Atacul Rusiei asupra Ucrainei continuă de peste 40 de zile, iar locuitorii invadați își apără cu strășnicie țara, cu ajutorul militar al Occidentului. Dar un acord de pace între Kiev și Moscova pare imposibil în acest moment, iar garanțiile de securitate cerute în mod legitim de către Volodimir Zelenski sunt greu de obținut, dar și de aplicat în viitor.
Președintele ucrainean vrea drept garanți ai unei înțelegeri de pace cu Putin, cele cinci state membre ale Consiliului de Securitate al ONU (China, Franța, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite), plus Germania, Israel, Italia, Canada, Polonia și Turcia.
Însă marea întrebare care se pune este dacă se va încheia pacea, în viitor, aceste state garante se vor implica militar și vor garanta securitatea, integritatea și suveranitatea Ucrainei, în cazul unei noi agresiuni a Rusiei?
Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina
Aceleași garanții le-a primit Ucraina și în anul 1994, când a renunțat la armele nucleare, la Memorandumul de la Budapesta, din partea a patru state: Statele Unite, Rusia, Marea Britanie și Irlanda de Nord. Dar, acum odată cu începerea războiului, nimic nu s-a întâmplat și invazia declanșată de Putin nu a fost oprită și nimeni nu a mai garantat suveranitatea țării.
Cu toate astea, președintele Volodimir Zelenski și-a arătat disponibilitatea de a accepta statutul de neutralitate al țării sale și de a renunța la eforturile acesteia de a intra în NATO. Aceasta ar trebuie să constituie o bază pentru o înțelegere de pace negociată cu Putin, potrivit unei analize făcută de Doug Bandow, expert la Institutul Cato, un think-tank din Washington, Statele Unite, conform Antiwar.
Va putea garanta SUA securitatea Ucrainei în viitor, la o altă agresiune a Rusiei?
În primul rând, este foarte puțin probabil ca Ucraina să fie de acord cu demilitarizarea, o condiție pusă de Vladimir Putin, mai ales acum. Ar fi o prostie ca Kievul să aibă încredere în Moscova, înainte de un acord de pace.
În al doilea rând, Zelenski a cerut la negocieri, în mod legitim, garanții de securitate. Și nu doar promisiuni retorice, așa cum s-a întâmplat în cazul Memorandului de la Budapesta din 1994, care a finalizat renunțarea Ucrainei la armele nucleare.
Atunci, SUA, Rusia, Marea Britanie și Irlanda de Nord au garantat securitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dar când războiul a fost declanșat de Putin, nimic nu s-a întâmplat în acest sens.
Propunerile lui Zelenski legate de statele garante, includ țările din Consiliul de Securitate (China, Franța, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite), plus altele: Germania, Israel, Italia, Canada, Polonia și Turcia, care să asigure noul aranjament dintre Kiev și Moscova.
Practic Ucraina, își dorește să obțină o înțelegere asemănătoare cu ”articolul 5 din statutul alianței NATO”, când țările garante să intervină militar într-un conflict de agresiune din viitor.
Pe scurt, Zelenski caută aderarea la NATO prin alte mijloace, susține Doug Bandow, fost consilier al președintelui american Ronald Reagan. El speră ca Statele Unite să-și dea acordul, ca parte al unui acord de pace, pentru un angajament militar, pe care nu l-a asigurat până acum.
Cererea este de înțeles din partea Ucrainei, dar garantarea unui acord de pace cu Rusia, nu este responsabilitatea Americii. Practic un acord de pace cu garanții aproape imposibile (ce ar putea rămâne doar pe hârtie, chiar dacă vor exista), care să poată asigura suveranitatea Ucrainei, în viitor, la o altă posibilă agresiune a Rusiei.
Putin zicea ca nu invadeaza si a facut-o.
... Vezi tot