Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Proiectul ruperii Rusiei în 34 de state. "Viitorul a 144 de milioane de oameni se prăbușește din cauza elitei putiniste"

Joi, 28 Iulie 2022, ora 16:35
30066 citiri
Proiectul ruperii Rusiei în 34 de state. "Viitorul a 144 de milioane de oameni se prăbușește din cauza elitei putiniste"
Viitoarea hartă a Federației Ruse în viziunea Popoarelor Libere din Rusia FOTO Facebook/

Format din lideri locali şi regionali, membri ai mişcărilor de opoziţie şi de eliberare naţională, activişti, experţi şi toţi cei care sunt conştienţi de necesitatea unei transformări imediate în Rusia, Forumul Popoarelor Libere din Rusia a avut o reuniune în perioada 22-24 iulie, La Praga, capitala Cehiei. Forumul a stabilit patru obiective pentru Rusia post-Putin: deimperializare şi decolonizare, deputinizare şi denazificare, demilitarizare şi denuclearizare, schimbări economice şi sociale.

„Bunăstarea, prosperitatea şi viitorul celor 144 de milioane de oameni care trăiesc în Rusia se prăbuşesc din cauza acţiunilor elitei putiniste”, denunţă reprezentanţii acestei inițiative.

Ei contestă un regim autoritar, centrat în jurul unei metropole - Moscova - care prosperă pe seama secării „coloniilor” sale de resurse. „Astăzi, bogăţia naturală a regiunilor (înglobate de Federaţia Rusă, n. red.), munca şi talentele oamenilor de pe un teritoriu vast servesc intereselor Moscovei.

Dar popoarele din Rusia au dreptul la autodeterminare, la un viitor demn pentru ele, copiii şi nepoţii lor. Oamenii trebuie să-şi gestioneze singuri vieţile şi să-şi găsească locul în comunitatea internaţională”, se arată într-o luare de poziţie publicată pe site-ul Formului.

„Poftele de nestăvilit şi politicile agresive ale centrului au dus deja la cel mai mare război din Europa din ultimii 80 de ani, iar situaţia se deteriorează în mod necontrolat. Soarta popoarelor nu doar din Rusia, ci şi a lumii întregi este ameninţată”, avertizează semnatarii.

„A venit timpul să întoarcem nava”, atrag atenţia ei.

Una dintre cele mai interesante proiecte post-Putin discutate în cadrul forumului privește ruperea Federației Ruse actuale în 34 de state, fiecare fiind reprezentativ pentru etnia dominantă în respectivul teritoriu.

Harta a a fost făcută publică pe pagina de Facebook a forumului doar în versiunea în limba rusă.

Deputinizarea Rusiei

Deputinizarea şi denazificarea este văzută ca „singura şansă” de a „învinge elita coruptă a puterii imperiale coloniale”, care îşi distruge toţi disidenţii şi suprimă orice încercare a liderilor popoarelor de a rezista unui sistem numit drept „criminal”. Procesul necesită, potrivit reprezentanţilor forumului, o anchetă imparţială asupra crimelor regimului şi o lustraţie.

Demilitarizarea şi denuclearizarea sunt considerate a fi necesare pentru minimalizarea victimelor în cazul prăbuşirii „regimului dictatorial” şi pentru eliminarea tuturor riscurilor asociate posibilităţii utilizării rămăşiţelor arsenalului nuclear rusesc în conflicte regionale, tentative de terorism internaţional şi alte ameninţări la adresa securităţii colective.

Schimbările economice şi sociale ar trebui să prevină prăbuşirea instituţiilor juridice şi economice în perioada de tranziţie, să ţină pe picioare cetăţenii şi să garanteze sustenabilitatea cooperării între noile entităţi politice şi economice. Republici, uniuni, federaţii, confederaţii - cetăţenii fiecărei entităţi trebuie să decidă singuri forma de organizare care li se potriveşte cel mai bine.

Conferinţa de la Praga i-a avut printre invitaţi pe opozantul rus Ilia Ponomariov, fostul ministru de Externe al Ucrainei Pavlo Klimkin şi premierul în exil al Ceceniei Ahmad Zakaev.

Presa fidelă Kremlinului a pus imediat tunurile pe Conferinţa de la Praga, interpretând-o ca o „veche metodă” a Statelor Unite de a provoca destrămarea Federaţiei Ruse. Principalul „provocator” este indicat a fi politicianul Ghennadi Gudkov, un opozant al regimului Putin constrâns la exil.

De asemenea, propagandiştii aflaţi în solda Kremlinului resping ideea precum că başkirii, bureaţii, cazacii, kalmâcii, tătarii şi alte popoare autohtone din Rusia s-ar opune războiului din Ucraina şi ar vrea să trăiască în propriile state.

Printre potențialele viitoare state independente reprezentate la forum s-au numărat. Liderii acestora sunt refugiați în diverse țări:

Bașkortostan — Ruslan Gabbasov, fost lider al organizației naționale „Bașkort” (interzis în Rusia); Șeful Centrului Național Politic Bashkir (Lituania).

Buriația - Radjana Dugar-DePonte, istoric, publicist, activist al mișcării naționale buriate. Jurnalist și editorialist al proiectului regional al Radio Liberty "Siberia. Realities" (SUA).

Ingria - Mike Ingram, activist al mișcării regionaliste ingrie. (Lituania)

Cazacia - Vyacheslav Demin, scriitor, publicist, artist și director de imagine. În 1984, a fost arestat pentru activități antisovietice, după închisoare a fost condamnat la o colonie penală din Kazahstan. Unul dintre organizatorii și ideologii renașterii cazacilor (SUA).

Kalmuchia — Vladimir Dovdanov, persoană publică și politică kalmucă, vicepreședinte al Congresului poporului Oirat-Kalmyk; fost ministru al politicii de tineret, sportului și turismului din Kalmuchia (Lituania).

Tatarstan - Rafis Kashapov, politician tătar. Viceprim-ministru al guvernului Tatarstan în exil; co-fondator al mișcării publice „Free Idel-Ural”. El a fost condamnat în repetate rânduri în Federația Rusă pentru crime politice și a executat pedepse cu închisoarea în închisorile rusești, în special pentru condamnarea ocupației ruse a Crimeei (Marea Britanie).

Erzia - Syres Bolyaen, bătrânul șef al poporului Erzia din 2019; co-fondator al mișcării publice „Free Idel-Ural”. Veteran al războiului ruso-ucrainean (2014-2022). El a vorbit de două ori la Forumul permanent al ONU pentru problemele indigene, criticând aspru politica națională a Federației Ruse. (Ucraina)

O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
Echipamentul permite o comunicare sigură și fiabilă pentru telefoanele mobile utilizate de oficialii ruși, inclusiv de președintele Vladimir Putin și de ministrul apărării Serghei Șoigu....
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Cancelarul german Olaf Scholz i-a interzis lui Vladimir Putin să se refere la filozoful Immanuel Kant, deoarece războiul agresiv al Rusiei contrazice complet principiile fundamentale ale...
#34 state Rusia, #forumul popoarelor libere, #lideri locali, #summit, #Cehia, #Vladimir Putin , #Rusia
Comentarii