Se cere excluderea din magistratură a judecătoarei care a întrebat unde este tânărul ucis de Vlad Pascu: ”Indiferență crasă față de suferința familiei”

Vineri, 23 Februarie 2024, ora 12:29
6714 citiri
Se cere excluderea din magistratură a judecătoarei care a întrebat unde este tânărul ucis de Vlad Pascu: ”Indiferență crasă față de suferința familiei”
Judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu FOTO X/ Ancuța Ioana Popoviciu

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită excluderea din magistratură a judecătoarei Ancuța Ioana Popoviciu, care a întebat unde este tânărul ucis de Vlad Pascu în accidentul de la 2 Mai. Întrebarea a fost pusă joi, 22 februarie, la începutul procesului.

Mai exact, la începutul procesului, judecătoarea a făcut prezența părților din dosar.

„Olariu Sebastian Andrei e prezent?”, a fost una dintre primele întrebări. În sală erau părinţii lui, care au izbucnit în plâns când i-au auzit strigat numele la apel. Auzind rumoarea celor prezenţi în sală, judecătoarea a fost surprinsă: „A decedat o victimă?”, „Au decedat două”, a venit completarea din sală.

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară şi Consiliul Suprem al Magistraturii pentru neglijenţa pe care magistratul a arătat-o în exercitarea profesiei.

„Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat Inspecţia Judiciară şi Consiliul Suprem al Magistraturii pentru grava neglijenţă în exercitarea profesiei a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, din cadrul Judecătoriei Mangalia, care a întrebat dacă, în sala de judecată, se află unul dintre cei doi tineri omorâţi de Vlad Pascu în accidentul de la 2 Mai. FACIAS consideră că ceea ce s-a întâmplat în sala de judecată unde se desfăşoară acest proces este revoltător, intolerabil şi are grave implicaţii asupra imaginii justiţiei din România.

Oare tragedia prin care au trecut, în vara lui 2023, cele două familii care şi-au pierdut copii în accidentul cauzat de Vlad Pascu, aflat sub influenţa drogurilor, nu a fost îndeajuns? Grava incompetenţă a unei judecătoare care nici măcar nu s-a sinchisit să citească dosarul pe care îl judeca, a condus la amplificarea tragediei pentru familia uneia dintre victime, aflat în sala de judecată. Această situaţie din sala de judecată reprezintă un exemplu elocvent al atitudinii nedemne a unui magistrat, raportat la efectul traumatizant pentru părinţi.

Ne întrebăm, în acest context, ce încredere în actul de justiţie mai poate avea un tată care înţelege că judecătorul, la care speră să găsească dreptate pentru fiul său omorât, habar nu are detalii esenţiale din dosarul pe care îl judecă. Vorbim de acelaşi judecător care, în urmă cu mai puţin de un an, a fost sancţionat de CSM pentru gravă neglijenţă în exercitarea funcţiei, după o cercetare disciplinară iniţiată de Inspecţia Judiciară.

Presa a relatat faptul că CSM a transmis că nu a fost sesizat de nimeni în acest caz. În consecinţă, FACIAS sesizează CSM şi cere excluderea de urgenţă din magistratură a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu pentru batjocorirea actului de justiţie şi indiferenţă crasă faţă de suferinţa unei familii aflată în căutare de dreptate”, este comunicatul fundaţiei citat de Mediafax.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimul
CSM a amânat decizia privind suspendarea judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Următorul termen în cazul Vlad Pascu ar putea fi ultimul
Consiliul Superior al Magistraturii a amânat miercuri, 17 aprilie, decizia în cazul judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai. Inspecţia Judiciară solicitase suspendarea acesteia...
Procesul lui Vlad Pascu ar putea fi reluat de la zero. Judecătoarea a cerut retragerea din dosar
Procesul lui Vlad Pascu ar putea fi reluat de la zero. Judecătoarea a cerut retragerea din dosar
Procesul lui Vlad Pascu, șoferul drogat care a provocat accidentul mortal din 2 Mai, a fost amânat joi, 18 aprilie. Judecătoarea dosarului a formulat cerere de abţinere, solicitându-le...
#accident 2 mai, #vlad pascu, #judecatoare, #excludere magistratura , #justitie