Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată

Miercuri, 24 Aprilie 2024, ora 18:52
94780 citiri
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Ioana Ancuţa Popoviciu FOTO Facebook/Popoviciu Ioana Ancuţa

Ioana Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului accidentului de la 2 Mai, deși Inspecţia Judiciară ceruse suspendarea acesteia. Decizia a fost luată miercuri, 24 aprilie, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

"Respinge propunerea formulată de Inspecţia Judiciară privind suspendarea din funcţie a doamnei Popoviciu Ioana Ancuţa - judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia, ca neîntemeiată. Fără cale de atac", a decis CSM.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către Ioana Ancuţa Popoviciu "nu este de natură a afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurii disciplinare faţă de aceasta".

"Prin hotărârea Secţiei pentru judecători în materie disciplinară nr. 8J din data de 24 aprilie 2024 a fost respinsă, în unanimitate, ca neîntemeiată propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie a doamnei Popoviciu Ioana Ancuţa, judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia. În esenţă, pentru a pronunţa această soluţie, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a reţinut că suspendarea din funcţie a unui judecător se poate dispune numai în condiţiile strict prevăzute de dispoziţiile art. 52 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii", au transmis reprezentanţii CSM.

Potrivit sursei citate, textul de lege menţionat prevede expres două situaţii care pot atrage această măsură:

- dacă exercitarea în continuare a funcţiei ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare;

sau

- dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.

Reprezentanţii CSM au arătat că, analizând motivele invocate de Inspecţia Judiciară în formularea propunerii de suspendare din funcţie, Secţia a reţinut că, în cauza de faţă, nu au fost identificate elemente de natura celor care pot fi circumscrise cazurilor reglementate de textul de lege.

"Cu referire la primul caz ce permite măsura suspendării, Secţia a reţinut că exercitarea în continuare a funcţiei de către doamna judecător Popoviciu Ioana Ancuţa nu este de natură a afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurii disciplinare faţă de aceasta. Astfel, aspectele prezentate în spaţiul public au vizat critici aduse modalităţii în care doamna judecător a desfăşurat cercetarea judecătorească într-un dosar penal, pentru care există alte remedii procesuale. De asemenea, aspectele privind încălcarea normelor de procedură penală pot fi invocate şi prin formularea căilor legale de atac şi pot prezenta relevanţă pentru stabilirea vinovăţiei judecătorului în situaţia exercitării unei acţiuni disciplinare", a menţionat sursa citată.

Potrivit reprezentanţilor CSM, cu referire la cel de-al doilea caz care permite măsura suspendării, Secţia a reţinut că procedura disciplinară, prin ea însăşi, nu este de natură a aduce atingere prestigiului justiţiei, rolul ei fiind, dimpotrivă, acela de a sancţiona conduitele neconforme tocmai în scopul de a contribui la asigurarea prestigiului justiţiei.

"Secţia a constatat, totodată, şi împrejurarea că până la acest moment nu s-a exercitat acţiunea disciplinară împotriva doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuţa, deşi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a dispus, încă din 23.02.2024, sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a efectua verificările legale cu privire la aspectele decelate în presă în datele de 22 şi 23 februarie 2024. Respingerea propunerii de suspendare nu afectează derularea în continuare a procedurii disciplinare faţă de judecătorul vizat, fiind în competenţa Inspecţiei Judiciare prerogativa legală de a exercita acţiunea disciplinară dacă apreciază întrunite condiţiile legale", a transmis CSM.

Inspecţia Judiciară a trimis Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerea de suspendare din funcţie a judecătorului Ioana Ancuţa Popoviciu, care soluţionează dosarul accidentului de la 2 Mai, până la finalizarea procedurilor disciplinare.

În document se arată că inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.

Părinţii victimelor au acuzat comportamentul judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu. Ei au declarat jurnaliştilor că atunci când ea a intrat în sală ar fi mestecat gumă. Ulterior, judecătoarea a cerut buletinul tânărului mort în accidentul rutier, despre care nu ştia că a decedat.

Între timp, judecătoarea a formulat o cerere de abţinere, care însă a fost respinsă definitiv.

Şi avocaţii familiilor victimelor accidentului de la 2 Mai au cerut în urmă cu câteva săptămâni recuzarea judecătoarei Ioana Ancuţa Popovociu, dar cererea lor a fost respinsă.

De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au solicitat Curţii de Apel Constanţa strămutarea dosarului, dar şi această cerere a fost respinsă.

Următorul termen în acest dosar este 9 mai, atunci când ar putea fi audiaţi părinţii victimelor.

Quarterly Report - Editia 4

De ce doar o mică parte dintre aspiranții la magistratură au reușit să treacă testul psihologic: „Există dosare penale în cercetare”
De ce doar o mică parte dintre aspiranții la magistratură au reușit să treacă testul psihologic: „Există dosare penale în cercetare”
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat luni, 27 mai 2024, rezultatele la testarea psihologică pentru admitere în magistratură: din 238 de candidați înscriși, doar 37 au fost...
Zeci de medicamente neconforme în România. Comisia Europeană cere suspendarea autorizației de comercializare LISTĂ
Zeci de medicamente neconforme în România. Comisia Europeană cere suspendarea autorizației de comercializare LISTĂ
Comisia Europeană a solicitat, vineri, statelor membre să suspende autorizaţia de comercializare pentru o listă de medicamente generice testate de compania indiană Synapse Labs, din cauza...
#accident 2 mai, #judecatoare, #suspendare, #CSM, #inspectia judiciara , #accident 2 mai