Motivul pentru care pista de biciclete 2 Mai-Vama Veche nu a mai fost construită pe faleză. Primarul din Limanu a fost achitat

Luni, 06 Februarie 2023, ora 23:36
1723 citiri
Motivul pentru care pista de biciclete 2 Mai-Vama Veche nu a mai fost construită pe faleză. Primarul din Limanu a fost achitat
Pista de biciclete 2 Mai - Vama Veche FOTO Free Rider

Iustin Nicolae Urdea, fostul primar din comuna Limanu, a fost achitat printr-o sentință dată în 31 ianuarie 2023 de Tribunalul Constanța cu privire la fapte de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată.

Instanța a apreciat că fostul edil este nevinovat întrucât faptele de care a fost acuzat nu sunt prevăzute de legea penală.

Urdea a primit sentința de achitare la 15 ani distanță de la începerea anchetei de către procurorii DNA Constanța. Sentința tribunalului nu este definitivă.

Fostul edil din comuna constănțeană Limanu a fost deferit justiției după ce Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF) a constatat nereguli cu privire la modul în care a fost atribuit contractul proiectului „Turism Transfrontalier pe bicicletă – pistă comună pentru pietoni şi biciclete pe faleza Mării Negre în zona 2 Mai – Vama Veche – frontieră”.

Pista de bicicletă are o lungime de peste 5 kilometri, iar 2 km și 600 de metri au fost poziționați pe un alt traseu amplasat limitrof drumului național DN 39 care face legătura cu zona de graniță a României cu Bulgaria.

Concret, inspectorii DLAF au constatat că reprezentanții administrației locale au modificat traseul inițial al pistei pietonale/de bicicletă pentru realizarea căreia se primise finanțare europeană.

Pista ar fi trebuit amenajată integral pe faleza dintre 2 Mai și Vama Veche, doar că în final drumul destinat pietonilor și bicicliștilor a fost amenajat paralel cu DN39, contrar proiectului inițial.

Modificarea proiectului a fost apreciată de către autoritățile de control drept un abuz în serviciu, iar primarul Urdea, secretarul primăriei, dar și reprezentanți ai constructorului au fost inculpați într-un dosar de corupție.

Lucrările au început la final de 2008, iar în iarna anului următor constructorii au constatat că nu pot amenaja pista pe faleză din cauza unor alunecări de teren.

”Întrucât pe parcursul derulării lucrărilor s-a constatat că traseul inițial prevăzut nu putea fi continuat în totalitate după cum era prevăzut în cadrul proiectului tehnic întrucât, fiind amplasat în zona de taluz, la săpătura s-a constatat că există riscul alunecărilor de teren, s-a modificat traseul inițial pentru porțiunea respectivă, refăcându-se proiectul tehnic și implicit și Autorizația de Construire conform noului proiect”, au fost explicațiile date în instanță de cei incriminați.

De altfel, în timpul lucrărilor de amenajare a pistei, constructorul a observat falii de teren din proximitatea falezei în deplasare, precum şi o parte de faleză căzută de curând în apă.

Singura soluție avută la acel moment a fost devierea traseului cu 100 de metri față de vechiul amplasament, pe faleză nemaiexistând teren în proprietatea primăriei.

Devierea traseului a fost considerată de către DNA un proiect nou pentru care trebuia derulată o nouă procedură de achiziție și nu un act adițional așa cum au procedat reprezentanții primăriei Limanu.

Tribunalul Constanța a dat dreptate atât constructorului, cât și fostului edil din Limanu și a dispus achitarea acestora pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală.

Instanța a respins inclusiv acțiunea civilă formulată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ca neîntemeiată. Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 215.428,10 euro.

Citește și:
Fost ministru al Sportului, despre folosirea simbolurilor Ungariei Mari la meciurile de fotbal: „Nu ar face decât să sufle în pânze extremiştilor”
Fost ministru al Sportului, despre folosirea simbolurilor Ungariei Mari la meciurile de fotbal: „Nu ar face decât să sufle în pânze extremiştilor”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe, fost ministru al Sportului, a comentat într-o postare pe Facebook anunţul Asociaţiei maghiare de fotbal (MLSZ) privind introducerea de bannere care...
AUR și-a făcut magazin, dar ține prețurile secrete. Ce produse comercializează
AUR și-a făcut magazin, dar ține prețurile secrete. Ce produse comercializează
Partidul AUR și-a deschis de curând magazin, astfel că simpatizanții formațiunii politice își pot cumpăra haine și accesorii cu sigla partidului. Totuși, prețurile nu sunt făcute...
#2 mai, #Vama Veche, #pista biciclete, #Limanu, #Tribunalul Constanta, #achitare, #abuz serviciu , #coruptie