Un om de afaceri s-a prăbușit cu avionul la primul zbor singur în cabină. Care au fost cauzele accidentului FOTO

Autor: N.G.
Vineri, 07 Aprilie 2023, ora 03:40
7902 citiri
Un om de afaceri s-a prăbușit cu avionul la primul zbor singur în cabină. Care au fost cauzele accidentului FOTO
Aeronava a fost distrusă în accident FOTO / ISU Alba

Un accident de aviație civilă ce a avut loc în localitatea Vurpăr din județul Alba în urmă cu trei ani a fost elucidat de către Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS).

Pilotul începător s-a prăbușit cu avionul de mici dimensiuni la primul zbor singur în cabină. Din fericire, a suferit doar răni ușoare. Tipul de avion era Flight Design CT2K, care avea la momentul respectiv un preț de circa 60.000 de euro.

În ziua accidentului, pilotul împreună cu un pilot instructor, au efectuat cinci zboruri de antrenament pe terenul de decolare-aterizare de la Vurpăr.

„După aproximativ două ore de la finalizarea acestor zboruri, pilotul a depus plan de zbor pentru a se deplasa la Timișoara. Înaintea decolării a verificat aeronava, cantitatea de combustibil din rezervoare și, în jurul orei 16.30 LT, a decolat în vederea executării zborului planificat. În timpul rulajului pentru decolare, aeronava nu a menținut axul pistei, aceasta a deviat către marginea din stânga pistei, pilotul forțând desprinderea de la sol.

După desprindere, aeronava a urmat o traiectorie curbilinie spre stânga, ajungând la un moment dat, pe o direcție de zbor opusă celei în care a decolat. În timpul zborului, aeronava a avut inițial o traiectorie în urcare după care a evoluat în coborâre până a lovit taluzul șoselei din partea de nord est a terenului de zbor și a intrat în contact cu solul. În urma impactului, aeronava a fost distrusă. Pilotul a părăsit aeronava în siguranță și nu a necesitat îngrijiri medicale”, se precizează în raportul AIAS.

FOTO Raport AIAS

S-a constatat că, pentru a evita ieșirea din pistă, acesta a forțat desprinderea aeronavei de la sol cu o viteză mai mică decât cea recomandată.

”Pilotul, după desprinderea aeronavei, a forțat urcarea cu o viteză apropiată de viteza limită pentru a trece peste obstacolul existent în stânga terenului (un gard). După depășirea obstacolului, pilotul a încercat efectuarea unui viraj dreapta pentru a pune avionul «cu botul în vânt», acționând manșa și palonierul. Fără a aștepta să-i crească viteza, a acționat rapid și succesiv comenzile stânga-dreapta, în speranța că aeronava va răspunde la comenzi și va putea efectua virajul spre dreapta”, se mai precizează în document.

FOTO Raport AIAS

Aeronava a lovit acostamentul șoselei, fiind distrusă în urma impactului. Comisia de anchetă a stabilit că pilotul a fost surprins de evoluția aeronavei și nu a conștientizat situația în care se afla, acționând comenzile de manșă și palonier într-o succesiune rapidă, fără a aștepta producerea efectului comenzilor acționate, situație care a determinat imposibilitatea recuperării aeronavei din viraj.

În final, cauza probabilă a producerii accidentului a fost „pierderea controlului aeronavei în procedura de decolare, pe fondul aprecierii incorecte a condițiilor meteo existente și a eficienței diminuate a comenzilor primare de zbor la viteză redusă”.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#accident avion, #aias, #om de afaceri , #Accident avion