România, prima în topurile recordurilor negative. "Copiii abandonează școala pe bandă rulantă"

Joi, 26 Mai 2022, ora 23:07
2382 citiri
România, prima în topurile recordurilor negative. "Copiii abandonează școala pe bandă rulantă"
România are cei mai mulți tineri care au abandonat timpuriu școala FOTO: Pixabay.com

România rămâne în fruntea topurilor negative. Potrivit Eurostat, țara noastră are cei mai mulți tineri care au abandonat timpuriu școala.

Peste 15% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani, din România, nu terminaseră decât cel mult 8 clase, o arată datele Eurostat pentru anul 2021. Astfel, la nivelul Uniunii Europene țara noastră rămâne statul cu cea mai mare problemă în acest domeniu dintre toate țările membre.

Cum putem reduce abandonul școlar

În România, unul din patru copii din mediul rural renunță la școală înainte de a ajunge în clasa a VIII-a, lipsa resurselor materiale și rezultatele școlare foarte slabe fiind printre principalele cauze ale abandonului.

Anual, peste 45.000 de copii abandonează școala, iar 44,3% dintre copiii din mediul rural se află în pragul sărăciei și a excluziunii sociale.

În luna martie ministrul Sorin Cîmpeanu anunța că aproape 1.400 de școli vor primi finanțare pentru reducerea abandonului școlar. "Suma totală cu care vor fi finanțate aceste școli este de aproape 190 milioane de euro plus TVA. Finanțarea medie per școală înseamnă 136.000 de euro", declara ministrul.

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar inițiat de Ministerul Educației face parte din cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată”, cu finanțare PNRR, în valoare de 543 milioane euro – componenta PNRR nerambursabilă.

Ce se întâmplă cu România Educată

Consiliul Elevilor critică faptul că proiectul "România Educată" nu mai reprezintă o prioritate pentru guvernanți. Organizația a criticat astfel amânarea până în iunie 2022 a prezentării în Guvern a unui pachet legislativ pentru educație bazat pe raportul prezidențial.

"Ne aflăm în fața unei oportunități a cărei importanță guvernanții nu par a o înțelege – posibilitatea implementării unei reforme reale și de substanță în sistemul învățământ din România și în modul în care acesta este organizat.

Reforma este una mult așteptată, iar în cazul în care autoritățile centrale nu vor face nici acum, în cel de-al doisprezecelea ceas, pași spre atingerea obiectivelor pe care și le-au asumat, riscăm să vedem cum eforturile depuse de către toți cei implicați în elaborarea proiectului „România Educată” vor fi, de fapt, în zadar", a declarat Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Cinci sportivi români care pot obține medalii la Jocurile Olimpice
Cinci sportivi români care pot obține medalii la Jocurile Olimpice
Jocurile Olimpice sunt aproape de o nouă ediție. La finalul lunii iulie, la Paris, va avea loc a 33-a ediție a variantei de vară a celei mai prestigioase competiții sportive din istorie....
Aderarea deplină a României la spațiul Schengen este mai aproape decât credem, susține ministrul de Interne
Aderarea deplină a României la spațiul Schengen este mai aproape decât credem, susține ministrul de Interne
Faţă de anul trecut, România este mai bine plasată în privinţa finalizării procesului de aderare deplină la spațiul Schengen, a declarat, luni, 22 iulie, Cătălin Predoiu, ministrul...
#abandon scolar, #Romania, #clase, #scoala, #top , #elevi
  1. Braconaj de o cruzime rară. Un bărbat a lovit din plin o turmă de mistreți cu mașina, de mai multe ori, și a ucis 7 animale
  2. De când încep să scadă temperaturile în România. Prognoza meteo până la jumătatea lunii august
  3. Român găsit mort în portbagajul unui autobuz din Italia. Care sunt teoriile anchetatorilor
  4. Primele rezultate la titularizare. Când pot fi depuse contestațiile
  5. Bărbat rănit de o ursoaică cu pui, în timp ce ridica un gard electric anti-urși. Animalul l-a atacat din spate
  6. Trump explică alegerea lui Vance print-o „chimie automată”: ”M-a plăcut poate mai mult decât m-a plăcut oricine”
  7. Furtuna a făcut ravagii în Giurgiu. Acoperișul unui bloc a fost luat de vânt, iar copacii au căzut peste clădiri și mașini FOTO
  8. Netanyahu, sub presiune uriașă. Premierul israelian merge în SUA săptămâna aceasta
  9. Kamala Harris a obținut sprijinul lui Nancy Pelosi, cea mai influentă democrată americană
  10. Ucraina va semna, în total, aproape 30 de acorduri de securitate. Zelenski: ”Cu diverse ţări, nu doar membrii NATO”