Reacția unui tânăr într-un simulator de accident. „Gata, de acum îmi pun centura/ Avem deseori mentalitatea că nu mi se întâmplă mie” VIDEO

Joi, 30 Mai 2024, ora 21:19
2001 citiri
Reacția unui tânăr într-un simulator de accident. „Gata, de acum îmi pun centura/ Avem deseori mentalitatea că nu mi se întâmplă mie” VIDEO
Simulator de accidente FOTO Instagram/ asociatiaedit

România continuă să conducă în topul accidentelor rutiere din Europa, conform analizelor realizate atât de Poliția Rutieră, cât și de companiile de asigurări. Potrivit Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, numărul accidentelor este de două ori mai mare decât în țările din regiue și aproape dublu față de Bulgaria.

O organizaţie non-guvernamentală desfășoară în liceele din București acțiuni prin care le arată tinerilor cât de importantă este centura de siguranță. La “Ora de educație rutieră”, un proiect făcut de Asociatia Edit, elevii pot participa chiar și la un workshop cu un simulator de accidente.

Și polițiști și pompieri vin la cursuri și chiar și un un pilot de conducere defensivă. În clipurile postate pe rețelele sociale sunt prezentați tineri care realizează pericolul vitezei și al lipsei centurii de siguranță.

 • „Pune-ți centura!
 • Păi de ce? Stau și așa?
 • Dacă facem accident și nu ai centură ce se întâmplă?
 • Nimic.N-o să se întâmple nimic.
 • Hai să-ți arăt eu ce se întâmplă.
 • Îți pui centura acum?
 • Mi-o pun”, se arată într-un dialog dintr-un clip prin care se dorește să se arate pericolul la care se supun cei care nu poartă centură.

Asociația oferă tinerilor și informații despre comportamentele corecte și măsurile de siguranță în cazul unui cutremur.

În luna mai, reprezentanții EDIT au ajuns în 20 de licee din București. „În fața a 4000 de elevi, au fost implicați 100 de profesori și 10.000 de bucureșteni informați din cadrul familiilor elevilor de liceu”, se arată într-un comunicat de presă.

“Noi avem deseori mentalitatea de genul “lasă că nu mi se întâmplă mie”. Știind că de fapt nu avem control asupra situațiilor de urgență, asupra calamităților naturale, noi venim cu proiecte de prevenție care să aducă informații utile și care pot face diferența între viață și moarte. Informăm, exemplificăm, venim cu metode de siguranță. Liceenii au fost încântați de proiect, chiar ne-au spus la finalul workshop-ului că nu știau multe din informații, iar fluierul de SOS pe care l-am înmânat către ei a fost bine primit”, a declarat Ion Arseni, vicepreședinte Asociatia EDIT.

România, „campioană” la accident

Numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate în accidente rutiere a crescut cu 4% în 2022, comparativ cu 2021, iar cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere s-a înregistrat în România (86 de morţi la un milion de locuitori), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ cu populaţia fiecărui stat membru UE, cea mai scăzută rată a deceselor cauzate în 2022 de accidentele rutiere s-a observat în Suedia (22 de decese la un milion de locuitori), Danemarca (26) şi Irlanda (31), iar cea mai ridicată rată s-a înregistrat în România (86 de decese la un milion de locuitori), Bulgaria (78) şi Croaţia (71).

În 2022, numărul total al persoanelor din Uniunea Europeană care au murit în accidente rutiere s-a situat la 20.653, faţă de 19.917 în 2021 şi 18.833 în 2020. Scăderea din 2020 a fost determinată în mare parte de impactul restricţiilor impuse în timpul pandemiei asupra transportului de pasageri.

În 2022, au fost în medie 46 de decese la un milion de locuitori pe ansamblu UE.

Oficial SUA la București: România ”are capacităţile de apărare aeriană necesare pentru a-şi proteja cetăţenii”
Oficial SUA la București: România ”are capacităţile de apărare aeriană necesare pentru a-şi proteja cetăţenii”
Ambasada SUA precizează că încheierea cu succes a exerciţiului Ramstein Legacy24, desfăşurat în perioada 3-14 iunie, în poligonul Capu Midia, demonstrează că România "are capacităţile...
Zona din București unde nu se vor mai emite autorizații de construcție. „Să dispară multe clădiri și să mai aerisim”
Zona din București unde nu se vor mai emite autorizații de construcție. „Să dispară multe clădiri și să mai aerisim”
Primarul Robert Negoiță a transmis joi, 13 iunie, că nu va mai acorda autorizații de construcție în zona centrală a Sectorului 3 din Capitală. „Avem zona centrală, ultra-centrală,...
#accident, #centura siguranta, #Bucuresti, #simulator accidente , #stiri sociale
 1. S-a deschis Conferința internațională privind pacea în Ucraina. Lideri din 100 de țări sunt așteptați în Elveția
 2. Patru bărbați au fost reținuți după ce au bătut un tânăr de 21 de ani în Botoșani
 3. Un colonel rus din tabăra propagandiștilor Z îl atacă pe Putin: ”S-ar putea sfârși cu moartea Rusiei și dispariția ei de pe harta lumii”
 4. Republica Moldova mai face un pas major spre aderarea la UE. Acordul important votat de 27 de țări
 5. Situație de nedescris într-un fast-food din Oradea. Un client a găsit bucăți de lemn și os în gyros
 6. Noi bombardamente israeliene în Gaza. „Mâncam și dintr-o dată casa s-a prăbuşit peste noi” FOTO/VIDEO
 7. Grecii vor construi 1.000 de kilometri noi de autostradă. Turiștii români vor putea ajunge mai rapid în zonele preferate VIDEO
 8. UPDATE: Accident grav în Vâlcea: Un autocar plin cu elevi s-a ciocnit de un alt autoturism. Șoferul mașinii a decedat. A fost activat Planul Roșu de intervenție VIDEO
 9. Femeie bătută pentru că a votat cu alt partid. Fetița victimei a fost martoră la agresiune
 10. Țara care se pregătește pentru un val de căldură sufocant. Sunt așteptate „câteva zeci de recorduri” zilnice