Cât de mult ar putea ceda Ucraina pentru o pace cu Rusia. Politolog: ”Ucrainenii sunt foarte convinși că pot recăpăta Crimeea”

Luni, 02 Mai 2022, ora 03:00
16599 citiri
Cât de mult ar putea ceda Ucraina pentru o pace cu Rusia. Politolog: ”Ucrainenii sunt foarte convinși că pot recăpăta Crimeea”
Vladimir Putin și Volodimir Zelenski FOTO captură Twitter

Al Treilea Război Mondial sau un acord de încetare a focului? Sunt două mari teme care se vehiculează încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Însă, specialiștii vorbesc acum despre un război lung, iar eventualele discuții despre o pace ar putea începe între cele două părți undeva la finele acestui an.

Cel mai probabil, Putin nu se aștepta ca Ucraina să dorească cu atâta patimă să rămână în picioare și să nu cedeze niciun centimetru de pământ. Iar acum ambițiile sale îl împiedică să oprească atacurile asupra ucrainenilor. Pe de altă parte, Ucraina nu are cum să încheie pacea în condițiile Rusiei.

Politologul Radu Carp a explicat pentru Ziare.com de ce acest conflict se poate întinde pe o perioadă lungă și de ce conducătorii ucraineni nu pot ceda nici măcar o palmă de pământ invadatorilor ruși.

În ceea ce privește izbucnirea celui de Al Treilea Război Mondial, Radu Carp este de părere că nu se poate anticipa cu certitudine în acest moment, însă se observă o tendință de atragere în conflict și a altor țări.

”Ce observăm este o escaladare a conflictului. Au început aceste declarații foarte belicoase la adresa statelor europene făcute de Vladimir Putin în această săptămână. Dacă acest conflict se va extinde și în alte țări, nu putem să anticipăm. Însă observăm că se încearcă atragerea în conflict a unor teritorii cum este Belarus și Transnistria și sunt convins că dacă acest conflict se va prelungi vor fi încercări de a atrage în război chiar Republica Moldova”, a explicat politologul.

Cât de mult ar putea lăsa Ucraina de la ea pentru a încheia un acord de pace

Ucrainenii nu par că vor lăsa vreodată garda jos în fața rușilor, preferând să lupte până la capăt. Astfel că negocieri care ar include cedarea unor teritorii este exclusă în acest moment, și cel mai probabil nici pe viitor.

”Un acord de pace foarte curând nu va fi. Cred acest conflict va continua pe parcursul verii și abia spre finalul anului vom asista la încercări de discuții pentru încetarea focului. Nu știm cum va arăta o Ucraină post-război pentru că scopul Rusiei este maximal în momentul de față, adică să nu mai existe Ucraina.

Sigur, există și un plan B, cel de a avea un control absolut asupra litoralului Mării Negre”, a explicat expertul în Relații Internaționale.

În ceea ce privește acest război, nu avem modele de comparație.

”Este foarte greu să facem predicții în acest moment pentru că nu avem un model care să se plieze pe ce se întâmplă în prezent.

Ce avem acum?

O putere nucleară a agresat un alt stat și alte puteri nucleare încearcă să stingă acest conflict fără să se implice în mod direct, furnizând însă arme Ucrainei.

Aici sunt două scenarii. Primul este scenariul: Coreea – războiul din 1950 în urma căruia s-a ajuns la o divizare ideologică. Probabil că azi nu mai putem vorbi despre o divizare ideologică pentru că nu mai avem o ideologie dominantă, dar este foarte posibil să se întâmple și acest lucru.

Un alt scenariu este cel al fostei Iugoslavii unde s-a ajuns la crearea unei federații croat-musulmană, respectiv sârbă. Vedem că aceasta nu prea funcționează în prezent, partea sârbă încearcă în continuare să provoace anumite tensiuni, încurajată și de Moscova.

Acestea sunt, am putea spune, modelele care, deși nu seamănă cu ceea ce se întâmplă acum, ne indică o cale ce poate fi urmată. Marea deosebire este că ucrainenii nu par să aibă opinii divergente despre poporul lor. Din contră, ucrainenii sunt foarte convinși că pot recăpăta într-un viitor oarecare și controlul asupra insulei Crimeea.

Aici este și o problemă psihologică având în vedere că Ucraina nu prea poate negocia cu Rusia având acest mandat din partea națiunii de a nu ceda nicio palmă din teritoriul național și de a nu agrea nicio formă de federație”, a mai explicat politologul.

Efectul sancțiunilor asupra Rusiei: Îi lovesc puternic economia pentru următoarele decenii

Radu Carp este de părere că sancțiunile impuse de către Occident Federației Ruse vor avea efecte zeci de ani de acum înainte asupra economiei acesteia.

”Vorbim despre un efort fără precedent. Niciodată în istoria omenirii nu am asistat la sancțiuni atât de dure la adresa unui stat în timpul unui conflict. Și niciodată nu a existat un conflict în care părțile să fie atât de interdependente pentru că gazul rusesc alimentează o foarte importantă parte din Europa.

ExxonMobil, acest gigant al SUA efectua exploatări în partea rusă din Oceanul Arctic împreună cu firme din Federația Rusă, dar s-a aliniat sancțiunilor. Vorbim despre sancțiuni la care participă firme private care au acceptat să piardă miliarde de euro câștigând în schimb faptul că nu vor fi boicotate de consumatorii locali din țările de unde acestea provin. Aceste sancțiuni lovesc puternic economia rusă nu numai pe următoarele luni, ci pe următoarele decenii”, a punctat politologul.

Rusia spune că i-a propus Ucrainei un acord de pace

Rusia a predat Ucrainei un proiect de pace, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform Interfax.

”În prezent documentul care include formulări absolut clar elaborate a fost înmânat părții ucrainene. Mingea este în curtea lor, așteptăm un răspuns”, a declarat Peskov.

La jumătatea lunii martie, Volodimir Zelenski s-a arătat dispus să renunțe la NATO pentru o pace. Iar după runda de negocieri care a avut loc în Turcia, președintele ucrainean a spus că Kievul își va asuma și statutul de neutralitate în schimbul unor garanții de securitate.

Însă Rusia nu a încetat bombardamentele. Descoperirea atrocităților comise de armata rusă la Bucea, pe care Rusia le neagă pe toate canalele, au îngreunat negocierile dintre cele două părți.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Rusia se pregătește să recruteze mai mulți soldați sub contract în timp ce își continuă invazia în Ucraina, încercând să evite, cel puțin pentru moment, o altă recrutare în masă...
#acord de pace rusia ucraina, #razboi Rusia Ucraina, #Vladimir Putin, #strategii razboi , #Razboi Ucraina