De ce apare și cum se tratează acneea

Luni, 22 Aprilie 2024, ora 16:18
1445 citiri
De ce apare și cum se tratează acneea
acnee FOTO: freepik.com

Acneea este una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii. Aproximativ 85% dintre persoanele cu vârstă cuprinsă între 12 și 24 de ani se confruntă cu acneea, însă problema poate apărea și la cei cu vârsta cuprinsă între 24 și 40 de ani, potrivit Academiei Americane de Dermatologie.

Cum se manifestă

Acneea se manifestă prin apariția coșurilor dureroase, dar și a punctelor negre. Acestea pot apărea și pe gât, pe umeri și chiar pe spate. Totodată, cei afectați se mai pot confrunta cu roșeață a pielii, dar și cu apariția unor umflături la nivelul pielii.

Cauzele apariției bolii

Nu se cunosc cu exactitate cauzele acestei probleme dermatologice, însă au fost identificați câțiva factori implicați în apariția acneei. Excesul de sebum duce la înfundarea porilor, favorizând apariția coșurilor. De vină pentru apariția acneei mai sunt și factorii ereditari, tulburările hormonale -creșterea nivelului de testosteron-, dar și excesul de hormoni androgeni care poate să apară la unele femei.

În perioada de dinaintea menstruației unele femei se pot confrunta cu apariția coșurilor, care se vindecă de la sine, în câteva zile. Și stresul poate contribui la apariția acneei.

De asemenea, alimente precum: pastele, orezul, pâinea albă și dulciurile favorizează apariția coșurilor.

Cum se tratează

Există mai multe forme de acnee, și anume acneea ușoară, acneea moderată, acneea moderat-severă și acneea severă. În formele ușoare ale afecțiunii, leziunile se vindecă de la sine.

În celelalte situații însă, este nevoie să te prezinți la medicul dermatolog. Acesta îți poate prescrie unele soluții care se aplică pe piele dar și antibiotice, în formele moderate și severe ale acestei afecțiuni. De asemenea se pot prescrie tratamente cu anticoncepționale.

De asemenea, poți apela la tratamentele cu laser, la terapia cu lumină sau la peeling chimic, procedură care presupune exfolierea epidermei cu ajutorul unor substanțe chimice.

Este important să știi că, netratată corespunzător, acneea poate lasă cicatrici.

Quarterly Report - Editia 4

Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a precizat sâmbătă, 25 mai, la Milano, la o întâlnire cu români stabiliţi în Italia, că mobilizarea la vot în 9 iunie este foarte importantă. Drulă nu a...
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
#acnee, #tratare acnee, #cauze acnee , #stiri sanatate