Un tânăr drogat care a lovit pe trecerea de pietoni o fetiță de șase ani și pe mama ei a fost lăsat în libertate de către procurorii din Ploiești pe motiv că el nu prezintă pericol public.
Accidentul a avut loc sâmbătă seară pe Șoseaua Nordului din Ploiești, chiar pe trecerea de pietoni. Femeia de 40 de ani și fiica ei au fost pur și simplu spulberate de șoferul care s-a dovedit a fi sub influența substanțelor interzise. Cele două victime au fost lovite în plin în momentul în care se aflau pe trecerea de pietoni.
După impact, femeia a rămas întinsă pe stradă, suferind mai multe traumatisme la șold, gleznă, mână și față, iar fiica ei s-a ales cu un traumatism în zona capului și la picioare, starea lor fiind stabilă. Martorii au fost cei care au sărit în ajutorul celor două și tot ei au chemat autoritățile.
Șoferul care a provocat accidentul nu era băut, însă la testarea cu Drugtest rezultatul a fost pozitiv pentru THC (canabis). Acesta a fost și motivul pentru care polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, duminică l-au dus la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești cu propunere de luare a unei măsuri preventive.
Procurorul de serviciu a considerat că tânărul de 24 de ani nu prezintă un pericol public și l-a lăsat să plece acasă, dispunând cea mai ușoară măsură preventivă, controlul judiciar.
La începutul lunii februarie, Senatul a adoptat în unanimitate, ca primă Cameră sesizată, completarea Codului Penal cu o prevedere conform căreia şoferii depistaţi băuţi la volan sau sub influenţa substanţelor interzise, dar şi cei care conduc fără permis vor merge direct la închisoare dacă produc un accident rutier soldat cu victime. Această lege nu a intrat încă în vigoare, ultimul cuvânt avându-l Camera Deputaților.
Legea presupune ca un șofer drogat sau băut să fie pedepsit cu închisoare cu executare, fără să mai aibă posibilitatea să scape cu o pedeapsă mai blândă (închisoare cu suspendare).
”Legea Anastasia” este dedicată memoriei Anastasiei, o fetița de 4 ani care pe 1 iunie 2022 se juca pe o uliță din satul Sticlăria, județul Iași, când a fost spulberată de o șoferiță fără permis, care susținea că are "niște cursuri de conducere obținute în Suedia".
Dacă este adoptat și de deputați, proiectul merge la președinte pentru promulgare.
Condamnarea unui șofer drogat sau băut care a provocat un accident cu victime se face doar în baza rezultatelor probelor la sânge, Drugtestul nefiind acceptat în instanță ca probă imbatabilă.
În cazul analizelor biologice pentru șoferii drogați, timpul de așteptare este de la câteva luni până la un an, astfel de analize făcându-se doar în câteva centre din țară, nu în fiecare județ.