Moarte stupidă pentru un muncitor care suda pe o schelă. Dosarul, judecat după aproape 5 ani de la accidentul de muncă

Autor: N.G.
Joi, 08 Iunie 2023, ora 17:10
1741 citiri
Moarte stupidă pentru un muncitor care suda pe o schelă. Dosarul, judecat după aproape 5 ani de la accidentul de muncă
Schela nu era dotată cu toate măsurile de siguranță FOTO arhivă Ziare.com

Administratorul unei societăți comerciale din Aiud, județul Alba, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Un muncitor angajat la firma acestuia a decedat în urma unui accident de muncă, după ce a căzut de pe o schelă care nu ar fi fost corect așezată și protejată.

Accidentul de muncă s-a produs în data de 30 septembrie 2018, iar dosarul pentru ucidere din culpă a ajuns în faza de judecată abia în 2023. Bărbatul a decedat o zi mai târziu, la spital din cauza rănilor suferite. Calitatea de inculpat o are și firma la care era angajat bărbatul. Acesta era sudor, iar în ziua tragediei lucra, alături de alți colegi, la sudarea unui acoperiș ce aparținea unui fânar. Activitatea se desfășura la o înălțime de circa 6 metri, iar schela avea podină doar la nivelul la care lucrau, în rest urcarea se făcea pe scară.

”În jurul orei 15,00, în timp ce inculpatul ieșise din fânar, pentru a merge la autoturismul cu care veniseră, în care urmau să încarce materialele folosite în ziua respectivă, martorul a rugat-o pe victima să urce pe schelă, să-i aducă niște electrozi. Victima a urcat pe scara interioară a schelei, a lăsat electrozii pe podina de la ultimul nivel al acesteia, iar după aceea martorul a simțit că schela se mișcă și când s-a uitat a văzut că victima era căzută pe podeaua de beton, în interiorul schelei, lovită la cap. Din cauza leziunilor suferite, victima a decedat la spital, în data de 01.09.2018”, se arată în dosar.

Procurorii au concluzionat că patronul firmei se face vinovat că nu a asigurat măsurile de siguranță la înălțime, respectiv nu erau podine la fiecare nivel, iar victima nu avea echipament de protecție pentru muncă la înălțime. Uciderea din culpă se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani, iar neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Tragedie în sportul românesc. Vicepreședintele federației, ucis într-un accident în Ungaria: ”Ai trăit o viață de țigan”
Tragedie în sportul românesc. Vicepreședintele federației, ucis într-un accident în Ungaria: ”Ai trăit o viață de țigan”
Valentin Illeș, vicepreședintele Federației Române de Dans Sportiv, și-a pierdut viața marți dimineață, 3 octombrie 2023, într-un tragic accident de circulație care s-a petrecut în...
Doliu la clubul Rapid. A murit unul dntre cei mai buni antrenori
Doliu la clubul Rapid. A murit unul dntre cei mai buni antrenori
Fostul luptător şi antrenor Constantin Alexandru a încetat din viaţă la 83 de ani, a anunţat Clubului Sportiv Rapid pe un site de socializare. ''A încetat din viaţă, la 83 de ani,...
#accident munca, #muncitor, #deces , #accident