UNICEF: 20.000 de copii in orfelinatele din Romania. Stam mai bine ca media regiunii

Joi, 01 Iunie 2017, ora 16:46
8543 citiri
UNICEF: 20.000 de copii in orfelinatele din Romania. Stam mai bine ca media regiunii
Foto: Facebook/ UNICEF

Aproximativ 20.000 de copii traiesc in institutii rezidentiale - orfelinate - in Romania, numar insa de cinci ori mai mic decat imediat dupa Revolutie. La nivel mondial, numarul oficial este de 2,7 milioane, dar ar putea fi mult mai mare.

"Din anii 1990, Romania a reusit sa reduca numarul de copii aflati in institutii de tip rezidential de la aproximatv 100.000 la 20.000 in 2016. In tara noastra, rata copiilor care traiesc in institutii rezidentiale este de 578 copii/100.000", se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com de UNICEF.

"Pana in 2020, Romania s-a angajat sa inchida peste 180 de institutii traditionale si, astfel, sa reintegreze o treime dintre copiii institutionalizati intr-un mediu familial.

Impreuna cu Banca Mondiala, UNICEF sprijina Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie sa dezvolte un plan de actiune detaliat si sa mobilizeze finantare de la bugetul de stat si din fonduri europene", mai transmite comunicatul.

In ce priveste Europa Centrala si de Est, aici este cea mai ridicata rata din lume in ce priveste copiii institutionalizati - 666 copii/100.000, de 5 ori mai mult decat media globala de 120 copii/100.000.

Acestea sunt estimarile UNICF, publicate joi, de Ziua Internationala a Copilului, in studiul "Abuzul si neglijarea copiilor".

Totusi, mai arata documentul, este posibil ca aceste cifre "sa reprezinte doar varful aisbergului, in majoritatea tarilor analizate regasindu-se lacune mari in materie de colectare a datelor si evidente corecte".

Asta pentru ca "in multe tari lipseste inca un sistem functional care sa asigure o imagine corecta a numarului de copii aflati in serviciile de ingrijire alternativa", iar "statisticile oficiale nu reflecta decat o mica parte din numarul real de copii ingrijiti in institutii de tip rezidential, si, adesea, copiii din centrele private nu sunt luati in calcul". Estimarea UNICEF are la baza date din 140 de tari.

"In ingrijirea de tip rezidential, cum ar fi institutiile sau orfelinatele, copiii care sunt deja vulnerabili ca urmare a separarii de familie sunt expusi unui risc crescut de violenta, abuz si consecinte care le afecteaza pe termen lung dezvoltarea cognitiva, sociala si emotionala", spune Cornelius Williams, director Protectia Copilului, UNICEF.

Potrivit studiului, principalii factori de risc ce duc la plasarea copiilor in astfel de institutii rezidentiale sunt familia dezorganizata, problemele de sanatate, furnizarea slaba sau inegala de servicii sociale, dizabilitatile si saracia.

Citeste si

F.N.

Schimbare la 180 de grade. Cum s-a modificat discursul lui Klaus Iohannis despre PSD. Politolog: „Nu a spus niciodată ceva din capul lui”
Schimbare la 180 de grade. Cum s-a modificat discursul lui Klaus Iohannis despre PSD. Politolog: „Nu a spus niciodată ceva din capul lui”
Klaus Iohannis a câștigat în 2014 primul mandat de președinte pe fondul unui val de antipatie orientat împotriva PSD-ului. Deși Victor Ponta obținuse un succes important în primul tur,...
Ultima spaimă a Dianei Șoșoacă: A cerut să-i fie pus telefonul în frigider. „Sistemul îmi anulează telefonul și îmi atacă TikTok-ul”
Ultima spaimă a Dianei Șoșoacă: A cerut să-i fie pus telefonul în frigider. „Sistemul îmi anulează telefonul și îmi atacă TikTok-ul”
Senatoarea Diana Șoșoacă a devenit din nou virală după ce a venit cu ideea de a-și pune telefonul în frigider, pentru că acesta s-a încins în timpul unui live pe rețelele de socializare....
#copii orfelinate Romania, #UNICEF copii orfelinate, #copii institutionalizati Romania , #copii
  1. Grijile pe care oamenii de peste 80 de ani regretă că și le-au făcut când erau tineri. Mărturisirile care te vor pune pe gânduri
  2. Opt soldați israelieni, morți într-o explozie la Rafah, sudul Fâșiei Gaza
  3. Două persoane cu fracturi la picioare pe trasee din Argeș și Sibiu. Salvamontiștii intervin cu elicopterul SMURD
  4. S-au stabilit regulile dezbaterii televizate dintre Biden și Trump. Ce nu vor avea voie să facă cei doi prezidențiabili
  5. Republica Moldova, vizitată de președintele unei importante țări europene. Măsuri de maximă securitate la Chișinău
  6. Imagini ale unui important segment din Autostrada Transilvaniei. Viaductele sunt înălțate iar termenul de finalizare este in 2026 VIDEO
  7. Bărbat afgan, împușcat mortal de poliția germană după ce și-a ucis un conațional și a rănit alte trei persoane care se uitau la Euro 2024
  8. Femeie bătută de fiul de 29 de ani. La venirea polițiștilor, tânărul a amenințat că se sinucide apoi a revenit cu un cuțit. Cum s-a încheiat totul
  9. Mâncărurile preferate ale soților Zelenski. Prima doamnă a Ucrainei colaborează cu un câștigător la MasterChef
  10. Rusia și Belarusul nu vor participa la Adunarea Parlamentară a OSCE de la București. Interdicția impusă de diplomații români