Achim Irimescu este un ministru nu numai incompetent, ci si las

Autor: Sebastian Bodu - avocat si lector universitar
Joi, 10 Martie 2016, ora 07:41
7713 citiri

Institutul Cantacuzino a anuntat, in urma unei investigatii, ca nu exista nicio legatura intre produsele firmei Lactate Bradet si moartea bebelusilor din Arges, asa cum, de fapt, anuntase si directorul DSV Arges chiar a doua zi dupa nefericita declaratie a ministrului Agriculturii, Achim Irinescu.

Ei bine, cred ca reactia ministrului la anuntul Institutului Cantacuzino este de o lasitate maxima: acesta spune nonsalant ca nu a spus niciodata ca aceste produse au fost cauza mortii bebelusilor, desi declaratia a fost facuta exact in contextul crizei acestor decese.

Asadar, ministrul Irimescu nu a vorbit, la modul general, despre diversele bacterii care s-ar putea gasi in diverse produse, ci a facut declaratia ca raspuns la intrebarile legate de cauza deceselor bebelusilor argeseni.

Intentia ministrului Irimescu de a lega expres numele firmei Lactate Bradet de moartea bebelusilor a fost dezvaluita chiar de prim ministrul Dacian Ciolos, care a spus ca Achim Irimescu s-a aparat, in urma scandalului declansat de declaratia sa iresponsabila, prin faptul ca a facut respectiva declaratie... la presiunea jurnalistilor.

Stau si ma intreb cum ar fi reactionat Achim Irimescu daca ar fi fost, de exemplu, ministrul Apararii Nationale, iar jurnalistii l-ar fi "presat" sa divulge oaresce secrete militare. Acest argument, al presiunii jurnalistilor, il descalifica din start pe Achim Irimescu pentru a ocupa orice functie de raspundere, cu atat mai mult una de ministru.

Cel mai important lucru la un ministru este sa stie cand si ce sa vorbeasca, dar mai ales, cand sa taca.

Pe langa iresponsabilitatea de care a dat dovada prin declaratia care incrimina firma Lactate Bradet, declaratie care, facuta in contextul mortii bebelusilor, a generat o isterie nationala, cu efect de reducere drastica a consumului general de produse lactate, efecte care s-au propagat pe intreg lantul de productie si desfacere, ministrul Achim Irimescu se dovedeste deci a fi si las.

Dovada lasitatii a pornit insa cu mult inainte de prezentarea rezultatului investigatiei Institutului Cantacuzino. Primul semn al acestei lasitati a fost un comunicat al Ministerului Agriculturii - publicat, chipurile, fara implicarea ministrului - prin care se spunea ca ministrul ar fi fost obligat sa comunice numele firmei Lactate Bradet, invocandu-se vreo cateva regulamente europene.

Evident ca acele regulamente nu spuneau - si nici nu puteau sa spuna - altceva decat ca autoritatile trebuie sa ia masuri pentru ca produse infestate sa nu ajunga la consumatori. Nici nu era nevoie de invocarea unor regulamente europene, bunul simt si reglementarile nationale fiind suficiente pentru a face acest lucru (dar, probabil, invocarea unui regulament european confera mai multa credibilitate).

Asa cum am scris imediat dupa scandalul generat de declaratia iresponsabila a ministrului Irimescu, intr-un material postat pe Ziare.com, situatia unor produse cu defecte - inclusiv alimentare - nu este inedita, nici la noi, nici la altii (vezi, de exemplu, retragerea batoanelor de ciocolata de catre un mare producator multinational, exemplu invocat, culmea, chiar de ministrul Irimescu).

O astfel de situatie ar fi trebuit rezolvata printr-un apel calm, tehnic, al DSV Arges catre cei care au cumparat in perioada X produsul Y al producatorului Z, de a-l returna la magazinul de unde a fost achizitionat, insotit de o retragere temporara de la raft a produsului suspect, pana la finalizarea investigatiei.

Deci nu prin declaratia ministrului, cu efecte asupra intregii piete de produse lactate, care a inregistrat pierderi financiare semnificative timp de cateva zile, ci prin actiunea autoritatii competente (Directia Sanitar-Veterinara), cu implicarea producatorului si a vanzatorilor.

Bineinteles ca ministrul Achim Irimescu isi va vedea in continuare de ministeriatul sau, convins fiind ca lumea e rea, ingrata si instigata de sabotori invidiosi pe succesele sale de ministru tehnocrat.

Desigur ca demisia de onoare este exclusa, lasitatea cu care gestioneaza efectele propriei incompetente fiind pentru mine un indiciu clar in acest sens, mai ales cand alternativa ar fi aceea de a se intoarce la functia anterioara, de simplu functionar la misiunea Romaniei de pe langa UE, unde colegii l-ar complimenta in continuare cu apelativul "dom' ministru".

Este perfect adevarat ca nici ministrii politici nu prea au onoare, insa acestia sunt inlaturati, dupa cate un scandal de acest gen, de partidul care le-a oferit sprijin politic.

Or, in cazul unui guvern tehnocrat, nu exista sprijin politic, dupa cum nu exista nici raspundere politica.

Sebastian Bodu este avocat, lector universitar si presedinte al Avocatului Antreprenorilor, un ONG care isi propune sa lupte cu mijloace juridice impotriva abuzurilor ANAF. A fost presedinte al ANAF (2005-2007) si europarlamantar (2008-2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Achim Irimescu ministru Lactate Bradet , #ministrul Agriculturii