Lavrov anunță că Rusia nu revine asupra acordului pentru cereale decât după ce condițiile Moscovei vor fi îndeplinite. Reacția lui Erdogan

Duminica, 10 Septembrie 2023, ora 17:16
6292 citiri
Lavrov anunță că Rusia nu revine asupra acordului pentru cereale decât după ce condițiile Moscovei vor fi îndeplinite. Reacția lui Erdogan
Ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov FOTO Twitter

Rusia va reveni la acordul pentru transportul de cereale pe Marea Neagră "în aceeaşi zi" în care vor fi îndeplinite condiţiile Moscovei pentru exportul propriilor cereale şi îngrăşăminte pe pieţele globale, a declarat duminică ministrul de externe Serghei Lavrov.

Rusia a renunţat la acord în iulie, la un an după ce a fost negociat de ONU şi Turcia, plângându-se că propriile sale exporturi de alimente şi îngrăşăminte se confruntă cu obstacole şi că o cantitate insuficientă de cereale ucrainene ajunge de fapt în ţările care au nevoie.

"Când toate acţiunile necesare pentru eliminarea obstacolelor pentru exporturile noastre de cereale şi îngrăşăminte vor fi puse în aplicare, în aceeaşi zi vom reveni la punerea în aplicare colectivă a părţii referitoare la Ucraina din Iniţiativa Mării Negre", a declarat Lavrov într-un briefing de presă susţinut după ce a participat la summitul G20 de la New Delhi.

Declaraţia G20 de sâmbătă a solicitat "o punere în aplicare completă, promptă şi eficientă (a măsurilor) pentru a asigura livrările imediate şi fără obstacole de cereale, produse alimentare şi îngrăşăminte" din Rusia şi Ucraina, pentru a satisface cererea din ţările în curs de dezvoltare.

Livrările au fost blocate după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut. Organizaţia Naţiunilor Unite, Turcia şi Japonia, care asigură preşedinţia G7 în acest an, încearcă acum să faciliteze reluarea transporturilor de cereale.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat duminică că nu este "fără speranţă" în ceea ce priveşte relansarea acordului pentru transportul pe Marea Neagră, însă orice iniţiativă de relansare a acordului privind cerealele care izolează Rusia nu are şanse să fie sustenabilă, a avertizat el, aparent într-o aluzie la iniţiativa ucraineană de a crea un coridor de securitate propriu prin Marea Neagră, care ar fi ferit de atacurile ruse pentru că ar trece prin apele teritoriale ale României, Bulgariei şi Turciei.

În conferinţa de presă susţinută la încheierea summitului G20 de la New Delhi, Erdogan a dat asigurări că Turcia va continua să discute cu Rusia şi Ucraina despre acordul eşuat în iulie.

Preşedintele turc a purtat discuţii cu premierul japonez Fumio Kishida în marja summitului G20 cu privire la eforturile de relansare a acordului, au declarat două surse care au cunoştinţă de acest lucru, fără a oferi mai multe detalii.

Într-o scrisoare văzută de Reuters săptămâna aceasta, ONU a transmis Rusiei că o filială a Băncii Agricole Ruse din Luxemburg ar putea solicita imediat reconectarea la sistemul SWIFT, ceea ce i-ar permite accesul în termen de 30 de zile, dar ideea a fost respinsă duminică de Lavrov, care vrea ca întreaga bancă, nu doar o filială să fie reconectată la SWIFT.

Lavrov a declarat că "nimeni, nici măcar (secretarul general al ONU, Antonio) Guterres", nu a promis că Banca Agricolă Rusă va fi reconectată la SWIFT, iar unitatea din Luxemburg a băncii nu are licenţă pentru operaţiuni bancare internaţionale şi intenţionează, de altfel, să se închidă.

"Toată ideea din scrisoarea lui (Guterres) este că ar trebui să reluăm aplicarea prevederilor care privesc Ucraina din acord şi, în schimb, într-o lună se va face ceva pentru ca cineva să fie conectat la SWIFT, iar în două-trei luni se va încerca să se ajungă la un acord cu compania de asigurări Lloyd's", a arătat Lavrov.

Pe de altă parte, Ucraina se opune ideii de relaxare a sancţiunilor impuse Rusiei pentru a relansa acordul privind cerealele. "Chiar şi cea mai mică ridicare a sancţiunilor împotriva Rusiei sau orice discuţie care sugerează o astfel de opţiune are consecinţe", a avertizat Mihailo Podoliak, consilier al şefului Cancelariei prezidenţiale de la Kiev.

Şi preşedintele Volodimir Zelenski a cerut vineri, în discursul său nocturn, ca ofensiva internaţională a sancţiunilor impuse Moscovei să fie reluată, susţinând că Occidentul a făcut o pauză deja prea lungă în această privinţă, timp în care încercările Rusiei de a eluda sancţiunile au avut succes.

Erdogan a declarat că nu este "fără speranţă" în ceea ce priveşte relansarea acordului privind cerealele.

Preşedintele turc a purtat, de asemenea, discuţii cu premierul japonez Fumio Kishida în marja summitului G20 cu privire la eforturile de relansare a acordului, au declarat două surse care au cunoştinţă de acest lucru, fără a oferi mai multe detalii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina dezvoltă un super-submarin electric ce poate deveni coșmarul marinei ruse. „Un concept cu totul nou”
Ucraina dezvoltă un super-submarin electric ce poate deveni coșmarul marinei ruse. „Un concept cu totul nou”
Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu succes pentru o posibilă...
Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură
Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură
Războiul lui Putin continuă cu cinism, iar armata rusă lovește infrastructura energetică critică de la Kiev și Harkov, cu scopul de a lăsa orașele în beznă. Însă acum Ucraina a...
#acord cereale ucraina, #razboi Ucraina, #ministru externe rusia, #Serghei Lavrov , #Rusia