Adolescent de 17 ani găsit vinovat în proporție de 25 la sută de propria-i moarte, deși a fost doar pasager

Miercuri, 14 Decembrie 2022, ora 03:32
12355 citiri
Adolescent de 17 ani găsit vinovat în proporție de 25 la sută de propria-i moarte, deși a fost doar pasager
Sentință definitivă în cazul accidentului mortal din Vitănești, Teleorman, în care un adolescent de 17 ani și-a pierdut viața FOTO Cronica de Teleorman

Sentința dată de Judecătoria Alexandria într-un dosar de ucidere din culpă ca urmare a unui accident mortal arată cum se pune problema în instanță în astfel de cauze.

Evenimentul rutier este analizat ”la rece”, științific, iar uneori până și durerea părinților care și-au pierdut un copil trebuie dovedită cu probe.

În noaptea de 22 decembrie 2019, în jurul orei 1.30, un tânăr de 23 de ani decide să urce la volanul mașinii sale deși era băut bine. Consumase 400 ml de vin și un pahar de tărie. Este însoțit de prietenul său, un adolescent în vârstă de 17 ani și el băut. Adolescentul se urcă în mașină pe scaunul din dreapta.

Pe drumul județean din comuna teleormăneană Vitănești șoferul mașinii pierde controlul volanului, intră pe contrasens și se lovește violent de remorca unui camion parcat pe marginea drumului. Șoferul scapă cu viață, în timp ce pasagerul din dreapta, adolescentul de 17 ani, moare pe loc.

Pe drumul respectiv limita de viteză era de 50 de km/h, iar șoferul circula cu viteză de peste 100 de km/h. El singur a declarat în fața anchetatorilor că imediat după accident a observat că turometrul a rămas blocat la 2000 rotaţii/minut şi acul vitezometrului la 120 km/h, autoturismul fiind dezmembrat pe toată strada.

Testat cu alcooltestul de către echipajul de la poliția rutieră care a venit să facă cercetările specifice, rezultatul alcoolemiei șoferului a fost de 0,91 mg/l alcool în aerul expirat, iar probele de sânge prelevate ulterior la spital au indicat valoarea de 2,05g0/00. La necropsie, medicii legiști au stabilit că și adolescentul de 17 ani era bine băut, rezultatul analizelor de sânge în cazul său fiind de 0,99g0/00.

Șoferul și-a recunoscut și regretat fapta, a acceptat rezultatele expertizei tehnice și a așteptat sentința judecătorilor din Alexandria care l-au găsit vinovat pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. Pedeapsa instanței de fond pentru aceste fapte a fost de trei ani de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Părinților victimei, ai băiatului de 17 ani mort în accidentul produs de șoferul băut, li s-a refuzat dreptul la daune morale. Judecătorii din Alexandria au invocat refuzul prin faptul că rudele băiatului doar au cerut daunele fără să si dovedească faptul că au suferit.

”În dosarele menţionate se precizează că daunele morale au fost dovedite, în timp ce în prezentul dosar daunele nu au fost dovedite ci doar solicitate”, se arată în motivarea Judecătoriei Alexandria.

Așadar instanța a respins cererea părinților și a surorii care s-au constituit părți civile în cauză și au cerut daune în valoare de 400.000 de euro.

Evident că oamenii au făcut apel, dosarul ajungând să se judece la Curtea de Apel din București care a dat o nouă sentință în data de 9 decembrie 2022.

Judecătorii din București au decis ca șoferul să execute pedeapsa de trei ani în regim de detenție. În plus, Curtea de Apel București nu a mai cerut părinților să-și dovedească durerea pierderii unui copil de 17 ani și a acordat plata unor daune morale în valoare de 60.000 de euro.

”De altfel, este incontestabil că pentru părinţi, pierderea bruscă a unui copil la vârsta de 17 ani şi înmormântarea acestuia în preajma Crăciunului, provoacă dureri emoţionale greu de imaginat”, au motivate judecătorii bucureșteni.

În ceea ce privește stabilirea pedepsei, instanța a apreciat că vina producerii decesului victimei îi aparţine în cea mai mare măsură inculpatului care a provocat accidentul, ”dar se impune a fi reţinută o parte a culpei şi în sarcina victimei, care a consumat băuturi alcoolice cu inculpatul şi s-a urcat în autoturism cu acesta, deşi a avut cunoştinţă că inculpatul se află sub influenţa alcoolului. Aşadar, va reţine o culpă pentru inculpat 75% şi pentru victimă 25 %”, arată instanța Curții de Apel București.

Sentința acestei instanțe este definitivă.

Citește și:
Accident provocat de "un bizon care făcea slalom printre mașini cu vreo 200 km la oră": "A dispărut în goana cu care a șicanat"
Accident provocat de "un bizon care făcea slalom printre mașini cu vreo 200 km la oră": "A dispărut în goana cu care a șicanat"
Două dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere produse în România sunt viteză excesivă și depășirile neregulamentare. Sociologul Gelu Duminică a relatat într-o postare pe...
Grav accident de circulație în județul Buzău. Au fost implicate trei TIR-uri și două mașini mici
Grav accident de circulație în județul Buzău. Au fost implicate trei TIR-uri și două mașini mici
Un accident de circulaţie în care au fost implicate cinci autovehicule - două autoturisme şi trei autotrenuri - s-a produs luni dimineaţă pe DN2 (E85), în localitatea Poşta Câlnău din...
#accident rutier, #accident, #accident mortal, #sentinta, #daune morale, #daune morale accident , #accidente rutiere