Decembrie.

În vara acestui an, Ștefan Dascălu a fost nominalizat de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord drept unul dintre românii de succes din UK, pentru numeroasele activități din sfera sănătății în care a fost implicat în ultimii ani. Inclusiv pentru contribuția la eforturile sanitare din timpul pandemiei.

Cercetătorul lucrase în prima parte a zilei de 1 decembrie.

”Sunt în UK. Acum merg la o recepție organizată de Ambasada de la Londra”, ne-a mărturisit în fugă cercetătorul.

L-am întrebat dacă a apucat să vorbească cu prieteni, familie. ”Aș fi vrut dar am fost la departament de dimineață si acum fug spre autobuz”, ne-a spus Ștefan Dascălu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#1 decembrie, #Ziua Romaniei, #dr Radu Lupescu, #Dr Laura Ghibu, #stefan dascalu cercetator oxford , #1 Decembrie