Eroarea gravă de proiectare care a ucis un om pe autostrada A1: "A sărit peste parapet, neștiind că dedesubt este un hău"

Marti, 31 Ianuarie 2023, ora 12:51
6572 citiri
Eroarea gravă de proiectare care a ucis un om pe autostrada A1: "A sărit peste parapet, neștiind că dedesubt este un hău"
Locul prin care șoferul a sărit peste parapet încercând să-și salveze viața FOTO Facebook/ Pro Infrastructură

Membrii Asociației Pro Infrastructura analizează accidentul cumplit produs în seara zilei de duminică, 29 ianuarie, pe un viaduct al autostrăzii A1, între Sibiu și Boița.

Un accident în lanț în care au fost implicate șase autovehicule s-a produs din cauza ploii înghețate. Derapajele necontrolate au implicat șapte persoane, dintre care una a încercat să se ferească de eventuale ciocniri violente și a ieșit din mașină sărind peste parapet.

Bărbatul a sărit în gol de la o înălțime mare, neștiind că accidentul s-a produs pe un viaduct. Persoana respectivă și-a pierdut viața în urma căderii.

"Este al doilea accident de acest tip după cel de pe Autostrada A3 Turda-Gilău din 2018. În condițiile în care numărul de victime pe autostradă este foarte mic, este prea mult să avem două decese cauzate doar de o simplă proiectare deficitară!

Soluția salvatoare este simplă și este implementată deja de CNAIR la unele poduri. Exemplu în fotografia 3 pe Autostrada A3 lângă Târgu Mureș: un grilaj ("grătar") care împiedică astfel de căderi instalat între sensuri.

Cerem responsabililor din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere să includă aceste elemente de protecție la toate structurile drept cerință standard obligatorie în proiectare și execuție și să ia toate măsurile de avertizare necesare așa încât șoferii să realizeze că dincolo de parapet nu vor călca pe sol, chiar dacă dincolo se vede o bandă de circulație!

Acest grilaj este cu atât mai important cu cât în alte țări se recomandă părăsirea autovehiculului și adăpostirea în spatele parapetului pentru a evita riscul de a fi loviți de cei care vin (cu viteză) din spate", arată specialiștii de la Pro Infrastructură într-o postare pe Facebook.

#accident A1, #grilaj viaduct, #om mort viaduct a1, #Pro Infrastructura , #infrastructura