Mii de copii mor anual în accidente de mașină. Cât de inconștienți pot fi părinții: “Nu e vina lor. Nici măcar nu știu ce trebuie să facă”

Miercuri, 03 August 2022, ora 04:00
5100 citiri
Mii de copii mor anual în accidente de mașină. Cât de inconștienți pot fi părinții: “Nu e vina lor. Nici măcar nu știu ce trebuie să facă”
Accident rutier pe o autostradă FOTO: Pixabay.com

Copiii cad victimele inconștienței autorităților și a lipsei de educație a părinților, atunci când vine vorba despre accidente.

Anul trecut, 2.159 de copii au fost victime ale accidentelor rutiere de pe șoselele din România, deoarece nu au fost protejați cu sisteme de siguranță auto specifice (scaunul de copil, centura de siguranță), potrivit unui raport al poliției. Același raport arată că 142 de copii au decedat în accidente rutiere, iar dintre aceştia, o proporție covârșitoare au fost neasiguraţi (105).

Specialiștii spun însă că această statistică s-ar referi doar la copii între 0 și 14 ani.

Titi Aur: ”Lipsa de educație se vede în statistica de copii morți”

Titi Aur, fost campion național de raliuri și expert în siguranță rutieră și conducere defensivă, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com, de ce avem atât de mulți copii morți pe șosele.

”Din același motiv pe care eu spun încontinuu, în speranța că mă aude cineva: din lipsă de educație. Noi, poporul român nu suntem educați din acest punct de vedere. Iar acum avem o altă mare problemă. După Revoluție, din anii 90 nu s-a mai făcut educație rutieră în școală. Iar acest lucru se vede acum”, a explicat Titi Aur.

Expertul a mai spus că deși în cazul părinților de acum o educație este mai greu de făcut, este important ca generația următoare să nu mai facă aceleași greșeli.

”Elevii de atunci sunt părinții din ziua de azi, între 20 și ceva de ani și până în 50 de ani, care au copii mici. Și atunci ei nu au primit educație în școală pentru că sistemul de învățământ din România a considerat că ne pierdem timpul cu educație rutieră. Iar părinții, nefiind educați, ei cred că nu le trebuie așa ceva.

Atunci vedem foarte des, dacă ieșim pe stradă, o să vedeți frecvent, părinții legați cu centura în față și copiii ”liberi” în spate. Liberi, în sensul că nici măcar în centură nu sunt prinși, nu mai vorbim de scăunel, scăunel omologat, cel de cea mai bună calitate că este vorba de copil și el trebuie să fie în siguranță.

Nu cred că există un părinte pe lumea aceasta care să nu țină la viața copilului lui. Dar de ce îl lasă liber în spate, uneori chiar și în brațe, în față? Pentru că părintele, cel de la volan, nu consideră că este în pericol.

El nu crede că i se poate întâmpla ceva, că doar și el când era mic, îl ducea taică-su fără centură de siguranță și era nicio problemă, nu a murit. Este adevărat, el nu a murit, au murit alții, însă pe timpul acela, în anii 70-80 oricum erau mai puține accidente pentru că erau mai puține mașini, mai puține pericole.

Lipsa de educație în școală se vede în statistica de copii morți. Suedia: 0 copii morți într-un an, România: 140 de copii morți într-un an. Vorbim despre 2019. În accidente rutiere, copil înseamnă 0-14 ani, nu mai vorbim despre cei de la 14 la 18 ani”, a mai explicat Titi Aur.

Rapoartele ”false” ale poliției

Numărul accidentelor pare să fie în scădere, însă autoritățile raportează situația la anul 2020.

”Poliția Rutieră dă statistici ”false”. De ce? Se raportează la anul 2020. Păi în 2020, trei luni de zile nu am circulat de loc, iar în restul de 10 luni nu am circulat deloc noaptea. Normal că au fost mai puțini morți și răniți în accidente.

În ultimele conferințe la care am participat, Poliția Rutieră a venit acolo cu statistica din 2020. Pentru că le convine să spună că a scăzut numărul accidentelor.

Lipsa de educație din școală se duce în toată viața noastră: și în calitate de șofer și în calitate de pieton, de biciclist, motociclist dar și în calitate de părinte”, a mai spus Titi Aur.

Expertul a mai spus că în străinătate, învățământul pune accent pe educația rutieră a copiilor și chiar și la noi, în București există o școală care se preocupă și de acest aspect.

”De exemplu, Franța, fiecare școală are în curte desenate treceri de pietoni, piste de biciclete, semafor, cedează trecerea, iar copii fac lecții de circulat pe stradă în curtea școlii. Cei care nu au se duc la altă școală sau în poligon și fac astfel de lecții. Avem și noi în București Școala Franceză, în Băneasa. Ei, în afară de educația rutieră acordă permis de pieton copiilor după ce aceștia trec de niște teste: cum să meargă cu bicicleta cu cască, cu genunchiere, cum să își pună centura în mașină, cum s-i atragă tatălui sau mamei atenția când este la volan și încalcă o regulă de circulație, etc.

Îi educă pe copii din școală că trebuie să știi să circuli pe stradă. Pentru că altfel vei fi un doctor bun, un profesor bun, un om de știință perfect, dar te va călca mașina sau, mai rău, își poți omorî familia. Pentru că tu crezi că nu ți se poate întâmpla, pentru că tu crezi că nu este important, pentru că tu crezi că nu ți se întâmplă ție, apoi îți smulgi părul din cap și te întrebi cu ce ai greșit în viață de ți-a murit copilul în accident”, a mai explicat fostul pilot de raliuri.

”Până când statul român, de la cel mai înalt nivel nu va face ceva, nu va recunoaște că avem o reală problemă cu accidentele, nu vor scădea accidentele. Pe părinții de acum nu îi mai putem educa, însă haideți să îi educăm pe viitorii părinți: copii la școală. Haideți să facem ore de educație rutieră la școală, să facem școlile de șoferi bune, cursuri de conducere defensivă, campanii de conștientizare bine gândite”, a mai spus Titi Aur.

Campanii foarte interesante dar ineficiente

Poliția Română a lansat Campania națională de conștientizare în rândul părinților, cu privire la importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copii, în timpul deplasărilor rutiere.

Și nu este prima campanie pe care o face poliția pentru reducerea numărului de accidente prin conștientizarea populației. Însă se pare că sunt ineficiente aceste campanii.

”Acum poliția rutieră face niște campanii pe bani europeni, foarte bune, foarte interesante dar ineficiente. Vă spun și de ce. Se vorbește în campanie de regula celor două secunde, de exemplu. Sunt niște explicații foarte frumoase și foarte corecte. Din păcate, astfel de reclame sunt interesante doar pentru cei care înțeleg despre ce este vorba. Pentru că cel care nu înțelege ce înseamnă cele două secunde nu-l interesează și o respinge. Poți să-i spui de dimineața până seara, încontinuu dar nu va respecta aceasta regulă pentru că nu o cunoaște.

Statul recunoaște că avem o problemă, eu mă duc să vorbesc cu premierii și miniștrii de interne de pe timpul lui Călin Popescu Tăriceanu. Toți spun că am dreptate, dar plec cu dreptatea în mână și nu se face nimic concret”, a mai spus Titi Aur.

Codul Rutier impune ca pasagerii cu vârsta sub 12 ani sau înălțimea sub 1,50 m să poarte centuri de siguranță adaptate greutății și dimensiunii lor. Copii care au până la 1,35 m nu vor fi transportați altfel decât cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, instalat în autovehicul.

Amenda pentru transportul necorespunzător al copiilor în mașină este de 580 de lei. Șoferul este sancționat și cu 3 puncte de penalizare.

„În România, nu se preocupă nimeni, se varsă cel mai mult sânge pe șosea". Măsurile de siguranță rutieră pe care le-ar putea adopta țara noastră
„În România, nu se preocupă nimeni, se varsă cel mai mult sânge pe șosea". Măsurile de siguranță rutieră pe care le-ar putea adopta țara noastră
Uniunea Europeană lucrează la noi propuneri legislative cu privire la siguranța rutieră. Una dintre acestea ar permite statelor membre să introducă restricții de circulație pe timpul...
Titi Aur, despre mesajul greșit transmis de politicieni: "Ei vor să fie președinții României, dar nu-și pun centura de siguranță"
Titi Aur, despre mesajul greșit transmis de politicieni: "Ei vor să fie președinții României, dar nu-și pun centura de siguranță"
Fostul campion de raliuri și actual expert în conducere defensivă, Titi Aur a tras un semnal de alarmă cu privire la modelele pe care politicienii le transmit românilor în anul electoral....
#accidente copii, #copii morti accidente, #titi aur, #campanie politie, #educatie parinti, #educatie rutiera , #accidente rutiere
  1. 13 școli afectate de inundațiile din Galaţi și-au reluat cursurile, anunță Ministerul Educației. Câte unități de învățământ rămân închise
  2. Poliția a reținut un șofer drogat, fără permis, după ce a furat o mașină din Sectorul 6. Cum a fost prins tânărul
  3. Rețeta unui dezastru. Terenurile degradate, canalele în paragină și corupția, cauzele inundațiilor, spune un fost șef al Gărzii de Mediu
  4. Ce atribuții are, de fapt, Roxana Mînzatu în rolul de Comisar European cu portofoliul ”Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale”
  5. Noua componență a Comisiei Europene. Ce portofolii a primit fiecare țară în parte
  6. Fraţi gemeni din Gorj, daţi dispăruţi. Adolescenții de 15 ani au plecat de la școală și nu au mai ajuns acasă
  7. Eșec pentru Ungaria: A obținut unul dintre cele mai slabe portofolii în noua Comisie Europeană
  8. Francezul care și-a drogat soția ani de zile: "Sunt un violator, ca ceilalți. Știau cu toții"
  9. Cod Galben de inundații pe râuri din Iași, Vaslui și Galați. Până când este valabilă avertizarea HARTĂ
  10. Magistrații decid dacă Dana Marijuana rămâne în arest preventiv pentru trafic de droguri. Mesajul vedetei: "Polițiștii au dreptate tot timpul!" VIDEO