Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Victima unui grav accident rutier, găsită cu 20% din vină pentru traumele suferite. Cum a fost calculat procentul și ce daune morale au fost acordate

Vineri, 23 Septembrie 2022, ora 22:12
5053 citiri
Victima unui grav accident rutier, găsită cu 20% din vină pentru traumele suferite. Cum a fost calculat procentul și ce daune morale au fost acordate
Accidentul a avut loc în noaptea de 1 spre 2 mai 2016, în județul Cluj FOTO Arhivă

Un tânăr din județul Cluj, rănit grav într-un accident rutier, a cerut daune morale de 300.000 de euro. Prima instanță i-a dat 150.000 de euro, dar prin sentința definitivă i-au fost acordate doar 25.000 de euro, considerându-se că tânărul poartă o parte din vină (20 la sută) pentru că s-a urcat într-o mașină condusă de un șofer băut și nu a purtat centură de siguranță.

Printr-un proces deschis la Tribunalul Cluj, un tânăr rănit grav într-un accident în care prietenul său aflat la volan a murit a dat în judecată firma de asigurări Euroins, cerând daune morale de 300.000 de euro. Accidentul a avut loc în mai 2016, când un tânăr cu o alcoolemie de 2,3 la mie s-a urcat băut la volan, a pierdut controlul volanului și a intrat pe contrasens, lovind o mașină care circula regulamentar din sens opus.

În urma accidentului, șoferul a murit, iar tânărul din dreapta a fost grav rănit, stând în comă trei săptămâni. În plus, după ieșirea din spital tânărul a stat trei luni imobilizat.

Cum autorul accidentului a murit, dosarul a fost clasat. Astfel, tânărul a dat în judecată firma de asigurări la care mașina era asigurată, cerând daune morale de 300.000 de euro.

Prima fază a procesului s-a judecat la Tribunalul Cluj, unde judecătorii au obligat firma de asigurări să achite daune morale de 150.000 de euro.

„Tribunalul reţine că urmare a accidentului a cărui victimă a fost reclamantul, viaţa acestuia s-a schimbat, fiind nevoit să stea în spital în repetate rânduri şi că nici în prezent nu este recuperat în totalitate. Aşa cum au arătat martorii de la un copil normal şi fără probleme, în prezent are dificultăţi de mers, de vorbire, probleme cu echilibrul, având capacitate de muncă pierdută în totalitate.

La data producerii accidentului reclamantul avea vârsta de 17 ani, astfel că reclamantul a pierdut şansa unei vieţi normale foarte devreme. De unde faptul că accidentul i-a produs reclamantului traume psihice, a avut repercusiunile detaliate anterior, efecte negative asupra vieţii de familie şi vieţii sociale ale acestuia”, și-a justificat Tribunalul Cluj decizia.

Daunele morale, reduse drastic în apel

Sentința Tribunalului Cluj a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Cluj. Judecătorii de aici au redus daunele morale acordate tânărului, acum în vârstă de 23 de ani, de la 150.000 de euro la 25.000 de euro. Judecătorii au decis că tânărul rănit în accident poartă 20 la sută din vină pentru rănile suferite pentru că nu a purtat centura de siguranță și s-a urcat într-o mașină condusă de un șofer despre care știa că e beat.

„La momentul producerii evenimentului rutier, reclamantul nu avea fixată centura de siguranţă şi că dacă acesta ar fi purtat centura de siguranţă, vătămările corporale suferite de acesta ar fi fost semnificativ diminuate.

Pe cale de consecinţă, Curtea constată că, raportat la concluziile expertizei, se impune stabilirea unui grad de culpă concurentă a reclamantului în procent de 20%, la stabilirea acestei culpe concurente în sarcina reclamantului avându-se în vedere nu doar faptul că acesta nu a purtat centura de siguranţă, dar şi faptul că, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, şi-a asumat riscul de a fi supus unor consecinţe nefaste, în momentul în care s-a urcat într-un autoturism condus de o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice într-un grad extrem de ridicat, aproape de comă alcoolică”, se arată în sentința Curții de Apel Cluj, prin care daunele morale acordate victimei au fost reduse de la 150.000 la 25.000 de euro.

În pronunțarea sentinței s-a avut în vedere și faptul că „daunele morale acordate prin sentinţa fondului nu sunt într-un cuantum rezonabil şi echitabil, dimpotrivă, sunt vădit disproporţionat de mari în raport cu vătămarea corporală suferită de reclamant, cu suferinţele, cu durerea fizică şi psihică trăite”.

Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Ambulanță lovită de tramvai în București: Transporta un bolnav din Călărași la spitalul Floreasca
Un accident în care au fost implicate o ambulanță și un tramvai a avut loc miercuri, 24 aprilie, în București. Ambulanța transporta un pacient de la spitalul din Călărași la spitalul...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#accident, #Cluj, #daune morale, #victima , #justitie