România rămâne în fruntea topurilor negative. Potrivit Eurostat, țara noastră are cei mai mulți tineri care au abandonat timpuriu școala.
Peste 15% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani, din România, nu terminaseră decât cel mult 8 clase, o arată datele Eurostat pentru anul 2021. Astfel, la nivelul Uniunii Europene țara noastră rămâne statul cu cea mai mare problemă în acest domeniu dintre toate țările membre.
În România, unul din patru copii din mediul rural renunță la școală înainte de a ajunge în clasa a VIII-a, lipsa resurselor materiale și rezultatele școlare foarte slabe fiind printre principalele cauze ale abandonului.
Anual, peste 45.000 de copii abandonează școala, iar 44,3% dintre copiii din mediul rural se află în pragul sărăciei și a excluziunii sociale.
În luna martie ministrul Sorin Cîmpeanu anunța că aproape 1.400 de școli vor primi finanțare pentru reducerea abandonului școlar. "Suma totală cu care vor fi finanțate aceste școli este de aproape 190 milioane de euro plus TVA. Finanțarea medie per școală înseamnă 136.000 de euro", declara ministrul.
Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar inițiat de Ministerul Educației face parte din cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată”, cu finanțare PNRR, în valoare de 543 milioane euro – componenta PNRR nerambursabilă.
Consiliul Elevilor critică faptul că proiectul "România Educată" nu mai reprezintă o prioritate pentru guvernanți. Organizația a criticat astfel amânarea până în iunie 2022 a prezentării în Guvern a unui pachet legislativ pentru educație bazat pe raportul prezidențial.
"Ne aflăm în fața unei oportunități a cărei importanță guvernanții nu par a o înțelege – posibilitatea implementării unei reforme reale și de substanță în sistemul învățământ din România și în modul în care acesta este organizat.
Reforma este una mult așteptată, iar în cazul în care autoritățile centrale nu vor face nici acum, în cel de-al doisprezecelea ceas, pași spre atingerea obiectivelor pe care și le-au asumat, riscăm să vedem cum eforturile depuse de către toți cei implicați în elaborarea proiectului „România Educată” vor fi, de fapt, în zadar", a declarat Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor.