Un nou fenomen: „Bombe cu ceas pentru traficul din România!”. Semnal de alarmă tras de fostul șef al Poliției Rutiere, Lucian Diniță

Marti, 16 Aprilie 2024, ora 20:01
7629 citiri
Un nou fenomen: „Bombe cu ceas pentru traficul din România!”. Semnal de alarmă tras de fostul șef al Poliției Rutiere, Lucian Diniță
Livrator, accident, Lucian Diniță / Colaj Ziare.com

Pe fondul crizei COVID, serviciile de livrare a mâncării la domiciliu s-au dezvoltat puternic, mai ales în orașele mari. Astfel, țara noastră a reușit să integreze în câmpul muncii o mulțime de cetățeni străini, proveniți din state mai sărace, în general din Asia.

În Capitală cel puțin, unde sunt cei mai mulți, îi vedem cu ghiozdane mari în spate. Prestează o muncă cinstită, din dorința de a avea un trai mai bun. De regulă, se deplasează pe trotinete, pe biciclete sau pe scutere. În opinia lui Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere, instituțiile statului trebuie să monitorizeze mai atent acest fenomen. Integrarea cetățenilor străini nu trebuie să se oprească la semnarea contractului individual de muncă.

Lucian Diniță: „Nimeni nu mai ține cont de reglementări”

În ceea ce privește controlul traficului, circulația legală pe drumurile publice, autoritățile sunt copleșite, e de părere Diniță. „Situația e scăpată de sub control”, a avertizat acesta, în cadrul interviului acordat pentru Ziare.com.

„Sunt bombe cu ceas pentru tot ceea ce înseamnă trafic. Uitați-vă câți dintre ei sunt din România, câți sunt din alte părți. Câți au permise? Îi întreabă cineva ceva? Legislația asiatică cu cea europeană nu se întâlnesc niciodată! Ei oricum nu știu despre ce e vorba. Doar pe Waze știu să ajungă la destinație. Situația e scăpată de sub control. Adevărat, aduc și avantaje, că sunt ieftini, că e nevoie de ei, dar astea sunt alte probleme.

Mulți români au aceleași probleme, cei care folosesc trotinetele. Nu sunt atenți la ceea ce au de făcut, sunt cu căștile pe urechi, se uită pe telefon. Reglementări sunt, da. Dar cine ține cont de ele? Nimeni. Ați văzut vreun polițist să tragă pe dreapta vreun astfel de participant la trafic?”, a declarat Diniță, pentru Ziare.com.

Poliția, copleșită: „Câți polițiști de la Circulație ați mai văzut pe stradă?”

Mulți migranți au venit în România, într-un moment în care penuria de personal își spune cel mai tare cuvântul, atunci când vine vorba despre Poliție, a avertizat Diniță.

„Și încă o problemă! Câți polițiști de la Circulație ați mai văzut pe stradă? Nu vorbesc aici despre acțiuni tematice, ci în general. Efectivele s-au redus de la an la an. Ei nu mai pot face față. Sunt șase milioane de șoferi și ei (polițiștii) s-au redus undeva de la 5.000 la 2.800.

Marea majoritate au ieșit la pensie. Apoi, nu le mai convinse să vină în Poliție. Sunt multe nemulțumiri, se constituie în sindicate, fac greve. Lipsa efectivelor duce și la altceva, că trebuie să facă ‘de toate’. Dar stai, că n-ai cum să faci și circulație, și judiciar, și ordine publică, și criminalistică”, a mai comentat Lucian Diniță, pentru Ziare.com.

În vara anului trecut, 2.000 de livratori străini lucrau în România. Majoritatea provin din țări precum Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan, India, Nepal, Vietnam și Uganda. În general, ajung în țara noastră prin intermediul unor firme de recrutări, pentru care lucrătorii trebuie să achite mii de euro, bani obținuți din credite bancare. Astfel, curierii veniți în țara noastră n-au o viață deloc simplă. Sunt într-un loc nou, departe de casă, îndatorați. Totuși, România le oferă speranța de care au nevoie, pentru un trai mai bun. Doar cei mai muncitori, mai îndrăzneți și mai norocoși ajung să muncească în Uniunea Europeană.

Quarterly Report - Editia 4

Glovo anunță un parteneriat cu Spotify pentru utilizatorii Glovo Prime. Cum se poate beneficia de ofertă
Glovo anunță un parteneriat cu Spotify pentru utilizatorii Glovo Prime. Cum se poate beneficia de ofertă
Glovo a anunțat recent o nouă colaborare cu Spotify, prin care utilizatorii serviciului Glovo Prime vor putea beneficia de abonamente Spotify Premium gratuite. În cadrul acestui parteneriat,...
Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Înaintea alegerilor pentru Primăria Capitalei, edilul Nicușor Dan a declarat că nu exclude o dezbatere față în față cu al doilea clasat în sondaje. Asta după ce Gabriela Firea și...
#accidente, #Lucian Dinita, #glovo , #servicii