Daunele morale de 150.000 de euro pentru moartea cumplită a unui băiat de 17 ani, declarate „nejustificat de mari”. Corpul victimei a fost sfârtecat

Luni, 15 August 2022, ora 03:25
8035 citiri
Daunele morale de 150.000 de euro pentru moartea cumplită a unui băiat de 17 ani, declarate „nejustificat de mari”. Corpul victimei a fost sfârtecat
Accidentul a avut loc în județul Bihor în februarie 2019 FOTO / presasm.ro

Curtea de Apel Oradea a pronunțat sentința finală în cazul unui accident mortal provocat în anul 2019 de un șofer care a condus băut și drogat. În urma accidentului, un adolescent de 17 ani a murit, corpul său fiind secționat de un parapet intrat prin parbriz.

Un tânăr de 23 de ani din localitatea Cărăsău, județul Bihor a fost condamnat definitiv la doi ani și patru luni de închisoare cu executare pentru un accident mortal provocat în februarie 2019, pe drumul care leagă localitățile Cărăsău și Petid, din județul Bihor. În urma accidentului, un tânăr de 17 ani a murit.

Potrivit rechizitoriului și sentinței, tânărul aflat la volan a pierdut controlul volanului, a ieșit de pe drum și a intrat într-un parapet care a sfârtecat pur și simplu corpul victimei.

„La data de 19.02.2019 în jurul orelor 14:30 inculpatul a condus autoturismul marca Volkswagen, pe DC 97, direcția Cărăsău către Petid, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a pătruns pe contrasens, intrând în coliziune cu parapetul metalic situat pe partea stângă a direcției de mers. Parapetul a secționat autoturismul în partea din mijloc, a pătruns în habitaclul autoturismului, secționând și corpul numitului …. în vârstă de 17 ani, pasager pe scaunul din dreapta față, după care a ieșit prin haion, iar autoturismul și-a continuat deplasarea cu parapetul în interior pe o distanță de 27,6 metri”, este descris accidentul, în rechizitoriu.

În urma accidentului, tânărul aflat pe scaunul din față a murit pe loc. „Corpul numitului a fost secționat, brațul stâng se afla pe carosabil, precum și parte din organele interne, iar restul corpului se afla pe câmp la aproximativ 12 metri de carosabil”, au mai arătat procurorii.

Șoferul și sora sa, aflată pe bancheta din spate, au supraviețuit, iar ancheta a arătat că tânărul aflat la volan se afla sub influența drogurilor și a alcoolului. Mai mult decât atât, în zona în care s-a produs accidentul, deși limita de viteză maximă permisă era de 50 km/h, șoferul conducea cu 86 km/h.

Prima fază a procesului s-a judecat la Judecătoria Salonta. Aici, șoferul a primit o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare cu executare. De asemenea, pentru că mașina condusă de șoferul care a provocat accidentul nu avea asigurare, în proces a fost atras și Biroul Asigurătorilor din România (BAR)– Fondul pentru Asigurarea Victimelor Străzii.

BAR a fost obligat să le achite rudelor victimei (părinți, frați, bunici, unchi) daune morale în valoare totală de 150.000 de euro.

„Conduita inculpatului a generat tergiversarea nejustificată a cauzei, acesta solicitând două termene consecutive pentru a veni în faţa instanţei întrucât a precizat prin avocatul ales că doreşte să urmeze procedura simplificată a recunoaşterii învinuirii, iar ulterior şi-a schimbat poziţia procesuală, arătând că nu se consideră vinovat pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

De asemenea, instanţa de fond a constatat că după revocarea măsurii preventive a controlului judiciar, inculpatul a plecat din ţară şi a revenit doar în vedere audierii, nerespectând dispoziţia instanţei de a se prezenta la fiecare termen de judecată. De asemenea, s-a constatat că inculpatul nu s-a prezentat în mod nejustificat, nefiind depus la dosar vreun contract de muncă al acestuia, cu toate că instanța i-a pus în vedere în mod expres acest lucru”, se arată în sentința Judecătoriei Salonta.

Daunele morale, reduse drastic în apel

Hotărârea judecătorului din Salonta a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Oradea. Judecătorii de aici au redus cu două luni pedeapsa, de la doi ani și șase luni la doi ani și patru luni. În plus, daunele morale acordate rudelor victimei au fost reduse de la 150.000 de euro, la 38.500 de euro.

„Se reține că din probele administrate în fața instanței de fond rezultă că părinții victimei, fratele acesteia, cele două surori, trei bunici și trei unchi ai victimei într-adevăr au suferit ca urmare a decesului victimei, cu care aveau relații strânse anterior producerii accidentului, locuind împreună cu o parte din ei sau vizitându-se des.

Prin urmare acordarea daunelor morale în mod corect a fost dispusă de instanța de judecată, dar cuantumul acestora este nejustificat de mare urmând a fi redus.

În acest sens se reține că acordarea unor daune în cuantumul stabilit de instanța de fond este de natură practic a schimba standardul de viață a părților civile în condițiile în care au fost acordate despăgubiri pe familie (părinți frați bunici) care însumate trec de 150.000 euro. Or, nu acesta este scopul daunelor morale oricât de greu încercată ar fi familia victimei”, au arătat judecătorii Curții de Apel Oradea.

Citește și:
Daune morale pentru un motociclist rănit din cauza unei gropi în asfalt. Firma nu a semnalizat lucrările la drum
Daune morale pentru un motociclist rănit din cauza unei gropi în asfalt. Firma nu a semnalizat lucrările la drum
Un motociclist care a suferit răni grave în urma unui accident rutier cauzat de o groapă din asfalt a obținut daune morale de la societatea care derula lucrări și care nu a semnalizat cu...
Traficul rutier pe A1 blocat din cauza unui accident în care a fost implicat un microbuz de transport persoane
Traficul rutier pe A1 blocat din cauza unui accident în care a fost implicat un microbuz de transport persoane
Un autoturism, un microbuz de transport călători în care se aflau 17 persoane şi un microbuz de transport marfă au fost implicate într-un accident produs, joi, pe autostrada A1, în judeţul...