Gara din Sighișoara a fost la un pas să fie aruncată în aer joi dimineață după ce o coliziune între două trenuri încărcate cu motorină și respectiv îngrășământ chimic a fost evitată în ultimul moment, conform Club Feroviar.
Sursa citată arată că CFR SA a încercat să mușamalizeze incidentul, însă ulterior a recunoscut ce s-a întâmplat, fapte confirmat inclusiv de ASFR – Autoritatea de Siguranță Feroviară din România.
Conform informațiilor Club Feroviar, Mecanicul unui tren GFR a adormit, fapt pentru care trenul său a depășit semnalul de ieșire din stație aflat pe roșu. Mai mult, trenul era în neregulă din punctul de vedere al siguranței feroviare, având sistemul de protecție INDUSI izolat. Aceasta este o practică periculoasă la care recurg unii mecanici de locomotivă pentru a scăpa de bătăi de cap. Sistemul INDUSI nu permite unei locomotive să depășească un semnal pus pe roșu cu ajutorul unor inductori amplasați atât pe locomotivă, cât și la nivelul semnalului.
Ceea ce a dus la evitarea unui grav dezastru feroviar a fost faptul că mecanicul trenului CER Fersped care intra în stație pe aceeași linie a observat trenul GFR venind spre el și a frânat brusc.
Mecanicul trenului GFR ar fi fost sub influența alcoolului. În pofida faptului că mirosea a alcool, nu s-a procedat la testarea sa. Mai mult, el a fost lăsat să dea înapoi trenul său, ceea ce e o procedură complicată. Trenul GFR circula pe ruta Dej-Sfântu Gheorghe, iar incidentul ar fi avut loc în jurul orelor 4-5 dimineața în gara menționată.
Conform Club Feroviar, cele două trenuri ar fi putut genera o explozie mai mare decât cea din 2004, din localitatea Mihăilești, unde un camion care transporta 20 de tone de azot de amoniu a provocat o explozie care a dus la moartea a 18 persoane și rănirea a altor 13.
Cazul de joi de la Sighișoara nu a fost unic. În accidentul de la Fetești din 2021, în mod identic, locomotiva „vinovată” avea INDUSI izolat, iar mecanicul consumase băuturi alcoolice.