Povestea bărbatului care s-a împușcat de 192 de ori: „Oamenii cred că sunt prost”

Marti, 06 Decembrie 2022, ora 22:12
5387 citiri
Povestea bărbatului care s-a împușcat de 192 de ori: „Oamenii cred că sunt prost”
Richard Davis, inventatorul vestei antiglonț/ FOTO: thewrap.com

Cu o pălărie verde pe cap, ochelari și căști de protecție, un bărbat încarcă gloanțe Magnum într-o armă. Îi dă cheile de la mașină unui alt bărbat „doar în cazul în care ceva nu va merge bine”. „Multă lume crede că sunt destul de prost pentru că fac asta”, a recunoscut Richard Davis, care însă a adăugat că dacă va reuși să schimbe comportamentul unei singure persoane, tot efortul va merita. Apoi, Davis întoarce țeava armei spre el și, după o pauză plină de tensiune, apasă trăgaciul și se împușcă în piept. „Floare la ureche”, exclamă el entuziasmat. Glonțul a fost oprit de vesta antiglonț.

Richard Davis este inventatorul vestei antiglonț moderne și s-a împușcat până acum de 192 de ori pentru a demonstra că invenția sa funcționează, relatează The Guardian.

Fost pușcaș marin, patron al unei pizzerii care a dat faliment și un showman înnăscut, Davis și-a mitizat opera producându-și propriile filme cu buget redus împreună cu polițiști din toată America. Când a ajuns la apogeu, compania lui Davis, Second Chance, avea o valoare de peste 50 de milioane de dolari, produsele lor fiind purtate de polițiști, soldați și chiar de președintele american George W. Bush. Acum, povestea bizară a lui Davis apare în filmul „2nd Chance”, primul documentar al scriitorului americano-iranian Ramin Bahrani, care a mai abordat în trecut tema visului american în filme precum Chop Shop și 99 Homes.

Davis susține că a fost inspirat să creeze veste antiglonț după un schimb de focuri cu infractori împotriva cărora căuta să se răzbune (a suferit răni de glonț la cap și la picior). Marea lui realizare a fost să utilizeze Kevlar pentru ca vestele antiglonț să poată fi purtate pe sub haine. Însă, când a organizat o competiție de tir la poligonul său de tragere, un glonț a ricoșat prin pădure și s-a înfipt în casa unei bătrâne. Davis ar fi încercat să o mituiască pe bătrână și să intimideze un adolescent ca să dea vina pe el. Când o explozie la un spectacol cu artificii a omorât un om și a rănit alți 15, Davis a refuzat din nou să își recunoască partea de vină pentru aceste incidente.

Îndrăgit de poliție, Davis s-a confruntat cu puține consecințe legale. Dar apoi a distribuit 100.000 de veste care conțineau un material nou, Zylon, care s-a dovedit defect; un ofițer de poliție care o purta a fost împușcat și ucis. Angajatul de multă vreme al lui Davis, Aaron Westrick – a cărui viață fusese salvată de vesta antiglonț și care a jucat în filmele lui Davis – a devenit avertizor guvernamental într-un dosar împotriva companiei, înregistrând conversații despre vestele defecte.

Confruntat cu aceste incidente în timpul interviurilor pentru documentar, septuagenarul Davis se dovedește reticent în a-și recunoaște greșelile.

Finalul filmului 2nd Chance termină povestea acolo unde a pornit. Davis poartă din nou o vestă antiglonț și se ia la țintă cu o armă. Dar, de această dată nu mai apăsă pe trăgaci. La vârsta lui din prezent, ar risca să sufere un atac de cord.

Citește și:
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat duminică, 5 februarie, că PSD merge în acest moment cu Gabriela Firea candidat la Primăria Capitalei. Întrebat la Antena 3 cu ce candidat merge...
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat duminică, 5 februarie, că nu vede posibil scenariul în care președintele Klaus Iohannis ar refuza să îl numească premier la rotativa din luna mai....
Comentarii
Poza Carrandash
Carrandash
rank 1
o vesta antiglont NU poate opri un cartus de calibrul.....