Șeful Inspectoratului Școlar din Constanța trebuie demis, cere Asociația Elevilor. Ar fi mușamalizat cazuri de abuz sexual la un liceu catalogându-le o ”joacă stupidă”

Joi, 11 August 2022, ora 14:24
2484 citiri
Șeful Inspectoratului Școlar din Constanța trebuie demis, cere Asociația Elevilor. Ar fi mușamalizat cazuri de abuz sexual la un liceu catalogându-le o ”joacă stupidă”
Profesorul a fost trimis în judecată pentru corupere sexuală de minori FOTO: Pixabay.com

Asociaţia Elevilor din Constanţa cere demiterea de urgență a inspectorului școlar general Sorin Mihai. Elevii îl acuză că a încercat mușamalizarea cazurilor de abuz sexual din Liceul Tehnologic "Radu Prişcu” Dobromir.

AEC amintește că în luna aprilie a acestui an, Laurenţiu Ciorogaru, fost profesor în cadrul Liceului Tehnologic “Radu Prişcu” din comuna Dobromir, a fost trimis în judecată pentru corupere sexuală de minori. Victimele au fost eleve ale sale, incidentele având loc timp de 4 ani.

"Noul director al liceului, Georgiana Frăţilă, a observat aceste incidente pe camerele de supraveghere şi a alertat Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, însă instituţia a preferat să apere abuzatorii şi să muşamalizeze cazul decât să protejeze copiii.

În urma înştiinţării ISJ, atât verbal personal, având o conversaţie cu inspectorul şcolar general Sorin Mihai, cât şi în scris, răspunsul pe care directoarea l-a primit de la ISJ a fost unul menit să o îndrume să încalce legea, să muşamalizeze abuzurile şi să apere hărţuitorii, fiind sfătuită să rezolve problema la nivelul şcolii printr-o cercetare disciplinară.

Precizăm faptul că, în cazul săvârşirii unor fapte penale, toţi funcţionarii publici ce iau la cunoştinţă săvârşirea lor sunt obligaţi să sesizeze organele de urmărire penală, altfel săvârşesc infracţiunea de omisiunea sesizării. Din fericire, directoarea nu a urmat sugestiile ISJ, alertând poliţia”, a transmis AEC.

Asociaţia Elevilor consideră că acţiunile lui Sorin Mihai sunt nedemne pentru o persoană cu funcţie de conducere în educație.

"În urma ieşirii cazului în presă, Sorin Mihai a declarat în presă că incidentul părea o «joacă stupidă», invalidând astfel complet traumele şi suferinţele victimelor.

Din păcate, de multe ori în societatea românească abuzul sexual nu este tratat în serios, victimele primind rar înţelegerea şi susţinerea de care au nevoie. Atât acţiunile, cât şi declaraţiile inspectorului Sorin Mihai sunt nedemne pentru o persoană cu o funcţie de conducere în învăţământ.

Amintim faptul că Sorin Mihai este la acest moment cercetat penal pentru infracţiunea omisiunea sesizării în prezentul dosar. Învăţământul constănţean are nevoie de lideri profesionişti, empatici, şi cu respect faţă de legile ţării, nu de apărători ai pedofililor.

Solicităm Ministerului Educaţiei să îl demită de urgenţă pe inspectorul şcolar general Sorin Mihai de către ISJ şi să condamne declaraţiile şi acţiunile sale”, se mai arată în comunicat.

Sorin Mihai a transmis jurnaliştilor că va reveni cu un punct de vedere în legătură cu aceste acuzaţii.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa anunţa, în luna aprilie, printr-un comunicat de presă, că un bărbat a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru mai multe infracţiuni de corupere sexuală a minorilor.

"În calitate de profesor în cadrul Liceului Tehnologic “Radu Prişcu” din com. Dobromir, jud. Constanţa, profitând de autoritatea pe care o avea în faţa elevilor, dar şi de încrederea pe care acesta a dobândit-o de-a lungul timpului, prin natura profesiei, în timpul orelor de curs, a întreprins mai multe activităţi ilicite”, se arată în comunicat.

Astfel, bărbatul este acuzat că în perioada septembrie 2021 - februarie 2022 a atins o elevă în vârstă de 15 ani pe fese, picioare şi buze, iar pe o altă elevă, tot de 15 ani, pe fese şi picioare.

De asemenea, procurorii au mai stabilit că profesorul a atins o elevă, care avea 13 ani atunci când el a început să facă aceste fapte, pe fese, picioare şi în zona inghinală. Totul s-a întâmplat între septembrie 2018 şi februarie 2022.

Anchetatorii au precizat că el a mai atins o elevă de 13 ani şi alta de 14 ani, pe fese, picioare şi în zona inghinală, între septembrie 2020 şi până în 11 februarie 2022.

Totodată, în 2021, i-a trimis unei eleve în vârstă de 16 ani o poză "cu caracter pornografic explicit” în care apărea el.

Citește și:
Mircea Lucescu, aproape de demiterea de la Dinamo Kiev! Care e problema pe care nu o poate rezolva românul
Mircea Lucescu, aproape de demiterea de la Dinamo Kiev! Care e problema pe care nu o poate rezolva românul
Situația lui Mircea Lucescu la Dinamo Kiev nu este câtuși de puțin roză, tehnicianul român având probleme la echipa ucraineană. Din acest motiv s-ar putea ca Il Luce să se despartă de...
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Fiul deputatului PSD de Argeș Aurel Bălășoiu, Victor, este primarul comunei Rociu, cea pe care tatăl său a condus-o timp de 16 ani, între 2004 și 2020. Deputatul Aurel Bălășoiu a fost...