Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Adolescent de 17 ani găsit vinovat în proporție de 25 la sută de propria-i moarte, deși a fost doar pasager

Miercuri, 14 Decembrie 2022, ora 03:32
12805 citiri
Adolescent de 17 ani găsit vinovat în proporție de 25 la sută de propria-i moarte, deși a fost doar pasager
Sentință definitivă în cazul accidentului mortal din Vitănești, Teleorman, în care un adolescent de 17 ani și-a pierdut viața FOTO Cronica de Teleorman

Sentința dată de Judecătoria Alexandria într-un dosar de ucidere din culpă ca urmare a unui accident mortal arată cum se pune problema în instanță în astfel de cauze.

Evenimentul rutier este analizat ”la rece”, științific, iar uneori până și durerea părinților care și-au pierdut un copil trebuie dovedită cu probe.

În noaptea de 22 decembrie 2019, în jurul orei 1.30, un tânăr de 23 de ani decide să urce la volanul mașinii sale deși era băut bine. Consumase 400 ml de vin și un pahar de tărie. Este însoțit de prietenul său, un adolescent în vârstă de 17 ani și el băut. Adolescentul se urcă în mașină pe scaunul din dreapta.

Pe drumul județean din comuna teleormăneană Vitănești șoferul mașinii pierde controlul volanului, intră pe contrasens și se lovește violent de remorca unui camion parcat pe marginea drumului. Șoferul scapă cu viață, în timp ce pasagerul din dreapta, adolescentul de 17 ani, moare pe loc.

Pe drumul respectiv limita de viteză era de 50 de km/h, iar șoferul circula cu viteză de peste 100 de km/h. El singur a declarat în fața anchetatorilor că imediat după accident a observat că turometrul a rămas blocat la 2000 rotaţii/minut şi acul vitezometrului la 120 km/h, autoturismul fiind dezmembrat pe toată strada.

Testat cu alcooltestul de către echipajul de la poliția rutieră care a venit să facă cercetările specifice, rezultatul alcoolemiei șoferului a fost de 0,91 mg/l alcool în aerul expirat, iar probele de sânge prelevate ulterior la spital au indicat valoarea de 2,05g0/00. La necropsie, medicii legiști au stabilit că și adolescentul de 17 ani era bine băut, rezultatul analizelor de sânge în cazul său fiind de 0,99g0/00.

Șoferul și-a recunoscut și regretat fapta, a acceptat rezultatele expertizei tehnice și a așteptat sentința judecătorilor din Alexandria care l-au găsit vinovat pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. Pedeapsa instanței de fond pentru aceste fapte a fost de trei ani de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Părinților victimei, ai băiatului de 17 ani mort în accidentul produs de șoferul băut, li s-a refuzat dreptul la daune morale. Judecătorii din Alexandria au invocat refuzul prin faptul că rudele băiatului doar au cerut daunele fără să si dovedească faptul că au suferit.

”În dosarele menţionate se precizează că daunele morale au fost dovedite, în timp ce în prezentul dosar daunele nu au fost dovedite ci doar solicitate”, se arată în motivarea Judecătoriei Alexandria.

Așadar instanța a respins cererea părinților și a surorii care s-au constituit părți civile în cauză și au cerut daune în valoare de 400.000 de euro.

Evident că oamenii au făcut apel, dosarul ajungând să se judece la Curtea de Apel din București care a dat o nouă sentință în data de 9 decembrie 2022.

Judecătorii din București au decis ca șoferul să execute pedeapsa de trei ani în regim de detenție. În plus, Curtea de Apel București nu a mai cerut părinților să-și dovedească durerea pierderii unui copil de 17 ani și a acordat plata unor daune morale în valoare de 60.000 de euro.

”De altfel, este incontestabil că pentru părinţi, pierderea bruscă a unui copil la vârsta de 17 ani şi înmormântarea acestuia în preajma Crăciunului, provoacă dureri emoţionale greu de imaginat”, au motivate judecătorii bucureșteni.

În ceea ce privește stabilirea pedepsei, instanța a apreciat că vina producerii decesului victimei îi aparţine în cea mai mare măsură inculpatului care a provocat accidentul, ”dar se impune a fi reţinută o parte a culpei şi în sarcina victimei, care a consumat băuturi alcoolice cu inculpatul şi s-a urcat în autoturism cu acesta, deşi a avut cunoştinţă că inculpatul se află sub influenţa alcoolului. Aşadar, va reţine o culpă pentru inculpat 75% şi pentru victimă 25 %”, arată instanța Curții de Apel București.

Sentința acestei instanțe este definitivă.

Accident mortal pe DN 6. Doi angajați ai DRDP Craiova au fost spulberați de un TIR în timpul unor lucrări
Accident mortal pe DN 6. Doi angajați ai DRDP Craiova au fost spulberați de un TIR în timpul unor lucrări
O femeie a murit, iar un bărbat a fost grav rănit în urma unui accident rutier care a avut loc miercuri, 24 aprilie, pe Drumul Național 6, în localitatea Răcari. Cei doi erau colegi la...
Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Un accident în care au fost implicate o ambulanță și un tramvai a avut loc miercuri, 24 aprilie, în București. Ambulanța transporta un pacient de la spitalul din Călărași la spitalul...
#accident rutier, #accident, #accident mortal, #sentinta, #daune morale, #daune morale accident , #accidente rutiere