Când ar putea fi administrată a patra doză de vaccin anti-Covid în România: ”Nu este momentul să discutăm acum”

Luni, 28 Martie 2022, ora 16:50
2676 citiri
Când ar putea fi administrată a patra doză de vaccin anti-Covid în România: ”Nu este momentul să discutăm acum”
De la începutul campaniei de vaccinare, peste 8 milioane de români au primit schema completă și 2,5 cu boosterul FOTO Unsplash

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni, 28 martie, că, momentan, nu se pune problema discuției despre administrarea dozei a patra a vaccinului anti-Covid.

Ministrul a precizat că încă se fac studii despre eficiența acestei doze, amintind și despre rata scăzută de vaccinare din țara noastră.

”Nu ştiu dacă au început foarte multe state (vaccinarea cu a patra doză de ser anti-COVID -n.red) deocamdată sunt studii. Nu cred că este momentul să discutăm în România despre a patra doză, în măsura în care doar un sfert dintre cei care au făcut două doze au făcut-o şi pe a treia, deci haideţi să terminăm întâi pe a treia şi după aia discutăm şi de a patra” a spus Rafila luni, într-o conferinţă de presă la Ploieşti.

Comisia germană a vaccinării STIKO a recomandat, în februarie, vaccinarea cu a doua doză ”booster” împotriva COVID-19 în cazul persoanelor deosebit de vulnerabile, la trei luni după a treia doză, şi al personalului din sectorul sănătăţii aflat în contact direct cu bolnavi de COVID-19, la şase luni de la vaccinarea cu primul ”booster”.

Recent, Serviciul public de sănătate din Marea Britanie (NHS) a anunţat că a patra doză de vaccin contra coronavirusului va fi propusă milioanelor de persoane din Anglia.

Situația vaccinărilor în România

Un număr de 13.628 de doze de vaccin Pfizer, Moderna şi Johnson&Johnson au fost administrate în săptămâna 21 - 27 martie, dintre care 1.890 reprezintă prima doză, 3.861 - doza a doua şi 7.877 - doza a treia, a anunțat luni Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Din numărul total de doze administrate, 354 au fost Pfizer Pediatric, pentru copii cu vârste între 5 şi 11 ani (102 - doza I şi 252 - doza a II-a).

Conform INSP, de la începutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, au fost administrate 16.765.677 doze de vaccin pentru 8.119.952 de persoane, 8.090.797 primind schema completă şi 2.564.939 fiind imunizate cu doza a treia.

În perioada 21 - 27 martie s-au înregistrat trei reacţii adverse - toate de tip general.

În total, de la debutul campaniei de vaccinare, s-au înregistrat 20.006 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 2.213 de tip local şi 17.793 de tip general.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat de la întâlnirea cu liderii PNL și PSD spunând că mandatul este pe masa lor SURSE
UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat de la întâlnirea cu liderii PNL și PSD spunând că mandatul este pe masa lor SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a avut o discuție care a durat mai multe ore cu liderii coaliției PSD și PNL luni seară, 22 aprilie. UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat din Palatul Victoria...
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat luni seară, 22 aprilie, la Ploieşti, referindu-se la rocada candidaţilor PSD şi PNL, că aceştia se schimbă precum...
#a patra doza vaccin, #vaccin COVID, #vaccinare covid, #Alexandru Rafila, #ministrul sanatatii , #Stiri Alexandru Rafila