Boala ignorată adesea care îți triplează riscul de accident vascular cerebral

Joi, 11 August 2022, ora 23:58
9950 citiri
Boala ignorată adesea care îți triplează riscul de accident vascular cerebral
Apneea în somn triplează riscul accidentului vascular cerebral FOTO Pixabay

Accidentul vascular cerebral este o problemă medicală serioasă, dar riscurile pot fi reduse prin modificarea stilului de viață. Cu toate acestea, mai există un factor de risc considerabil, pe care mulți oameni nici nu îl iau în seamă, iar acesta are legătură cu somnul.

Este vorba despre apneea în somn, care afectează sănătatea în general și este un factor de risc pentru dezvoltarea altor afecțiuni medicale severe, potrivit medical-news.org.

Ce este apneea în somn?

Apneea în somn este o afecțiune medicală mai frecventă decât credeți, dar poate fi greu de diagnosticat. Practic, ritmul normal al respirației este întrerupt în timpul somnului. Respirația se oprește până la maximum 30 de secunde pentru că mușchii gâtului se relaxează. Când apare această relaxare a mușchilor gâtului, căile respiratorii se îngustează și, la rândul lor, reduc cantitatea de oxigen prezentă în sânge. Creierul interpretează această acțiune ca un semnal că aveți probleme cu respirația. Vă treziți pentru foarte scurt timp pentru a respira, fără să conștientizați, și începe un nou ciclu de respirație obișnuit.

Cercetătorii și medicii au stabilit o legătură între experimentarea acestui tipar de respirație anormal și un risc crescut de accident vascular cerebral.

Apneea în somn triplează riscul accidentului vascular cerebral

Există trei tipuri diferite de apnee în somn. Apneea obstructivă în somn este primul și, de obicei, cel mai frecvent tip. Este cea care apare atunci când mușchii gâtului se relaxează și vă pot restricționa căile respiratorii.

Al doilea tip este apneea centrală de somn. Creierul nu trimite semnalele corecte pentru a controla respirația într-un mod obișnuit.

Ultimul tip de apnee în somn se numește sindrom complex de apnee în somn. Este o combinație a primelor două tipuri care apar simultan. O descoperire majoră rezultată în urma cercetării este că un fenomen numit hiperintensitatea materiei albe se poate forma în creier din cauza apneei în somn. Hiperintensitățile de substanță albă, sau WMH, sunt leziuni care se pot dezvolta în creier atunci când mușchii gâtului se relaxează până la punctul în care dezvoltați apnee obstructivă de somn. Aceste leziuni la nivelul creierului sunt asociate cu creșterea probabilității de a avea probleme cardiovasculare, inclusiv un accident vascular cerebral. Dacă aveți WMH la nivelul creierului, riscul de a suferi un accident vascular cerebral este triplu.

Simptomele asociate cu apneea în somn

Diagnosticarea apneei în somn nu este ușoară tocmai fiindcă este greu să vă dați seama că ceva este în neregulă în timp ce dormiți.

Dacă deși dormiți suficient, vă simțiți adesea obosit în timpul zilei, ar trebui să vă puneți un semn de întrebare.

Alte simptome includ trezirea bruscă, gâfâind după aer, sau senzația că vă sufocați, gura uscată dimineața sau sforăitul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#accident vascular cerebral, #AVC, #apnee in somn , #stiri sanatate