Descoperire surprinzătoare a experților: Abstinența de la băuturi, risc crescut de o boală gravă

Vineri, 13 Septembrie 2024, ora 01:00
11474 citiri
Descoperire surprinzătoare a experților: Abstinența de la băuturi, risc crescut de o boală gravă
Abstinența de la băuturi crește riscul de demență FOTO: Assets

O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea New South Wales din Australia, care a publicat un studiu în revista Addiction, a făcut o descoperire cu totul ieșită din comun privind sănătatea: abstinența de la alcool crește riscul de demență la o vârstă mai înaintată.

Trebuie menționat faptul că demența afectează în general vârstnicii și pacienții geriatrici. Este un grup de persoane cu simptome caracterizate prin diminuarea cogniției, memoriei, atenției, comunicării, raționamentului și a percepției vizuale, potrivit News Medical.

Acest sindrom afectează calitatea vieții pacientului și impune niște sarcini fizice, psihologice, sociale și economice severe. Demența poate fi prevenită în proporție de 40% prin modificarea celor 12 factori cheie de risc.

Locuitorii dintr-o țară cu un milion de români stau pe saltele de bani: Economii de 430 de miliarde doar în numerar

Prevalența globală a demenței a crescut în ultimele două decenii, numărul pacienților cu demență fiind estimat că va ajunge la 152 de milioane până în 2050. Deși rămâne o lipsă de tratamente eficiente pentru demență, s-a demonstrat că anumite comportamente cresc riscul de demență.

De fapt, conform Comisiei Lancet pentru Prevenirea, Intervenția și Îngrijirea Demenței din 2020, până la 40% din cazurile de demență ar putea fi prevenite sau amânate dacă s-ar evita 12 factori de risc diferiți.

Consumul excesiv de alcool la mijlocul vieții, de exemplu, poate provoca efecte neurotoxice semnificative asupra creierului. În comparație cu alți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, consumul dăunător de alcool este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru dezvoltarea demenței.

Rusia lovită de o catastrofă, fără ca Putin s-o poată opri: Cea mai dezastruoasă din ultimii 25 de ani

Noua cercetare a analizat 15 analize epidemiologice, printr-o colaborare internațională. Au fost excluse din studiu persoanele care aveau un diagnostic de demență la momentul inițial.

Studiul a inclus persoane cu vârsta de peste 60 de ani, care proveneau, în majoritate, din țări cu venituri mari, dar și din unele cu venituri medii și mici, precum Brazilia și Congo.

Unii oameni își atacă zilnic cel mai mare organ din corp, fără să știe: Poți scăpa de cancer dacă faci trei zile de pauză

Eșantionul a cuprins 24.478 de persoane de peste 60 de ani, cu o vârstă medie de 71,8 ani la momentul inițial. Dintre aceștia, 58,3% erau femei și 54,2% erau băutori.

Studiul a constatat că riscul de demență a fost mai mare în rândul persoanelor care s-au abținut total de la alcool decât al celor care au băut ocazional, ușor până la moderat și moderat până la intens.

Consumul moderat de alcool, adică un consum de până la 40 grame pe zi, a fost asociat cu un risc mai scăzut de demență în comparație cu abstinența de alcool pe viață, atât la bărbați, cât și la femei.

Nicușor Dan a explicat scandalul de la planșeul Unirii: „Nu e o chestiune de orgoliu, ci de legalitate"
Nicușor Dan a explicat scandalul de la planșeul Unirii: „Nu e o chestiune de orgoliu, ci de legalitate"
Nicușor Dan, primarul Capitalei, a oferit explicația în detaliu despre conflictul cu administrația Daniel Băluță, primarul PSD al Sectorului 4. Edilul local reales de bucureșteni a...
PNL s-a răzgândit. Cu cine vrea la guvernare: „Asta e prima noastră opțiune"
PNL s-a răzgândit. Cu cine vrea la guvernare: „Asta e prima noastră opțiune"
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni, 14 octombrie, că prima opţiune a PNL ar fi să formeze un guvern „de dreapta", după alegerile parlamentare. „Prima noastră...
#abstinenta alcool efecte, #alcool, #alcool sanatate, #dementa, #dementa cauza, #risc dementa , #stiri externe
  1. Rusia ar putea ataca NATO până în 2030. Avertismentul șefului serviciilor de informații germane
  2. Drone misterioase dau târcoale bazelor militare americane
  3. Dosar penal pe fondul scandalului dintre Nicușor Dan și Daniel Băluță. Poliția Capitalei, anunț de ultimă oră
  4. Alertă în Europa: virusul limbii albastre se răspândește rapid. Cum se manifestă boala
  5. Bașcana Găgăuziei, pusă pe lista sancțiunilor UE. Acțiuni destabilizatoare pentru Moldova înaintea alegerilor
  6. Trei copii, dați în urmărire națională după ce au fost pierduți de bonă. Apelul polițiștilor către populație
  7. De ce Elon Musk face campanie pentru Trump. Ce interese de afaceri are șeful Tesla și SpaceX
  8. Primarul Sectorului 4, noi precizări în scandalul privind reabilitarea Planșeului Unirii: ”Autorizaţie a fost emisă în condiţii legale”
  9. Circ total între primarii Dan și Băluță (PSD). PMB a adus buldozerele. Angajații de la Sectorul 4 s-au pus în fața șantierului care ar fi ilegal VIDEO
  10. Un important spion al Occidentului, care a fost otrăvit, îl acuză direct pe Putin: ”Trebuie să fi dat cel puţin permisiunea”