Premierul Indiei anunță „sancțiuni drastice” după tragedia feroviară din statul Odisha. Bilanțul accidentului - 288 de morți și peste 800 de răniți

Duminica, 04 Iunie 2023, ora 08:56
1431 citiri
Premierul Indiei anunță „sancțiuni drastice” după tragedia feroviară din statul Odisha. Bilanțul accidentului - 288 de morți și peste 800 de răniți
288 de morți şi peste 800 de răniți este bilanțul accidentului feroviar din statul Odisha, India. FOTO: Twitter

Persoanele care vor fi găsite vinovate de tragicul accident feroviar din estul Indiei vor fi „sancţionate drastic”, a afirmat premierul ţării, Narendra Modi, la încheierea operațiunilor de salvare. Cel puţin 288 de persoane au murit şi peste 800 au fost rănite în accidentul de vineri din statul Odisha, în care au fost implicate două trenuri de călători şi unul de marfă.

Operaţiunile de salvare s-au încheiat, oficialii afirmând că toţi pasagerii răniţi şi rămaşi prinşi au fost recuperaţi.

Modi a vizitat locul accidentului, catalogându-l drept unul „dureros”. El s-a întâlnit şi cu victimele dezastrului aflate în spital şi a promis că Guvernul nu „va lăsa nicio piatră neîntoarsă pentru tratarea răniţilor”.

Deocamdată nu este clar ce a cauzat coliziunea între trenuri din districtul Balasore, descrisă drept cel mai grav accident feroviar din India din acest secol.

O investigaţie amplă a fost declanşată, dar un raport preliminar indică faptul că accidentul a fost rezultatul unei defecţiuni la semnal, a spus KS Anand, ofiţer-şef de Relaţii Publice la South Eastern Railway.

Se crede că în cele două trenuri de persoane implicate se aflau circa 2.000 de pasageri.

Cum au ajuns să se ciocnească 3 trenuri în India

Succesiunea exactă a evenimentelor a fost subiectul unor relatări contradictorii.

Oficialii afirmă că mai multe vagoane ale Coromandel Express, care circula între Kolkata (fosta Calcutta) şi Chennai (anterior Madras), au deraiat în jurul orei 19:00 (13:30 GMT) după ce trenul a lovit un marfar staţionat. Nu se ştie cum a ajuns trenul expres pe aceeaşi linie cu marfarul.

Ulterior, mai multe vagoane ale Coromandel Express au ajuns pe linia alăturată.

Un alt tren, care circula în direcţie opusă, Howrah Superfast Express, pe ruta Yesvantpur-Howrah, s-a ciocnit cu vagoanele deraiate.

„Coromandel Express trebuia să circule pe linia principală, dar a fost dat un semna pentru linia-buclă în schimb şi trenul s-a izbit de un marfar parcat deja acolo”, a declarat Anand.

„Apoi vagoanele sale au căzut pe liniile de pe celelalte părţi, făcând să deraieze şi Howrah Superfast Express", a spus el.

Sirenele ambulanţelor au sunat la fiecare 30 de minute în faţa centrului de traumă al spitalului SCB din oraşul Cuttack, unde au fost duşi pasagerii în stare critică.

Spitalul este cel mai mare din statul Odisha, dar se află la trei ore de mers cu maşina de locul accidentului.

Angajaţii spitalului au fost chemaţi şi aşteaptă în grupuri să acorde ajutor pacienţilor care sunt aduşi. Secţiile au fost extinse pentru a face faţă numărului mare de răniţi.

Rudele celor răniţi aşteaptă cu nerăbdare afară, rugându-se pentru sănătatea lor. Dar mulţi încă îi caută pe cei dragi, neştiind unde se află, astfel că a fost amplasat un ghişeu pentru cei care nu îşi pot localiza membrii familiei.

Ministrul Transporturilor feroviare a anunţat, sâmbătă, încheierea operaţiunilor de salvare şi că a început deja lucrul pentru refacerea infrastructurii la locul accidentului.

Probleme de infrastructură la rețeaua de cale ferată indiană

Supravieţuitorii şi martorii au descris, anterior, scene haotice şi eforturi eroice ale oamenilor din satele apropiate pentru a-i salva pe pasagerii blocaţi.

Mukesh Pandit, care a fost blocat timp de jumătate de oră înainte să fie salvat, a declarat pentru BBC că a auzit „un zgomot tunător” înainte ca vagonul să se răstoarne.

„Patru pasageri care călătoreau din satul meu au supravieţuit, dar mulţi oameni sunt răniţi sau dispăruţi. Mulţi oameni din vagonul în care călătoream au murit”, a adăugat el.

Localnicii din satele învecinate au fost printre primii care au ajuns la locul accidentului şi au început operaţiunile de salvare.

India are una dintre cele mai mari reţele feroviare din lume, cu milioane de pasageri care o folosesc zilnic, dar mare parte din infrastructură are nevoie de îmbunătăţiri.

Terenurile pot fi foarte aglomerate în această perioadă a anului, cu un număr mare de persoane care călătoresc în timpul vacanţei şcolare.

Ambele trenuri de pasageri implicate în accident erau pline şi aveau mulţi oameni pe lista de aşteptare, potrivit listelor de pasageri de pe site-ul Ministerului indian al transporturilor feroviare, consultate de BBC.

Cel mai grav accident feroviar din India a avut loc în 1981, când un tren de pasageri supraaglomerat a fost luat de pe şine şi aruncat într-un râu, în timpul unui ciclon din statul Bihar, ducând la moartea a circa 800 de persoane.

Eveniment Quarterly Report

Rusia vinde petrol Indiei la un preţ cu 30% mai mare faţă de plafonul occidental
Rusia vinde petrol Indiei la un preţ cu 30% mai mare faţă de plafonul occidental
Rusia vinde petrol către India la aproape 80 de dolari pe baril, cu aproximativ 20 de dolari peste plafonul occidental de preţ, potrivit traderilor şi calculelor Reuters, deoarece oferta...
Finala de sprint cu un singur concurent: ceilalți atleți "au fugit" din calea comisarilor antidoping. Imagini cu seringi în vestiare
Finala de sprint cu un singur concurent: ceilalți atleți "au fugit" din calea comisarilor antidoping. Imagini cu seringi în vestiare
Un singur sprinter în finala de 100 de metri, un atlet care a continuat să alerge dincolo de linia de sosire pentru a scăpa de un ofiţer antidoping: campionatele de atletism din statul Delhi...
#accident feroviar, #India, #morti, #raniti , #India