Descoperire surprinzătoare a experților: Abstinența de la băuturi, risc crescut de o boală gravă

Vineri, 13 Septembrie 2024, ora 01:00
11713 citiri
Descoperire surprinzătoare a experților: Abstinența de la băuturi, risc crescut de o boală gravă
Abstinența de la băuturi crește riscul de demență FOTO: Assets

O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea New South Wales din Australia, care a publicat un studiu în revista Addiction, a făcut o descoperire cu totul ieșită din comun privind sănătatea: abstinența de la alcool crește riscul de demență la o vârstă mai înaintată.

Trebuie menționat faptul că demența afectează în general vârstnicii și pacienții geriatrici. Este un grup de persoane cu simptome caracterizate prin diminuarea cogniției, memoriei, atenției, comunicării, raționamentului și a percepției vizuale, potrivit News Medical.

Acest sindrom afectează calitatea vieții pacientului și impune niște sarcini fizice, psihologice, sociale și economice severe. Demența poate fi prevenită în proporție de 40% prin modificarea celor 12 factori cheie de risc.

Prevalența globală a demenței a crescut în ultimele două decenii, numărul pacienților cu demență fiind estimat că va ajunge la 152 de milioane până în 2050. Deși rămâne o lipsă de tratamente eficiente pentru demență, s-a demonstrat că anumite comportamente cresc riscul de demență.

De fapt, conform Comisiei Lancet pentru Prevenirea, Intervenția și Îngrijirea Demenței din 2020, până la 40% din cazurile de demență ar putea fi prevenite sau amânate dacă s-ar evita 12 factori de risc diferiți.

Consumul excesiv de alcool la mijlocul vieții, de exemplu, poate provoca efecte neurotoxice semnificative asupra creierului. În comparație cu alți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, consumul dăunător de alcool este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru dezvoltarea demenței.

Noua cercetare a analizat 15 analize epidemiologice, printr-o colaborare internațională. Au fost excluse din studiu persoanele care aveau un diagnostic de demență la momentul inițial.

Studiul a inclus persoane cu vârsta de peste 60 de ani, care proveneau, în majoritate, din țări cu venituri mari, dar și din unele cu venituri medii și mici, precum Brazilia și Congo.

Eșantionul a cuprins 24.478 de persoane de peste 60 de ani, cu o vârstă medie de 71,8 ani la momentul inițial. Dintre aceștia, 58,3% erau femei și 54,2% erau băutori.

Studiul a constatat că riscul de demență a fost mai mare în rândul persoanelor care s-au abținut total de la alcool decât al celor care au băut ocazional, ușor până la moderat și moderat până la intens.

Consumul moderat de alcool, adică un consum de până la 40 grame pe zi, a fost asociat cu un risc mai scăzut de demență în comparație cu abstinența de alcool pe viață, atât la bărbați, cât și la femei.

Avertisment privind consumul unor alimente: Duce la boli de inimă, cancer și demență
Avertisment privind consumul unor alimente: Duce la boli de inimă, cancer și demență
Pentru noul studiu, oamenii de știință de la sistemul de sănătate Mass General Brigham, de la Universitatea Harvard și de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA au analizat...
Un aliment consumat de mulți crește riscul de demență. Era deja factor de risc stabilit pentru afecţiuni cronice, inclusiv bolile cardiovasculare şi diabetul STUDIU
Un aliment consumat de mulți crește riscul de demență. Era deja factor de risc stabilit pentru afecţiuni cronice, inclusiv bolile cardiovasculare şi diabetul STUDIU
Cercetătorii de la spitalul universităţii Harvard au descoperit că dietele bogate în carne procesată, inclusiv şuncă, hot-dog şi cârnaţi, au fost asociate cu un risc cu 13% mai mare de...
#abstinenta alcool efecte, #alcool, #alcool sanatate, #dementa, #dementa cauza, #risc dementa , #stiri externe
  1. Analizele care pot fi decontate după ce s-a terminat ”plafonul lunar”. Ce spune CNAS
  2. Patronul Nordis Vladimir Ciorbă recunoaște că l-a denunțat la DNA pe primarul din Sinaia, Vlad Oprea: "Mi se pregătește o arestare"
  3. Documente legate de unele dintre cele mai misterioase asasinate vor fi declasificate. „Totul va fi dezvăluit”
  4. Proteste masive în București, de Ziua Principatelor. Traficul, paralizat în centrul Capitalei. Mitingul pro-Georgescu, organizat separat
  5. Zelenski a reluat contraofensiva pe teritoriul Rusiei. Atacuri cu drone la Moscova. Explozii uriașe VIDEO
  6. Temperaturi mai ridicate decât normal în următoarea perioadă. Prognoza meteorologilor pe următoarele patru săptămâni
  7. S-a decis noul șef al CIA. Cine va conduce principala agenţie americană de informaţii VIDEO
  8. Evenimentele organizate pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române. La Iași, primarul nu va mai susține niciun discurs
  9. Planurile Coreei de Nord după pierderile suferite în Ucraina. ”Este suspectată că grăbește măsurile următoare”
  10. Premierul Orban compară UE cu Imperiul Otoman înainte de destrămare: "Bolnavul Europei de astăzi este Uniunea Europeană"