Ce culoare au mașinile care ajung să fie implicate cel mai des în accidente rutiere

Miercuri, 10 Ianuarie 2024, ora 11:45
5787 citiri
Ce culoare au mașinile care ajung să fie implicate cel mai des în accidente rutiere
Mașinile maro și cele galbene au parte cel mai des de accidente FOTO Pexels

Un accident rutier, fie și minor, nu ține doar de lipsa de îndemânare a șoferului sau de ghinionul acestuia, ci, potrivit studiilor, și de culoarea mașinii.

Aparent, vehiculele vopsite în anumite culori au șanse mai mari să fie implicate în incidente rutiere decât restul. Deoarece există o corelație între alegerea culorii unei mașini și obiceiurile de condus, studiul carVertical dezvăluie care culori oferă cea mai multă siguranță.

Mașinile maro și cele galbene au parte cel mai des de accidente

Alegerea culorii unei mașini este influențată de factori precum preferințele personale, disponibilitatea, prețul și tendințele pieței. Cu toate acestea, majoritatea șoferilor preferă culori neutre cum ar fi culoarea gri, pentru ca se depreciază mai puțin decât culorile luminoase.

Dintre toate culorile vehiculelor în circulație, mașinile care au caroseria maro sunt cele mai des avariate - într-o proporție de 51%. În ciuda faptului că șoferii de mașini maro preferă fiabilitatea, luxul și confortul, acest set de preferințe pare că nu-i protejează de accidente.

Șoferii care aleg mașini galbene vor să fie în centrul atenției. Firi pline de energie, aceștia s-ar putea să calce prea tare pedala de accelerație - 50,6% din toate vehiculele galbene verificate pe carVertical au avut înregistrări de daune. Roșu nu este foarte mult în urmă, cu un procent de 49,8%.

Galbenul și roșul sunt culori adesea folosite pentru caroseriile mașinilor sport, ceea ce sugerează că proprietarii lor iubesc și viteza și riscul.

„Nu există o corelație directă între culoarea unei mașini și rata de deteriorare istorică a acesteia sau puterea medie a motorului. Putem doar presupune că toate aceste culori cu cele mai mari rate istorice de accidente sunt adesea alese de șoferii care doresc să iasă în evidență. Poate că acești șoferi au un apetit mai ridicat pentru risc în timpul navetei zilnice”, explică expertul auto Matas Buzelis.

Cum reușesc culorile aprinse să sporească siguranța

Șoferii care conduc mașini viu colorate sunt adesea percepuți ca fiind mai extravaganți. Cu toate acestea, culorile aprinse sunt considerate mai sigure, deoarece aceste vehicule sunt mai vizibile când vremea este rea sau în condiții de lumină scăzută.

Mașinile albe și cele galbene ies în evidență în contrast cu împrejurimile lor, făcându-le mai ușor de observat de către pietoni și alți șoferi. Lucrurile stau complet diferit în cazul mașinilor gri și negre care se disting greu într-o zi ploioasă, de exemplu.

Mașinile de culoare mai deschisă sunt, de asemenea, mai ușor de observat noaptea sporind astfel siguranța șoferilor lor. Astfel, deși portocaliul nu este cea mai comună culoare pe piața de vehicule second hand, experții auto o consideră o alegere bună pentru cei care doresc să fie foarte vizibili în timp ce conduc.

Culorile gri (avariate doar în proporție de 44,7%) și alb (avariate în proporție de 44,5%) par a fi cele mai sigure, întrucât apar mai rar implicate în accidente. Deși rata de incidență a accidentelor depinde de mulți factori cum ar fi condiția în care se află drumul și densitatea traficului, alegerea unor anumite culori poate conferi șoferilor mai multă siguranță.

Procentajul mașinilor care au înregistrări de daune:

  • Maro - 51%
  • Galben – 50,6%
  • Roșu – 49,8%
  • Negru – 49,1%
  • Albastru – 47,7%
  • Gri – 44,7 %
  • Alb – 44,5 %

Quarterly Report - Editia 4

Lenovo a prezentat un laptop revoluționar. Ce știe să facă și de ce este atât de special
Lenovo a prezentat un laptop revoluționar. Ce știe să facă și de ce este atât de special
În cadrul evenimentului Mobile World Congress din Barcelona, Lenovo a captivat atenția publicului cu prezentarea unui concept de laptop inovator: ThinkBook Transparent Display Laptop. Acest...
Microsoft susține că a lansat cele mai sigure PC-uri din lume. Ce oferă dispozitivele Copilot+
Microsoft susține că a lansat cele mai sigure PC-uri din lume. Ce oferă dispozitivele Copilot+
Microsoft a anunțat lansarea PC-urilor Copilot+. Noile PC-uri sunt concepute pe o platformă diferită de tradiționalul Intel x86, punând accent pe experiența utilizatorului și mai puțin pe...
#accident auto, #accident rutier, #daune auto mari, #culori masini vandute, #culoare masina accident , #masini