Clauza crucială din acordul Rusiei cu Coreea de Nord. Ar putea fi activată în orice moment

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 17:32
3413 citiri
Clauza crucială din acordul Rusiei cu Coreea de Nord. Ar putea fi activată în orice moment
Vladimir Putin și Kim Jong Un FOTO Facebook /Philippine Star

Extinderea cooperării economice și militare dintre Rusia și Coreea de Nord este miza principală a vizitei lui Vladimir Putin la Phenian. Acordul semnat între cele două țări miercuri, 19 iunie, include însă și o clauză care ar putea afecta războiul din Ucraina.

Prevederea a stat la baza relațiilor dintre URSS și Coreea de Nord acum peste 60 de ani, însă dispăruse dintr-un acord recent semnat între Moscova și Phenian.

„Acordul de parteneriat semnat astăzi prevede, printre altele, asistență mutuală în eventualitatea unei agresiuni”, a declarat Vladimir Putin, citat de Gândul.

Coreea de Nord şi fosta Uniune Sovietică au semnat un tratat de prietenie şi asistenţă reciprocă în 1961. Tratatul includea o dispoziţie privind aşa-numita intervenţie militară automată, conform căreia, dacă o parte este atacată cu arme, cealaltă parte furnizează fără ezitare trupe militare şi alte tipuri de ajutor. Coreea de Nord şi Rusia au semnat un nou tratat de relaţii bilaterale în 2000, dar acesta nu conţinea o astfel de prevedere, deoarece se axa pe cooperarea în domeniul economiei, ştiinţei şi culturii.

Revenirea clauzei înseamnă că Rusia ar putea primi ajutor militar din partea Coreei de Nord chiar de astăzi. După ce SUA și majoritatea statelor membre NATO au permis Ucrainei să folosească armele primite pentru a ataca ținte militare de pe teritoriul Rusiei, Moscova ar putea activa oricând această clauză din acordul cu Coreea de Nord.

Un alt efect al acordul este că relațiile diplomatice dintre Rusia și Japonia și Coreea de Sud ar putea avea de suferit. Cele două țări sunt cei mai mari critici ai operațiunilor militare nord-coreene, astfel că nu vor ignora promisiunea Rusiei de a apăra regimul lui Kim Jong Un.

Biden anunță în ce condiții va discuta cu Putin. "Nu se vor opri în Ucraina"
Biden anunță în ce condiții va discuta cu Putin. "Nu se vor opri în Ucraina"
Biden spune că nu va discuta cu Putin decât dacă liderul rus îşi schimbă comportamentul Preşedintele Joe Biden a declarat în conferinţa de presă susţinută joi că nu va purta discuţii...
Rusia a pus recompensă pe primul F 16 doborât pe cerul Ucrainei. Piloții ruși abia așteaptă. Câți bani se oferă
Rusia a pus recompensă pe primul F 16 doborât pe cerul Ucrainei. Piloții ruși abia așteaptă. Câți bani se oferă
O recompensă uriașă, pentru doborârea primului avion de luptă F-16 (Fighting Falcon), pe cerul Ucrainei, a fost anunțată în Rusia, potrivit EFE şi RBC.ru, care citează Ministerul rus al...
#acord rusia coreea de nord, #Vladimir Putin, #Kim Jong Un, #razboi Ucraina, #Rusia, #Coreea de Nord , #Rusia
  1. Oligarhii şi Kremlinul au bătut palma şi i-au găsit un contracandidat Maiei Sandu. "Moscova îşi doreşte ca hoţii să revină la putere"
  2. Un mort şi şase răniţi la Paris după ce o mașină a intrat pe terasa unei cafenele. Șoferul a fugit de la locul faptei și e căutat de polițiști VIDEO FOTO
  3. Ce a lipsit din „discursul regelui“. Cinci mari probleme pe care guvernul laburist britanic trebuie să le rezolve
  4. Un val de jafuri a pus pe jar poliția suedeză. Deși zeci de locuințe au fost sparte în centrul capitalei Stockholm, nu există niciun suspect
  5. Strigătul disperat al fermierilor: „E totul uscat. Ne vom duce toate animalele la abator”. „Ar trebui să nu stăm la mâna Comisiei Europene”
  6. Liderul extremei drepte din PE a votat împotriva rezoluției de susținere a Ucrainei. "Fragilizează unitatea europeană"
  7. Una dintre gărzile de corp care au intervenit în timpul tentativei de asasinat asupra lui Trump este o rusoaică
  8. Atac dur la adresa lui Biden al unui înalt oficial american. "E doar o marionetă. O unealtă prin care stânga își impune agenda"
  9. Un britanic este noul reprezentant al Alianței Nord-Atlantice în Ucraina. Cine este el și care este scopul trimiterii sale la Kiev
  10. Trump renunță la diplomație. Taiwanul trebuie să plătească pentru că SUA îl apără. "Nu suntem diferiţi de o companie de asigurări"