De ce-ar vrea statul sa blocheze o sansa pentru un copil adoptabil?

Autor: Codru Vrabie - activist, trainer, consultant
Joi, 02 Iunie 2016, ora 15:37
3947 citiri

A trecut si Ziua Copilului din acest an. Multi oameni si-au povestit amintirile din copilarie ori si-au pus o poza de profil din acei ani, fara griji, cand se simteau iubiti si ocrotiti, iar educatia era simtita ca o (dulce?) corvoada. Eu mi-am dat seama ca 1 iunie a trecut peste un subiect foarte important.

In discutiile despre modificarea Constitutiei, la initiativa celor 3 milioane de semnaturi adunate de Coalitia pentru Familie, a aparut subiectul secundar al adoptiilor. Provocarea zilei de 1 iunie ar fi fost, in opinia mea, sa ne punem un pic problema interesului superior al copilului fata de acest subiect controversat, pentru ca mie nu mi se pare deloc secundar.

Din felul cum este redactata Legea 273/2004 privind procedura adoptiei, inteleg ca principiul cresterii si educarii copilului intr-un mediu familial este doar cu o treapta inferior interesului superior al copilului. Astfel, dupa logica mea, rezulta ca este in interesul copilului ca statul sa sprijine, prin toate mijloacele si instrumentele posibile, dezvoltarea mediului familial.

Daca nu stiam inca, am aflat in ultima perioada ca statului ii e greu sa asigure salarii decente, locuinte decente, locuri de munca suficiente. Deci statul carpeste, pe ici, pe colo, gestionand saracia, pentru ca inca e incapabil sa genereze bunastare. Teoretic, cei casatoriti au acces mai facil la credite, la locuinte, la unele activitati antreprenoriale; practic, insa, "viata e greu".

Asta inseamna ca statul nu prea poate sprijini dezvoltarea mediului familial mai mult decat a facut-o pana acum. Si intrebarile care decurg din aceasta constatare sunt simple: De ce-ar vrea statul sa blocheze o sansa pentru un copil adoptabil? De ce sa franga interesul superior al copilului, prin restrangerea definitiei date familiei? De ce sa nu permita aparitia unor noi familii, in conditiile in care familiile existente nu pot prelua in grija toti copiii adoptabili?

Da, argumentez din nou in favoarea casatoriilor intre soti, fara vreo forma de discriminare intre barbati si femei! Dezbaterea despre modificarea art. 48 din Constitutie a alunecat in falsul conflict dintre majoritatea traditionalista si minoritatea LGBT, desi cheia este responsabilitatea pe care o au statul roman si majoritatea adultilor fata de minoritatea copiilor adoptabili! Aceasta minoritate nu este reprezentata in dezbaterea publica despre definitia constitutionala a familiei si a casatoriei.

Eu cred ca interesul superior al copilului este sa fie adoptat, sa fie crescut si educat intr-un mediu familial. In absenta capacitatii de-a crea bunastare, statul are la indemana, acum, o singura parghie pentru a creste numarul familiilor capabile de-a adopta copii: acceptarea familiei si a casatoriei in sensul larg, asa cum sunt definite in Constitutie, nu in sensul restrans, din Codul civil (si in niciun caz in sensul cel mai restrictiv, din canoanele bisericesti).

Stiu, e controversat ce sustin! Dar, de Ziua Copilului, te intreb, cititorule, ce crezi ca e mai bine pentru un copil adoptabil? Sa ramana intr-o institutie, lipsit de grija unei familii, unde isi poate pierde abilitatile mintale si sa fie transferat intr-un "lagar"? Sau sa fie adoptat de o familie formata dintr-o designerita si o dezvoltatoare software, care-l vor iubi, creste si educa?

Ti-e teama ca un astfel de copil se va rataci religios? Mie nu, pentru ca, odata adoptat, acel copil va fi mai bine educat si va intelege ce inseamna ca "la inceput a fost cuvantul", respectiv va fi iubit si va simti ce inseamna ca "Dumnezeu este iubire". Adica va trai Ziua Copilului in fiecare zi, asa cum se cuvine.

Codru Vrabie este activist, trainer si consultant in domeniul bunei guvernari, cu preocupari privind reformele anticoruptie in justitie si administratie. Din 1998, Codru a reprezentat mai multe organizatii ale societatii civile, la nivel local, national si international. Licentiat in stiinte politice si drept, masterat in afaceri europene si administratie publica, Codru lucreaza din februarie 2014 cu Asociatia Funky Citizens, alaturi de care promoveaza democratia participativa, responsabila si transparenta.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#adoptii copii Romania, #procedura adoptie copil , #copii
Comentarii
Poza Watching
Watching
rank 5
domnule Codru Vrabie