Purtatorul de cuvant al Guvernului despre declaratiile ministrului Agriculturii: interpretari personale, neclare si confuze

Duminica, 03 Aprilie 2016, ora 12:30
3313 citiri
Purtatorul de cuvant al Guvernului despre declaratiile ministrului Agriculturii: interpretari personale, neclare si confuze

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat duminica pentru News.ro ca declaratiile ministrului Agriculturii, Achim Irimescu (foto), legate de transferul a 35 miliarde de euro cu camionul in Elvetia, sunt interpretari personale bazate pe informatii de presa si ale Curtii de Conturi, "intr-adevar, neclare si confuze".

"Sunt interpretari personale ale ministrul Agriculturii (Achim Irimescu - n.r.) ale unor date din presa si ale Curtii de Conturi, dar aceste interpretari sunt intr-adevar neclare si confuze", a declarat, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

35 de miliarde de euro scosi din tara cu camionul: Ministrul spune ca a fost o metafora

Vorbind despre coruptie intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, ministrul Achim Irimescu a spus ca, peste tot, cei mai multi bani se fac in afaceri cu statul, dar ca diferenta dintre coruptia din Vest si cea din Romania este ca strainii nu scot banii din tara: "Eu (in Vest - n.red.), cand fac o afacere cu statul si castig, sa zic, un milion de euro, eu banii aia nu-i duc intr-o tara straina, sa-mi iau casa sau sa-i pun in cont, ci ii pastrez in Belgia (destinatie generica - n.red.) si fac o afacere, o firma, o fabricuta, si dau si la amaratul ala sa manance o paine.

Voi scoateti banii din tara, si - imi spunea el (un interlocutor care i-a relatat povestea - n.red.) - s-au scos in ultimii 5 ani de guvernare, de pe vremea lui Basescu - ca asa era atunci, nu ca ar fi altii mai procopsiti ca altii. Nu! Toti sunt romani, toate partidele, sa fim clari. S-au scos 35 de miliarde (de euro) din Romania, imi supuneau baietii, confidential; din Romania, cu camionul, s-au dus in Elvetia."

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, duminica, pentru News.ro, ca, daca ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, nu este bolnav, atunci ar trebui sa aiba ceva de spus in legatura cu acuzatiile acestuia Laura Codruta Kovesi, Florian Coldea si chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, referindu-se la afirmatiile ministrului potrivit carora, in ultimii 5 ani de mandat ai lui Basescu, ar fi plecat din Romania catre Elvetia 35 miliarde de euro incarcati in camioane.

Ministru: In ultimii 5 ani, din Romania s-au scos 35 de miliarde de euro cu camionul. Reactie foarte dura a lui Basescu

"Irimescu e iresponsabil, ori stie ceva. Daca este iresponsabil trebuie scos din Guvern si trimis sa intre intr-un tratament intensiv, daca stie ceva are obligatia sa se duca la institutiile statului sa informeze, pentru ca altflel intra in categoria tainuitorilor. In acelasi timp, am convingera ca fiind o afirmatie care acopera o perioada mai indelungata, as reaminti ca doamna Kovesi a fost procuror general doua mandate plus un mandat la DNA, deci acopera bine zece ani, domnul Coldea este de prin 2006 prim-adjunct al SRI.

De asemenea, ar trebui sa stim ce a facut seful Politiei de Frontiera in acest interval, ce a facut seful Vamilor in acest interval de a fost posibil - in cazul in care Irimescu nu-i bolnav - sa se scoata bani cu camioanele prin frontiera Romaniei si sa fie dusi in Elvetia", a declarat, pentru News.ro, fostul presedinte Traian Basescu.

Mai mult, Basescu a precizat ca este convins ca si guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, poate avea un punct de vedere in acest sens.

Totodata, fostul sef al statului a afirmat ca premierul Dacian Ciolos ar fi trebuit sa faca publice astfel de informatii, si nu ministrul Agriculturii, care "a fost un functionar sub nivel mediu pe la Bruxelles".

"Domnul Ciolos are o mare responsabilitate, pentru ca dansul a fost comisar pe Agricultura si acum este prim-minstru al Guvernului Romaniei. Aar fi trebuit sa ne dea niste informatii dansul, nu Irimescu care a fost un functionar sub nivel mediu pe la Bruxelles. Afirmatiile lui Irimescu cer o reactie obligatorie a institutiilor care au avut responsabilitati plecand, de la premisa ca eu niciodata nu am fost informat ca din Romania se scot bani cu camioanele", a declarat pentru News.ro Traian Basescu.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....