Abu Dhabi, satul de pescari care, în 50 de ani, a ajuns cel mai bogat oraș al lumii REPORTAJ

Duminica, 28 Mai 2023, ora 05:24
11102 citiri
Abu Dhabi, satul de pescari care, în 50 de ani, a ajuns cel mai bogat oraș al lumii REPORTAJ
Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite FOTO Facebook

Un sat de pescari a devenit în 50 de ani cel mai bogat oraș din lume. Nu are opulența Dubaiului, pentru că nu etalează atât de mult lux, însă Abu Dhabi vine puternic din urmă nu doar economic, ci și turistic.

În ultimii ani s-a dezvoltat enorm pe acest palier și astăzi tinde să completeze orice experiență în Emiratele Arabe Unite, cel mai vizitat loc din Golf.

Capitala Emiratelor e o metropolă ridicată exclusiv din veniturile generate de zăcămintele de petrol și gaze naturale, cele mai mari din lume. S-a consacrat ca o locație care prezintă un amestec elegant de monumente culturale și megastructuri moderne.

Poți să vezi zgârie nori cu forme care pun la încercare mintea umană, dar și moschei masive și frumoase, unul dintre cele mai faimoase parcuri tematice din lume, malluri uriașe, plaje cu nisip alb și apă turcoaz și deșerturi interminabile.

Un oraș vechi de 5.000 de ani

Orașul are un trecut consistent, datând din 3000 î.Hr., drept pentru care a păstrat multe elemente din cultura arabă distinctă, fapt care îl deosebește cumva de Dubaiul rival și deopotrivă prieten, aflat la numai 90 de minute de mers cu mașina.

Într-un viitor destul de apropiat, la viteza prin care arabii transformă deșertul în orașe, se estimează că periferiile celor două orașe se vor uni, astfel că vom asista probabil la cel mai strălucitor megalopolis din istoria omenirii.

Momentan, atracția numărul 1 din Abu Dhabi este, de departe, moscheea gigant Grand Sheikh Zayed, un mixt de sticlă, mozaicuri și sculpturi complicate, care împreună dau un efect spectaculos atât pe interior, cât și pe exterior. A fost deschisă în 2007, după aproape 20 de ani de construcție și poate primi 40.000 de credincioși, având o capacitate mai mare decât a stadionului Steaua, din Ghencea. Nu trebuie să fii musulman pentru a o vizita, pentru că dincolo de valoarea ei culturală (găzduiește și o vastă bibliotecă) este un obiectiv turistic, de care arabii sunt foarte mândri. Atât de mândri încât pentru a atrage cât mai mulți vizitatori au lăsat intrarea liberă. Seara și noaptea iluminatul și piscinele din jur creează o atmosferă absolut magică.

Emirates Palace, cel mai scump hotel din lume

În Emirate, căldurile au început să fie apăsătoare, sunt 35-40 de grade în miezul zilei, dar asta nu pare a sta în drumul turiștilor care merg agale pe Corniche, promenada de pe coasta de opt kilometri a orașului, cu trasee de biciclete, plaje, parcuri, locuri de joacă, și fântâni. E Champs Elysses-ul local, evident adaptat caracteristicilor locului, la capătul căruia se află Emirates Palace, situat pe malul Golfului Persic.

Stabilimentul deține titlul de cel mai scump hotel din lume, deoarece a costat peste 3 miliarde de dolari. Acest complex imens are o plajă privată de 1,3 kilometri și peste 90 de apartamente, unele împodobite cu aur masiv, care costă pe noapte peste 10.000 de euro, un sejur de câteva zile atingând prețul unui apartament cu trei camere din București.

La fel ca în Dubai, Abu Dhabi este paradisul arhitecților și locul în care orice idee care pare trăsnită poate deveni realitate în maximum un an de zile. Permanent apar construcții noi, cu niște forme care îți dau fiori mental și concurează cu ceea ce inteligența artificială pretinde că poate face. Apropo de asta, un proiect futurist prevede ca din 2025 în Abu Dhabi să funcționeze taxiuri zburătoare, ghidate din centre de comandă, pentru a-i scăpa pe cei cu răbdare limitată de stressul traficului intens de la orele de vârf.

Vedere panoramică din Etihad Towers

Până să poată zbura cu aceste capsule aeriene, pentru o vedere panoramică de 360 de grade, doritorii pot urca cu liftul la etajul 74 al clădirii Jumeirah din Etihad Towers (Turnurile Unirii – în traducere), de unde, de la înălțimea de 300 de metri, se vede tot orașul. Vederea este fabuloasă mai ales noaptea, când luminile conturează aprins un univers în care energia electrică pare gratuită. Nu știu dacă arabii fac economie la ceva, dar cu siguranță nu fac la curent electric.

Abu Dhabi are câte puțin din toate, însă acest puțin are dimensiuni grandioase. Cum este și Muzeul Luvru, deschis în 2017 și situat în districtul cultural al insulei Saadiyat. Construcția poartă amprenta arhitectului francez Jean Nouvel și impresionează prin cupola sa din oțel aparent plutitoare, care permite luminii solare să filtreze creând o mare de stele. Pentru cei care vor să vadă mai mult decât designul clădirii, interiorul adăpostește colecții în continuă expansiune, pentru că se știe deja, ambiția arabilor e o trăsătură de caracter, care nu se împiedică de niciun preț.

Parcul Ferrari, unic în lume

Dacă e să faci o comparație între Abu Dhabi și Dubai, un lucru la care capitala Emiratelor are un plus este trioul de parcuri tematice Yas Island – Warner Bros, Ferrari World și Yas Waterworld. Toate sunt absolut fabuloase, iar circuitul Yas Marina oferă experiențe incredibile de condus, în vreme ce CLYMB Abu Dhabi le dă șansa vizitatorilor de a escalada cel mai înalt perete de alpinism interior din lume. Insula Yas vine însă și cu plaje cu nisip fin și alb, foarte multe fiind private, cu intrare din cluburi, dotate cu spa și restaurante, în care se poate consuma inclusiv alcool.

