Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nouă ani de la tragedia aviatică din Apuseni. Romanița Iovan a urcat din nou pe muntele Petreasa cu fiul lui Adrian Iovan

Autor: N.G.
Vineri, 20 Ianuarie 2023, ora 13:02
5613 citiri
Nouă ani de la tragedia aviatică din Apuseni. Romanița Iovan a urcat din nou pe muntele Petreasa cu fiul lui Adrian Iovan
Adrian Iovan și Aura Ion, cele două victime ale accidentului din 2014 FOTO Arhivă ziare.com

Se împlinesc vineri, 20 ianuarie 2023, nouă ani de la tragicul accident aviatic din munţii Apuseni în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi tânara studentă la medicină Aura Ion. În urma tragediei au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir, Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu.

Pe 20 ianuarie 2014, un avion YR-BNP care executa o cursă umanitară s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Apuseni. Avionul era pilotat de Adrian Iovan, iar Răzvan Petrescu era copilot. Aeronava transporta o echipă de cinci cadre medicale de la Bucureşti la Oradea.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici. Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar Aurelia Ion era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Și anul acesta, Romanița a ajuns în Apuseni, împreună cu fiul său, Albert, în locul unde s-a prăbuşit avionul pilotat de Adrian Iovan. Creatoarea de modă a fost căsătorită cu pilotul Adrian Iovan timp de cinci ani, în perioada 2003-2008. A organizat în 15 ianuarie un parastas la locul accidentului din 2014.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Romanița Iovan, cu prieteni pe muntele Petreasa FOTO Facebook

În august 2018, procurorii militari din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au clasat dosarul accidentului aviatic din Apuseni. Ancheta a vizat modul de intervenţie al instituţiilor specializate pentru găsirea aeronavei şi salvarea oamenilor. Accidentul a scos la iveală deficienţe în sistemul naţional de a gestiona situaţii de urgenţă şi comunicarea defectuoasă între instituţiile statului ce ar fi trebuit să se implice în misiunea de salvare. Pilotul Adrian Iovan a fost considerat responsabil pentru producerea accidentului.

Zona acicdentului a devenit loc de pelerinaj, drumul de acces fiind asfaltat până la intrarea în pădure. Șoseaua are o lungime de aproximativ 8 kilometri şi este denumită „Drumul lui Iovan”. Pe muntele Petreasa a fost înființat chiar și un sat de vacanță, fiind construite pensiuni.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#accident avion Apuseni, #Adrian Iovan, #Romanita Iovan , #Accident aviatic
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Romanița Iovan, cu prieteni pe muntele Petreasa FOTO Facebook....