Vlad Voiculescu iese la atac după acuzațiile din dosarul vaccinurilor anti-Covid: ”Nu eram informat despre contracte”

Miercuri, 06 Decembrie 2023, ora 16:14
7922 citiri
Vlad Voiculescu iese la atac după acuzațiile din dosarul vaccinurilor anti-Covid: ”Nu eram informat despre contracte”
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu FOTO Hepta

DNA a început miercuri, 6 decembrie, audierile în ”Dosarul vaccinurilor”, în care fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt acuzați de abuz în serviciu.

Procurorii susțin că toate contractele de achiziție pentru vaccinurile anti-COVID-19 au fost încheiate cu încălcarea dispozițiilor legale, fără a avea avizul departamentelor de specialitate și fără a exista o analiză privind calitatea și cantitatea necesară de vaccinuri, raportat la populația eligibilă pentru vaccinare.

Într-o intervenție la Antena 3, Vlad Voiculescu a precizat că respectivele contracte au fost semnate numai cu acordul premierului.

”Ce vă pot eu spune foarte clar - și am spus-o de vreo 100 de ori până acum, dar o repet până la a mia oară - este că toate contractele au fost semnate de către CNCAV (Comitetul Național pentru Coordonare Activităților de Vaccinare), de reprezentantul CNCAV (Valeriu Gheorghiță, ulterior de Andrei Baciu, n.r.), cu mandat de la premierul Cîțu. Ministerul Sănătății și eu personal nu eram implicați nici la nivel de decizie, eu nici măcar nu eram informat.

Deci, contractele, și dacă citiți referatul procurorului, se spune foarte clar, contractele erau semnate cu acordul premierului, numai cu acordul premierului, fără acordul meu. Mai târziu, veneau la mine acele fișe de comandă, care erau o chestiune administrativă.

Puteți să căutați în referatul procurorilor. Acolo veți vedea foarte clar că fișa de comandă, și anume acel document care mi-a fost mie a adus la semnat, nu figura în niciun fel un contract, nu era obligația asumată de România. Obligația fusese deja asumată (...)”, a declarat fostul ministru al Sănătății de la USR.

Vlad Voiculescu a adăugat însă că referatul procurorilor conține ”mai multe aberații”.

”Una dintre ele este numărul de 10,7 milioane de persoane eligibile pentru vaccinare. Dacă vă uitați în comunicările CNCAV, vedeți că erau 16 milioane. Populația României în vârstă de peste 18 ani este de 15,2 milioane. Acel număr de 10,7 milioane citat de procuror este o estimare făcută conform principiului că, dacă nu vaccinezi 70% din populație, nu ai o acoperire care să te ferească de răspândirea rapidă a virusului. Dar acesta a fost un obiectiv minimal, inițial. Dacă ne uităm în Europa, peste 80% din populație a fost vaccinată. Faptul că în România populația s-a vaccinat, populația în procentaj de sub 50% - abia asta este o problemă. Și asta a însemnat mii de vieți pierdute în valul patru, valul nevaccinaților”, a mai spus fostul ministru.

El a citat un alt document din dosar, în care președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, și Andrei Baciu (secretar de stat în Ministerul Sănătății, succesorul lui Gheorghiță la CNCAV - n.red) i-au solicitat premierului de atunci, Florin Cîțu, să analizeze oportunitatea achiziționării suplimentare a peste 8 milioane de doze de vaccin. Memorandumul respectiv, trimis în ianuarie 2021, a fost aprobat de Cîțu în luna februarie, același an.

Vlad Voiculescu a reiterat că nu el a luat decizia în privința dozelor de vaccin cumpărate.

”Eu nu consider vinovat pe nimeni. Eu consider că cei care au fost responsabili sunt și acum responsabili. Nu se poate schimba responsabilitatea pentru că au trecut doi ani și jumătate de atunci (...) Repet, nu a fost niciodată decizia mea dacă să cumpărăm o cantitate anume de doze de vaccin sau altă cantitate. Niciodată n-a fost asta decizia mea.

Într-un mod ironic, mă regăsesc în situația de a spune ceva în favoarea lui Florin Cîțu. Nu cred că mă puteți bănui de vreo simpatie deosebită pentru dumnealui (Vlad Voiculescu a fost revocat din guvern de Florin Cîțu, n.r.), dar România nu este nici măcar în primele, este sub media europeană la nivelul de vaccinuri achiziționate”, a adăugat el.

Întrebat de câte ori s-a vaccinat, Vlad Voiculescu a răspuns că de patrru ori. ”Și intenționez să fac și următoarea doză”, a adăugat el.

Miercuri, DNA a anunțat că fostul premier Florin Cîțu a fost pus sub acuzare în ”Dosarul vaccinurilor”.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum merge coaliția în teritoriu: La Vaslui, urmașul baronului Buzatu e la cuțite cu un fost ministru PNL. ”Cu Tătaru nu se poate discuta”
Cum merge coaliția în teritoriu: La Vaslui, urmașul baronului Buzatu e la cuțite cu un fost ministru PNL. ”Cu Tătaru nu se poate discuta”
Deși liderii naționali ai PSD și PNL au anunțat comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale și participarea pe liste comune la Parlamentul European, în unele județe entuziasmul...
Formula necâștigătoare a dreptei în cursa pentru Primăria Capitalei: ”Candidatul PSD pleacă cu prima șansă”
Formula necâștigătoare a dreptei în cursa pentru Primăria Capitalei: ”Candidatul PSD pleacă cu prima șansă”
O candidatură a Gabrielei Firea din partea PSD la Primăria București ar aduce, cel mai probabil, victoria PSD, având în vedere voturile împărțite între candidații de dreapta Nicușor Dan,...
#achizitii vaccinuri covid, #dosar DNA, #Vlad Voiculescu , #stiri Vlad Voiculescu