31 mai 1970 a cazut intr-o duminica

Autor: Cristian Diaconescu - profesor de drept international
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 11:19
16319 citiri

Tata s-a trezit destul de tarziu dupa somnul de dupa-amiaza. Naveta la Gaesti, cinci zile pe saptamana, insemna desteptarea la 4:30 dimineata. Deci sfarsitul de saptamana era dedicat recuperarii.

"Daca esti transpirat, inveleste-te. As vrea sa deschid geamul". Tata era invalid de razboi. Nu avea un plaman, asa ca orice raceala ii putea fi fatala. "Deschide, te rog. Este placut dupa ploaie". Soarele se incapatana sa nu apuna inainte de a da politicos si bland "buna seara".

"Maine este 1 Iunie. Ei mai sarbatoresc ceva la scoala?" Mama, profesoara de liceu, zambeste "Stii bine ca nu avem voie. Pentru astia de la Inspectorat astfel de momente NU EXISTA. Ar trebui sa-i facem noi un cadou. Dar crezi ca, pentru el, 1 Iunie inseamna ceva?

Tata rade "Chiar nu stiu, dar ar merita o mica sarbatorire dupa cate a vazut la televizor de 1 Mai muncitoresc."

Mama se aseza pe un scaun langa geam, privind in golul lasat de soarele, care a disparut printre blocuri. "Nu imi mai aminti. Ne-au omorat cu repetitiile, demonstratia... eu ca eu, dar copiii... la inceput li se parea distractiv; apoi cand au inceput sa urle activistii, s-au speriat, au obosit, le era foarte sete, le caram apa cu sticle din care beam cu totii pe ascuns... sa nu stricam ordinea".

Mama se ridica brusc, furioasa pe amintiri de care nu avea nevoie intr-o dupa-amiaza de duminica. "Mi s-a facut brusc sete".

Tata o urmeaza la bucatarie. "Hai sa-i luam o camasuta. Ceva mai deosebit". Mama il privi usor imbufnata. "Ca cea pe care i-a luat-o bunicu' in prima zi de scoala. Toti copiii erau imbracati in camasute de scoala, el avea alta camasa. Nu l-am vazut niciodata atat de rusinat".

"Stii ca taica-meu e ciudat. Pur si simplu, nu intelege de ce trebuie sa imbraci in uniforma copiii de sase ani".

Mama incearca sa-si stapaneasca nervii. "Mi-a facut copilul de ras". Tata zambeste usor distant. "Nu exagera... Deci?...1 Iunie?.. Ziua Copilului?". Mama confirma categoric. "Bineinteles. Maine cand vii de la Gaesti, opreste-te la o cofetarie... cumpara ceva bun... si pregateste-te pentru explicatii de ce sarbatorim o Zi de care nu vorbeste nimeni, nici la scoala, nici la televizor...

Si a fost 1 Iunie 1970.

Cristian Diaconescu este licentiat in drept, presedinte al Fundatiei Miscarea Populara, iar de-a lungul timpului a ocupat functii de secretar de stat, vicepresedinte al Senatului, ministru al Justitiei si al Afacerilor Externe.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...