CERN spre noi descoperiri majore: ”Există o nouă fizică”, ce conține cele mai mari mistere ale universului VIDEO

Vineri, 06 Mai 2022, ora 00:24
5087 citiri
CERN spre noi descoperiri majore: ”Există o nouă fizică”, ce conține cele mai mari mistere ale universului VIDEO
Coliziunea particulelor de la CERN aduce noi descoperiri ale fizicii FOTO / Space

După o pauză de trei ani, în care s-au adus modernizări semnificative, Acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC) de la CERN din Geneva este în pragul unor noi descoperiri istorice.

Se așteaptă să fie descifrate cele mai mari mistere ale universului, precum cea de-a cincea forță a naturii, identificarea materiei și energiei întunecate, a particulelor ”fantomă” sau a modelului standard.

Și primele vești au apărut, la doar câteva zile de la redeschiderea LHC, inelul lung de 27 de kilometri care se află la peste 100 de metri sub pământ, lângă Geneva, Elveția. Astfel, Acceleratorul a reușit deja să obțină un prim record, înregistrându-se cea mai mare valoare a energiei unui fascilul de protoni, de 6,8 trilioane de electronvolți, potrivit Space.

În cei 14 ani de când a pornit, LHC a explorat unele dintre cele mai mari mistere ale universului, prin ciocnirea a nenumărate particule la viteza luminii, cum a fost cazul bosonului Higgs, denumit ”particula lui Dumnezeu”. Însă, și acum există mai multe taine ale cosmosului, care așteaptă să fie descifrate.

Unul dintre marile mistere ale cosmosului este, fără îndoială, materia întunecată, acele particule invizibile ce nu au fost observate până acum decât indirect și care reprezintă aproximativ 80% din toată materia din univers.

Descoperire de senzație a cercetătorilor: Munți de zahar ascunși sub iarbă VIDEO

”Materia întunecată este cea mai mare parte a materiei din univers și nu avem idee ce reprezintă. Una dintre cele mai importante întrebări din toată știința este: ”Ce este materia întunecată?”, a spus Benjamin Safdi, profesor de fizică de la Universitatea California din Berkeley. LHC se pregătește să detecteze o potențială particulă de materie întunecată, însă va necesita confirmarea altor experimente.

Un alt mister al universului este energia întunecată, care este la rândul său invizibilă și expansivă. Ea este o forță misterioasă suspectată că alcătuiește aproape trei sferturi din univers, cauzând expansiunea cosmosului.

”Cosmologii știu că există o nouă fizică, pe care nu o înțelegem și toate dovezile indică ceva fundamental despre universul nostru”, a spus fizicianul Clare Burrage.

Astronomii anunță o descoperire extraordinară: Secret dezvăluit de Observatorul Spațial european VIDEO

Este de așteptat ca la CERN să se rezolve și o altă problemă științifică de mare importanță privind o anomalie misterioasă descoperită recent la FermiLab și care trebuie confirmată, lucru ce ar putea indica existența celei de-a cincea forțe fundamentale a naturii.

Intrăm în această cursă cu mai mult optimism, că ar putea avea loc o revoluție. Miza este extrem de mare. Dacă confirmăm acest lucru, va fi o revoluție pe care nu am mai văzut-o, cu siguranță în timpul vieții mele”, a spus dr. Mitesh Patel, fizician la Imperial College din Londra. ”Am vânat cea de-a cincea forță a naturii de când sunt fizician al particulele. Poate că acesta este anul descoperirii”, a spus dr. Sam Harper.

Alte mistere ale universului pe care LHC le ”vânează” sunt axionii, alte particule elementare, neutrinii care sunt denumite ”particulele fantomă” datorită naturii lor eluzive, problema materiei și antimateriei și a modelului standard, care descrie toate forțele și particulele cosmice cunoscute în spațiu.

Eveniment Quarterly Report

Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, o acuză pe Gabriela Firea că i-a lăsat conturile pe minus cu miliarde de lei. Pe de altă parte, În schimb, Gabriela Firea susține că edilul prezintă doar...
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Deputatul liberal Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanţelor, a criticat vineri, 29 septembrie, măsurile fiscale pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului. Acesta...
#acceleratorul particule LHC Geneva, #particula Higgs, #particula lui Dumnezeu, #mistere nedescifrate Univers, #CERN Geneva , #mister