O turistă din Republica Moldova a fost obligată de Judecătoria Baia Mare şi Tribunalul Maramureş să îi plătească daune morale de 30.000 de lei unei fetiţe de nouă ani pe care a accidentat-o pe pârtie, arată adevarul.ro. Potrivit sursei citate, sentinţa nu este definitivă.
Accidentul a avut loc în ianuarie 2018 pe pârtia de schi „Șuior”. Potrivit sursei amintite, fetiţa în vârstă de nouă ani era împreună cu instructorul de schi pe pârtie în momentul în care o femeie care venea din spate a lovit-o în plin provocându-i o fractură de tibie pentru care a avut nevoie de 75-80 de zile de îngrijiri medicale.
Potrivit adevarul.ro, femeia dată în judecată s-a apărat susţinând că fetiţa accidentată „se afla în însoţirea unui instructor profesionist de schi, acesta având obligaţia permanentă de supraveghere şi coordonare a minorilor pe durata cursurilor, tocmai în vederea evitării incidentelor bazate pe lipsa de experienţă sau pe neatenţie”.
Turista a mai arătat că „toate sporturile prezintă un anumit grad de risc în ceea ce priveşte accidentarea, astfel că în acest caz concret, scopul instructorului era de a o duce pe minoră într-o zonă în care aceasta să nu fie expusa unui risc ridicat de coliziune cu schiorii mai în vârstă”.
Judecătorii de la Judecătoria Baia Mare şi Tribunalul Maramureş au găsit-o vinovată de producerea accidentului pe schioarea care a lovit-o pe fetiţa aflată în faţa sa. Turista a fost obligată să îi achite fetiţei rănite daune morale de 30.000 de lei.
În luarea deciziei, judecătorii au avut în vedere Ordinul referitor la aprobarea Normelor privind omologarea, amenajarea, întreţinerea şi exploatarea pârtiilor şi traseelor de schi pentru agrement care prevede că „schiorii amatori şi de performanţă, precum şi utilizatorii de snowboard sunt obligaţi să îşi adapteze viteza şi să îşi aleagă cu grijă traiectoria pe care urmează să coboare, pentru protejarea schiorilor aflaţi în aval.
„Instanţa reţine că pârâtei îi incumba obligaţia de a adapta viteza şi de a efectua manevra de coborâre a pârtiei astfel încât să nu pună în pericol siguranţa schiorilor aflaţi în aval”, se arată în sentinţa Judecătoriei Baia Mare, menţinută de Tribunalul Maramureş. Sentinţa Tribunalului Maramureş nu este, însă, definitivă, putând fi atacată cu recurs.