O nouă forță geopolitică influențează războiul Rusiei din Ucraina: L-a învins pe Putin printr-o mișcare neprevăzută

Sambata, 05 Noiembrie 2022, ora 03:45
31353 citiri
O nouă forță geopolitică influențează războiul Rusiei din Ucraina: L-a învins pe Putin printr-o mișcare neprevăzută
Tările din Sudul Global l-au învins pe Putin FOTO: Washington Post

La doar câteva zile după suspendarea participării Rusiei lui Putin la înțelegerea care permitea trecerea în siguranță a exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, Kremlinul a fost de acord să reia pactul. Este o schimbare rară de poziție pentru un autocrat precum președintele rus, iar acest lucru a fost posibil datorită presiunii Sudului Global și a Turciei făcută la Moscova.

Astfel, a apărut pentru prima data pe scena mondială voința unei noi forțe geopolitice care să influențeze mersul războiului Rusiei, Sudul Global, din care fac parte țările din America Latină, Asia, Africa și Oceania. Ea a reușit să-l învingă pe Putin și să-l determine să dea înapoi privind exporturile de cereale din Ucraina, potrivit unei analize din Bloomberg.

Dar presiunea Sudului Global funcționează, mai ales când vine din țările de care Rusia izolată are cel mai mult nevoie ca prieteni, intermediari și destinații de export. Moscova a fost pur și simplu incapabilă să torpileze un acord care servește Turciei și lumii în curs de dezvoltare, importatoare de alimente – cel puțin nu fără a pune în pericol sprijinul de la Ankara și al altora.

Lovitură neașteptată pentru președintele Rusiei: Putin și-a descoperit limitele puterii sale VIDEO

Despărțită de Occident, având nevoie de prieteni și de o casă pentru producția sa, Rusia nu a fost niciodată mai dependentă de aceste națiuni. Și Putin știe asta. Nu e de mirare, așadar, că în timpul unei apariții de trei ore și jumătate săptămâna trecută la forumul Valdai - alternativa Rusiei la Davos – Putin a vizat Sudul Global.

După ce a acuzat Occidentul că neagă suveranitatea și identitatea națiunilor, că a alimentat războiul din Ucraina și că a provocat o catastrofă alimentară, președintele Rusiei s-a îndreptat neobișnuit de explicit către China, India, Turcia și altele.

Cadoul premierului Rishi Sunak pentru Putin: Dezastru pentru britanici și industria Londrei

El a deplâns presupusele provocări ale SUA în jurul Taiwanului, l-a lăudat pe premierul indian Narendra Modi ca fiind un patriot, în timp ce și-a asigurat propria producție și și-a propus să-l laude pe Recep Tayyip Erdogan, prim-ministrul Turciei, membru NATO și partener comercial al Kremlinului.

Toate acestea sugerează că aceste țări rareori au avut mai multă putere pentru a semnala duplicitatea lui Putin și a limita pagubele. Când Sudul Global își exercită o anumită presiune, așa cum arată afacerea cu cereale, acest lucru funcționează.

Este din ce în ce mai clar că Moscova se va îndrepta spre un colaps economic pe măsură ce luptele se prelungesc, lăsând Beijingului, Ankarei și altora spațiu pentru a profita de oportunitățile geopolitice care le vor aduce în Rusia și în jurul acesteia.

Citește și:
Un parlamentar rus important anunță schimbări la Moscova: Cine va încerca să îl răstoarne pe Putin
Un parlamentar rus important anunță schimbări la Moscova: Cine va încerca să îl răstoarne pe Putin
Războiul Rusiei din Ucraina s-a prelungit foarte mult, dincolo de prognoza inițială, iar câștigurile lui Putin sunt neînsemnate. Un parlamentar rus, Oleg Matveichev, care este la curent cu...
Un general american răspunde la o întrebare critică: Rămâne Ucraina fără militari? VIDEO
Un general american răspunde la o întrebare critică: Rămâne Ucraina fără militari? VIDEO
Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum aproape un an de zile a adus pierderi de zeci de mii de vieți omenești de ambele părți ale frontului. Extinderea conflictului ridică...