Acordul de pace imposibil al Ucrainei cu Rusia: Cine garantează securitatea Kievului contra lui Putin?

Joi, 07 Aprilie 2022, ora 00:30
5534 citiri
Acordul de pace imposibil al Ucrainei cu Rusia: Cine garantează securitatea Kievului contra lui Putin?
Biden și Zelenski s-au întâlnit la Conferința cimei de la Glasgow FOTO: World Today News

Atacul Rusiei asupra Ucrainei continuă de peste 40 de zile, iar locuitorii invadați își apără cu strășnicie țara, cu ajutorul militar al Occidentului. Dar un acord de pace între Kiev și Moscova pare imposibil în acest moment, iar garanțiile de securitate cerute în mod legitim de către Volodimir Zelenski sunt greu de obținut, dar și de aplicat în viitor.

Președintele ucrainean vrea drept garanți ai unei înțelegeri de pace cu Putin, cele cinci state membre ale Consiliului de Securitate al ONU (China, Franța, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite), plus Germania, Israel, Italia, Canada, Polonia și Turcia.

Însă marea întrebare care se pune este dacă se va încheia pacea, în viitor, aceste state garante se vor implica militar și vor garanta securitatea, integritatea și suveranitatea Ucrainei, în cazul unei noi agresiuni a Rusiei?

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Aceleași garanții le-a primit Ucraina și în anul 1994, când a renunțat la armele nucleare, la Memorandumul de la Budapesta, din partea a patru state: Statele Unite, Rusia, Marea Britanie și Irlanda de Nord. Dar, acum odată cu începerea războiului, nimic nu s-a întâmplat și invazia declanșată de Putin nu a fost oprită și nimeni nu a mai garantat suveranitatea țării.

”Arma” lui Putin contra Occidentului: Amenințarea președintelui rus care ar putea lovi multe țări din Europa

Cu toate astea, președintele Volodimir Zelenski și-a arătat disponibilitatea de a accepta statutul de neutralitate al țării sale și de a renunța la eforturile acesteia de a intra în NATO. Aceasta ar trebuie să constituie o bază pentru o înțelegere de pace negociată cu Putin, potrivit unei analize făcută de Doug Bandow, expert la Institutul Cato, un think-tank din Washington, Statele Unite, conform Antiwar.

Va putea garanta SUA securitatea Ucrainei în viitor, la o altă agresiune a Rusiei?

În primul rând, este foarte puțin probabil ca Ucraina să fie de acord cu demilitarizarea, o condiție pusă de Vladimir Putin, mai ales acum. Ar fi o prostie ca Kievul să aibă încredere în Moscova, înainte de un acord de pace.

În al doilea rând, Zelenski a cerut la negocieri, în mod legitim, garanții de securitate. Și nu doar promisiuni retorice, așa cum s-a întâmplat în cazul Memorandului de la Budapesta din 1994, care a finalizat renunțarea Ucrainei la armele nucleare.

Atunci, SUA, Rusia, Marea Britanie și Irlanda de Nord au garantat securitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dar când războiul a fost declanșat de Putin, nimic nu s-a întâmplat în acest sens.

Un fost comandant al NATO descifrează planurile lui Putin: Ce zonă a Europei vrea liderul rus să controleze, după Ucraina?

Propunerile lui Zelenski legate de statele garante, includ țările din Consiliul de Securitate (China, Franța, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite), plus altele: Germania, Israel, Italia, Canada, Polonia și Turcia, care să asigure noul aranjament dintre Kiev și Moscova.

Practic Ucraina, își dorește să obțină o înțelegere asemănătoare cu ”articolul 5 din statutul alianței NATO”, când țările garante să intervină militar într-un conflict de agresiune din viitor.

Pe scurt, Zelenski caută aderarea la NATO prin alte mijloace, susține Doug Bandow, fost consilier al președintelui american Ronald Reagan. El speră ca Statele Unite să-și dea acordul, ca parte al unui acord de pace, pentru un angajament militar, pe care nu l-a asigurat până acum.

Cererea este de înțeles din partea Ucrainei, dar garantarea unui acord de pace cu Rusia, nu este responsabilitatea Americii. Practic un acord de pace cu garanții aproape imposibile (ce ar putea rămâne doar pe hârtie, chiar dacă vor exista), care să poată asigura suveranitatea Ucrainei, în viitor, la o altă posibilă agresiune a Rusiei.

Zelenski recunoaște: „Armata noastră nu este suficient de puternică”. Președintele ucrainean nu renunță la eliberarea teritoriilor ocupate VIDEO
Zelenski recunoaște: „Armata noastră nu este suficient de puternică”. Președintele ucrainean nu renunță la eliberarea teritoriilor ocupate VIDEO
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că țara sa urmărește încheierea timpurie a războiului cu Rusia și returnarea unei părți din teritoriul său de către...
Germania asigură Ucraina că Rusia "nu poate dicta pacea" în eventualele negocieri pentru oprirea războiului
Germania asigură Ucraina că Rusia "nu poate dicta pacea" în eventualele negocieri pentru oprirea războiului
Cancelarul german Olaf Scholz, aflat într-o vizită neanunţată la Kiev, i-a promis luni preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Rusia nu îşi va impune condiţiile în faţa Ucrainei...
#acord pace Rusia Ucraina, #razboi Rusia Ucraina, #razboi ucraina rusia, #biden putin, #Volodimir Zelenski , #Razboi Ucraina
  1. Un magnat imobiliar riscă să fie executat dacă nu restituie 9 miliarde de dolari, după cea mai mare fraudă bancară din lume
  2. Norvegia trimite avioane F-35 în Polonia pentru a apăra un aeroport de la granița cu Ucraina. „Vor proteja spaţiul şi flancul estic al NATO”
  3. Rusia, progrese rapide într-o zonă cheie pentru apărarea Ucrainei. Un oraș strategic, pe cale să fie cucerit
  4. Cum va fi vremea de sărbători. Prognoza meteo actualizată
  5. Bărbat prins la frontieră cu peste două kilograme şi jumătate de cocaină ascunsă în caroseria maşinii VIDEO
  6. Parlamentul elvețian, acuzat că "face jocul Rusiei" după o măsură controversată privind refugiații ucraineni
  7. Sute de publicații, influenceri și reclame cu finanțare de la Moscova propagă dezinformare și teorii conspiraționiste în România. Cine a luat bani de la ruși
  8. Putin va semna un pact de securitate istoric cu ”ultimul dictator din Europa”: ”Conceput pentru a lua în considerare condiţiile externe schimbate”
  9. Donald Trump l-a numit pe bancherul Warren Stephens ambasador al SUA în Regatul Unit. „A construit o formidabilă societate de servicii financiare”
  10. Harvey Weinstein a fost spitalizat după „analize de sânge alarmante”, susține avocatul. Fostul producător de film se află în închisoare pentru viol