Victimele accidentelor vânate de avocat pentru banii de asigurare. Cum procedează rețeaua completată de un asistent medical și un polițist

Luni, 28 Martie 2022, ora 22:41
5454 citiri
Victimele accidentelor vânate de avocat pentru banii de asigurare. Cum procedează rețeaua completată de un asistent medical și un polițist
Victimele accidentelor rutiere, vânate de un avocat din Mureș FOTO RoVaccinare

Victimele accidentelor rutiere care au ajuns să se trateze în spitale din Mureș au devenit țintele unei rețele condusă de un avocat.

Scopul final al rețelei din care au făcut parte inclusiv un polițist de la rutieră și un asistent medical de la secția de ortopedie era parafarea contractelor de reprezentare în instanță, respectiv obținerea despăgubirilor date de societățile de asigurări.

Afacerea a pornit în anul 2019, iar inițiatorii au fost un avocat din Mureș și administratorul Fondului pentru Victimele Accidentelor Auto. Cei doi au cooptat în echipa un asistent medical la Secția Ortopedie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, dar și un polițist de la rutieră.

Ultimilor doi li s-a cerut ajutorul pentru că, dat fiind natura serviciului lor, aveau acces imediat la informații de care erau interesați avocatul și complicele său. Polițistul știa când au loc accidentele rutiere, iar asistentul medical avea acces la fișele medicale ale victimelor, dar și la datele lor e identitate. Aceste informații erau furnizare contra unor sume de bani, ”cazul și suta de euro” – potrivit actului de acuzare – avocatului sau administratorului Fondului pentru Victimele Accidentelor Auto. Intrați în posesia acestor date, cei doi intrau în legătură cu victimele, le convingeau să încheie contracte de reprezentare sau acte notariale, în baza cărora să le reprezinte, în schimbul unor comisioane, în relațiile cu societățile de asigurare.

Afacerea nu s-a rezumat doar la victimele internate în spital, complicii erau trimiși să găsească clienți (rude ale victimelor) inclusiv în curtea Serviciului de Medicină legală, arată procurorii.

Dosarul a fost instrumentat inițial de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Mureș, iar ulterior preluat de DNA Mureș, parchet competent să urmărească penal un avocat corupt.

În timpul anchetei, unul dintre inculpați a recunoscut toate acuzațiile și a acceptat să facă un acord de recunoaștere cu procurorii anticorupție.

Ioan Marius Pataki Bandi a fost condamnat, în data de 24 martie 2022, de Tribunalul Mureș la pedeapsa de un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată (3 acte materiale), potrivit portalului instanțelor de judecată.

Magistrații mureșeni au dispus suspendarea executării pedepsei.

Ca pedeapsă complementară, asistentul a fost condamnat și la muncă în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, fie la Primăria Târgu Mureș, fie la Spitalul Clinic Județean.

Procurorii DNA Mureș continuă însă ancheta cu privire la avocatul corupt și la complicii săi.

Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul Judeţean Târgu-Jiu anunţă, miercuri, 24 aprilie, că numărul de paturi în secţiile de Chirurgie a fost redus pentru reabilitarea energetică a Secţiei Chirurgie Generală 1 şi a...
Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Un accident în care au fost implicate o ambulanță și un tramvai a avut loc miercuri, 24 aprilie, în București. Ambulanța transporta un pacient de la spitalul din Călărași la spitalul...
#accident rutier, #avocat, #asigurari auto, #spital, #Mures, #DNA , #stiri juridice