Reacția MAE după ce autoritățile canadiene au descoperit corpurile mai multor persoane de origine română care au încercat să treacă ilegal granița în SUA

Sambata, 01 Aprilie 2023, ora 12:02
4356 citiri
Reacția MAE după ce autoritățile canadiene au descoperit corpurile mai multor persoane de origine română care au încercat să treacă ilegal granița în SUA
Opt persoane, între care o familie de români cu doi copii, au murit după ce au încercat joi să traverseze fluviul Saint-Laurent din Canada în Statele Unite FOTO Observator News

MAE a transmis sâmbătă, 1 aprilie, că autorităţile canadiene nu au confirmat cetăţenia victimelor decedate la graniţa dintre SUA şi Canada, precizând doar originea română a unora dintre victime.

Ministerul de Externe anunţă, sâmbtă, că a făcut demersuri, după ce au apărut informaţii cu privire la decesul prin înecare a opt români, la graniţa dintre SUA şi Canada. Autorităţile canadiene nu au confirmat până acum cetăţenia victimelor, precizând doar originea română a unora dintre victime. De asemenea, ministeriul precizează că nu s-au înregistrat solicitări de informaţii referitoare la victime.

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Consulatului General al României la Montreal, s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în mass-media referitoare la o familie de cetăţeni români găsiţi decedaţi în comunitatea autohtonă Akwesasne (la frontiera dintre provinciile canadiene Quebec şi Ontario şi statul american New York) şi a întreprins demersuri, pe lângă autorităţile canadiene, pentru a obţine informaţii cu privire la cetăţenia, identitatea şi circumstanţele producerii decesului”, a transmis, sâmbătă MAE, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, potrivit informaţiilor preliminare obţinute de către reprezentanţii oficiului consular, autorităţile canadiene au informat că 8 persoane, printre care şi 2 minori, au fost găsite decedate prin înecare.

”Iniţial au fost găsite 6 persoane (5 adulţi şi 1 minor), iar ulterior, în cadrul procedurilor de căutare şi salvare, au mai fost găsite 2 persoane (1 adult şi 1 minor). Până la acest moment, autorităţile canadiene nu au confirmat cetăţenia victimelor, făcând referire doar la originea română a unora dintre acestea şi la faptul că cei 2 minori aveau cetăţenia canadiană, fiind găsite şi paşapoartele canadiene ale acestora. A fost demarată o anchetă cu privire la acest caz”, a mai transmis MAE.

Ministerul afirmă că, totodată, Consulatul General al României la Montreal a contactat şi Ministerul de Externe al provinciei Quebec, pentru a obţine informaţii suplimentare referitoare la acest caz.

”Oficiul consular a primit confirmarea că solicitarea a fost transmisă autorităţilor canadiene competente pentru formularea unui răspuns. De asemenea, având în vedere că acest caz este gestionat în comun de autorităţile canadiene şi cele americane, demersuri similare celor ale Consulatului General al României la Montreal au fost realizate pe lângă autorităţile americane şi de către Ambasada României la Washington, prin intermediul Biroului Ataşatului pentru Afaceri Interne, dar şi de către reprezentanţii Consulatului General al României la New York”, a mai transmis ministerul.

MAE informează că niciuna dintre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din Canada şi SUA nu au primit solicitări de informaţii sau de asistenţă consulară legate de acest caz.

Ambasada României la Washington, Consulatul General al României la New York şi Consulatul General al României la Montreal continuă dialogul cu autorităţile competente ale celor două ţări, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor.

Opt persoane, între care o familie de români cu doi copii, au murit după ce au încercat joi să traverseze fluviul Saint-Laurent din Canada în Statele Unite în apropiere de Akwesasne - o comunitate ce se află la graniţa dintre Quebec, Ontario şi statul New York, au anunţat autorităţile, citate de presa locală.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#accident Canada, #migranti sua, #romani morti canada , #Canada
Comentarii
B
BaronulRed.oficial
rank 3
Sau gasit in apa si cateva fuste
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Că doar nu era să-și vâre demisia că nu-i în stare să asigure egali