
Un avion de mici dimensiuni ce desfășura activități agricole s-a ciocnit în zbor cu un camion ce merge pe un drum național și, după câteva zeci de metri, s-a prăbușit pe câmp. Accidentul mai mulțin obișnuit a avut loc în urmă cu 4 ani, iar, recent, a fost finalizat raportul final de investigație de către Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS).
Potrivit documentului făcut public, în 6 iunie 2018, aeronava de tip Antonov AN-2, operată de o societate comercială, a fost planificată să execute zboruri aviochimice pe un teren agricol cultivat cu grâu, în zona comunei Băleni, județul Galați.
După realimentarea cu aproximativ 1.200 litri de substanță, aeronava a decolat, apoi a executat o trecere deasupra solei de la Nord la Sud. Sola era mărginită în partea de Sud de un drum județean situat pe un rambleu înalt de 2 metri. Conform declarației pilotului, în momentul executării virajului pe partea stângă în vederea poziționării aeronavei pe direcția S – N pentru a delesta substanța deasupra culturii de grâu, aeronava a pierdut înălțime din cauza apariției unui curent de aer descendent. După axarea pe direcție, în momentul traversării drumului județean DJ253, aeronava a lovit cu roata din dreapta a trenului de aterizare un camion frigorific care circula pe drum, perpendicular pe direcția de zbor a aeronavei.
Camionul lovit și avionul prăbușit în câmp. Foto: raport AIAS
După impactul cu camionul, aeronava și-a modificat traiectoria rotindu-se spre dreapta și aplecându-se către în față. Aceasta nu a mai putut fi controlată, a luat contact cu solul cu planul dreapta inferior al aripii și partea frontală (motorul) la o distanță de aproximativ 40 de metri de camion.
”Conform declarațiilor pilotului și a mecanicului navigant, după impactul aeronavei cu solul a izbucnit un incendiu în zona motorului care s-a extins în cabina de pilotaj. Vasul în care era substanța s-a spart și aceasta s-a aprins. Focul a fost intens și de scurtă durată. Intensitatea mare a fost în zona motorului probabil alimentat și de combustibilul aflat în rezervoare și care s-a scurs prin conductele de alimentare.
Foto: raport AIAS
La câteva momente după ce aeronava s-a oprit din mișcare, mecanicul de bord a încercat să părăsească aeronava. Când a ajuns în dreptul ușii aeronavei a constatat că vasul cu substanță era spart și deplasat, blocând ieșirea din aeronavă. Mecanicul de bord a mișcat vasul și a reușit să părăsească aeronava. Acesta a observat că pilotul era încă în aeronavă și s-a întors. Pilotul era rănit și avea picioarele blocate în zona palonierelor aeronavei. Mecanicul de bord l-a ajutat pe pilot să își elibereze picioarele și a reușit să îl scoată din aeronava care a fost cuprinsă de incendiu. Cei doi au fost preluați de către echipajele SMURD ajunse la locul accidentului și transportați la spital”, se precizează în raportul AIAS.
Aeronava distrusă în accident a fost construită în anul 1985 și se încadrează în categoria aeronavelor istorice. Aceasta a fost autorizată numai pentru zboruri în varianta aviochimică în varianta stropitor sau prăfuitor.
Foto: raport AIAS
”Zborul a fost efectuat la o înălțime de 4-5 metri cu o viteza de 150-160 km/h. Apropiindu-se de șosea, atenția pilotului a fost concentrată pe momentul începerii delestării, având în vedere faptul că marginea sudică a solei este foarte apropiată de șosea. Acesta nu a mai luat în calcul faptul că șoseaua este situată pe un rambleu înalt de 2 metri, astfel înălțimea de survol a acesteia fiind de 3 metri.
Apropiindu-se de sola ce urma să fie survolată, concentrarea echipajului a fost axată pe menținerea elementelor de zbor și a momentului începerii delestării de substanță, acesta neobservând apropierea camionului din partea dreaptă. Având în vedere faptul că în momentul survolării șoselei, aeronava avea o înălțime de 3 metri, iar camionul avea o înălțime de 4,5 metri, impactul a fost iminent. Aeronava a lovit camionul în partea superioară în spatele cabinei șoferului, cu roata din dreapta trenului principal de aterizare”, se mai precizează în documnet.
Foto: raport AIAS
Cauzele accidentului au fost stabilite ca fiind neobservarea apropierii camionului în momentul survolării șoselei și înălțimea mică de survolare în zona drumului județean.
Ultima realimentare: 1.200 litri de... "substanță". Vă este și rușine... Vezi tot