Cum (nu) mi-a oferit regimul comunist 75 de kg de struguri

Autor: George Mioc - CEO
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 17:10
5939 citiri

Am trait o copilarie obisnuita, undeva intr-o comuna din Timis, Carpinis: jucam fotbal, citeam carti de science-fiction si eram pasionat de electronica.

In clasa a VI-a am gasit in podul casei un manual de electronica, am citit despre marii inventatori si cercetatori Tesla, Volta si Michel Faraday si m-am apucat sa construiesc, singur, un aparat de radio.

M-am chinuit luni intregi si, dupa mai multe esecuri, am facut un radio cu cristal. Am cautat, in gunoaiele unui atelier de reparatii, piese pentru un radio cu galene, dar nu am reusit sa duc acest proiect pana la capat.

Stiu ca acum pare ceva ciudat si complicat, dar un radio cu cristal este un aparat relativ simplu, popular pe la 1920. Eu insa am fost cu extraordinar de fericit cand, la doar 11 ani, am inceput sa receptionez Radio Timisoara si un sunet de background, glasul stelelor...

In acei ani ai copilariei, undeva prin clasa a III-a, am avut pentru prima oara sentimentul ca regimul comunist ne minte. Totul a pornit de la un fapt banal: imi placeau strugurii. Dar, cum pe atunci abia se gasea mancarea esentiala unei familii - zahar, ulei, carne - struguri in aprozarele comuniste nu erau aproape deloc.

La scoala, invatatorul se chinuia sa ne demonstreze ce bine este in regimul PCR si ne-a spus: productia de struguri este de 75 de kilograme pe cap de locuitor! 75 de kilograme, m-am intrebat eu? Dar unde sunt strugurii acestia fiindca nici eu, nici fratele meu, nici parintii nu mancam atatia struguri.

In clasa a VII-a am avut o imagine mult mai brutala a regimului: un baiat de 17 ani, il chema Ene, a trecut ilegal granita cu Iugoslavia, dar l-au prins langa Austria. L-au adus inapoi in sat si l-au tinut legat de un Jeep, ca sa vada toata lumea ce se intampla si ca sa ne sperie. Eu nu m-am speriat, ba chiar il admiram, desi nimeni nu dorea sa ne spuna de ce a vrut sa fuga.

Au trecut anii si eu insumi am inceput sa imi doresc libertatea, mai mult decat orice. Simteam ca nu pot trai in teroarea si frica impusa de Securitate. Eram foarte tanar atunci cand am facut inchisoare politica pentru dorinta mea de a scapa de regimul comunist.

Pana la urma, am reusit sa scap din acea inchisoare uriasa care era Romania lui Ceausescu. Am ajuns in America, am muncit din greu, mi-am intemeiat o familie, iar pasiunea pentru tehnica a dat roade: conduc o intreprindere care produce piese de aluminiu pentru industria aeronautica.

Dar, va rog sa ma credeti, nu este zi in care sa nu ma gandesc la tara in care m-am nascut, in care am trait o copilarie fericita si pe care mi-as dori sa o ajut sa iasa de sub umbra otravita a regimului comunist.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...