Tot aici se află și Yas Marina Circuit, unde cursele de Formula 1 din Abu Dhabi au loc în fiecare an. Acum acesta Marele circ se va încheia la 26 noiembrie chiar aici. Abu Dhabi a apărut pe harta Formulei 1, din ambiția lui Mansour bin Zayed bin Sultan bin Zayed bin Khalifa Al Nahyan.

Șeicul Mansour a adus Formula 1 în oraș

Posesorul acestui nume greu de ținut minte în întregime este cel cunocut ca șeicul Mansour, omul care a cumpărat Manchester City în 2008, plătind 240 de milioane de dolari și investind ulterior multe miliarde în clubul antrenat acum de Guardiola, care joacă finala Ligii Campionilor, pe 10 iunie, la Istanbul, contra lui Inter Milano.

Mansour (52 ani) este membru al familiei regale și politician, vicepreședinte al Emiratelor, viceprim-ministru, ministru al curții prezidențiale, miliardar și membru al familiei conducătoare din Abu Dhabi. E fratele actualului președinte al Emiratelor Arabe Unite, Mohamed bin Zayed Al Nahyan și s-a căsătorit cu Sheikha Manal bint Mohammed Al Maktoum, fiica lui Mohammed bin Rashid Al Maktoum, conducătorul Dubaiului. Cum se spune în popor, premiant la premiant trage, dar ideea era că șeicul Mansour, școlit în America, a visat să fie pilot de curse, însă, cum n-a reușit, a construit Ferrari World și a adus Formula 1 în Emirate, aparent ca un moft personal.

În esență, Abu Dhabi, precum Dubaiul, este fascinant, dar diferit de Europa. În primul rând nu poți să-l descoperi la pas. O dată pentru că e cald, și a doua oară pentru că distanțele sunt mari. Nu poți să te plimbi pe străzile orașului, cum o faci la Roma sau Paris, și nu poți să faci multe alte lucruri. Doar că, ceea ce nu poți să faci afară, faci înăuntru. Arabii au construit reperele unei vieți paralele la interior. Găsești absolut orice, în mallurile uriașe, pavate cu marmură scumpă, cu luciu de farmacie, unde își țin ușile larg deschise toate reprezentanțele firmelor pentru care prețurile cu multe zerouri în coadă sunt simple detalii. Cu siguranță, cel mai luxos lucru din lume, oricare ar fi el, îl găsești în primul rând la Dubai sau Abu Dhabi și abia apoi în alte mari orașe ale lumii.

Ușor de ajuns direct sau din Dubai

În funcție de gusturi, Abu Dhabi reprezintă sau nu un must see turistic. Dacă ajungi în Emirate și preferi Dubaiul, grației faimei sale, e păcat să nu vizitezi și Abu Dhabi. Se ajunge foarte ușor cu autobuzul din stațiile Al Ghubaida (traseul 100) sau IBN Battuta (traseul 101), iar un tichet costă 25 AED (aproximativ 30 de lei). Există și varianta în sens invers, pentru că se poate zbura alternativ de pe cele două aeroporturi (Dubai și Abu Dhabi), Wizz Air e singura companie care face asta de la București, astfel că destinațiile pot fi combinate, ceea ce e un avantaj din punct de vedere turistic. Legăturile de la și către aeroport sunt simple și performante, pentru că vorbim de două huburi aeriene cu trafic uriaș, mult peste ce se petrece la Otopeni.

Cea mai bună legătură către Maldive

O altă variantă care atrage tot mai mulți fani este cea a escalei, către o destinație mai îndepărtată. Nici Abu Dhabi și nici Dubai nu sunt însă orașe de care să te bucuri într-o zi. Sunt însă principalele noduri de legătură către Asia și Australia și locul cel mai facil de unde se ajunge în Maldive. Așa se explică creșterea turismului de tranzit, două-trei zile, un fenomen care aduce bani mulți Emiratelor în toate anotimpurile.

Transportul în comun este facil și bine pus la punct în EAU, unde și taxiurile sunt destul de ieftine. Moneda locală este dirhamul (AED) a cărui paritate este de 1,26 RON.

Cel mai dezvoltat loc din lume

La momentul actual, Emiratele Arabe Unite reprezintă locul din lume cu cea mai accelerată dezvoltare. La adăpostul generat de zăcămintele de petrol și gaze naturale, a apărut o lume în care progresul forțează limitele minții umane, într-un proces atât de diversificat încât uneori ai impresia că Soarele se învârte în jurul Pământului și nu invers. Aparent o destinație scumpă și destinată bogaților, Abu Dhabi, dar și Dubai, sunt totuși accesibile pentru orice buzunar cât de cât decent. Niciuna dintre ele nu este la capătul Pământului, călătoria durează în jur de cinci ore, curse sunt aproape zilnice, iar un bilet luat din timp poate fi afacere chiar sub 1000 de lei. Apoi, cazări sunt de toate stelele și nu trebuie să fii neapărat șeic ca să intri în Emirates Palace pentru că vizitatul e gratuit. Cum la fel de bine poți mânca o shaorma, cu siguranță mai bună ca cea de la Dristor, în loc să fii servit de bucătarul turc Salt Bae, devenit celebru pentru felul în care aruncă sare pe fripturile de sute de euro din restaurantele faimoase pe care le are aici.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Abu Dhabi, #Emirate, #vizitat, #turism, #sat pescari, #metropola, #arabi, #destinatie, #ce vezi la abu dhabi , #stiri internationale