Atunci când ne gândim la un "contract de relație", multora dintre noi le vine în minte un contract prenupțial, care stabilește modul în care vor fi împărțite bunurile în cazul în care o căsnicie se destramă și care se concentrează mai degrabă pe aspectele practice decât pe romantism.
Dar se pare că Generația Z nu mai așteaptă să se căsătorească pentru a redacta acorduri prin care ambele părți se angajează "să nu-și rănească reciproc sentimentele", "să sărbătorească aniversările", "să nu se înșele niciodată" și "să nu se plictisească niciodată unul de celălalt."
Videoclipurile care prezintă negocieri scrise de mână - uneori decorate cu markere și pixuri cu gel - au inundat rețelele de socializare, utilizatorii susținând că aceasta înseamnă că acum sunt "legați" de partenerul lor.
Cupluri căsătorite precum Hunter & Devin de la @thecordlefamily au împărtășit, povestea lor despre modul în care un "contract de relație" i-a ajutat să rămână pe drumul cel bun atunci când erau iubit și iubită în liceu.
"L-am pus să semneze", a chicotit ea, arătând o bucată de hârtie de caiet scrisă cu pixul, în care scria că ea îl va iubi pe Dumnezeu în primul rând, iar pe el în al doilea rând. "Uite, a funcționat! Nu ai încălcat contractul, l-ai respectat".
„Cred că ai dreptate", a fost el de acord.
Clauzele includ promisiuni serioase, cum ar fi „să nu renunțăm niciodată unul la celălalt”, și așteptări mai ușor de digerat, cum ar fi „să postăm” despre celălalt pe rețelele sociale.
Altcineva a distribuit un videoclip în care îi cere prietenului să semneze un astfel de contract „deoarece sunt legați pentru totdeauna”.
În timp ce majoritatea par amuzante și glumețe prin natura lor, influencerul @loulouorange a distribuit recent un videoclip în care explică modul în care ea și iubitul ei au doar o lună pe an în care se pot despărți.
„Nu avem permisiunea să discutăm dacă intenționăm să reînnoim înainte de luna mai, dar întotdeauna îmi dau seama că răspunsul meu va fi 'da' când el începe să spele vasele la întâmplare în fiecare aprilie (foarte evident încercând să mă convingă să spun 'da'),” a scris ea ca descriere, potrivit Dailymail.
În materialul video, ea vorbește despre diversele angajamente pe care cuplurile și le asumă pe parcursul anului, cum ar fi nunțile, zilele de naștere și aniversările, și despre faptul că renunțarea la aceste angajamente poate fi dificilă.
În schimb, cuplul are o „posibilitate de despărțire". Partenerii pot decide să pună capăt relației, dacă dores, atunci când contractul trebuie reînnoit.
"Asta e inteligent", a scris un urmăritor. În timp ce altcineva a spus: "Nu știu dacă acest lucru m-ar face să mă simt în siguranță, prinsă în capcană sau neliniștită că partenerul meu se forțează să rămână cu mine când nu este cu adevărat fericit".
În timp ce altul a comentat: „Nu aș putea niciodată să-mi văd relația ca pe un contract de afaceri".
Pe lângă faptul că este o modalitate extrem de formală pentru un cuplu de a comunica, redactarea unui contract poate duce la alte probleme, a declarat pentru FEMAIL Rhian Kivits, terapeut de sex și relații.
„Problema aici este că există riscul ca cei doi parteneri să folosească contractul de iubire împotriva celuilalt dacă lucrurile nu merg conform planului – promovând rigiditate și reproșuri în relație”, a explicat ea.
Rhian a mai considerat că ideea unui „contract de iubire” nu are maturitate, deoarece nu lasă loc pentru flexibilitate.
„Clauza de a nu se plictisi niciodată unul de celălalt este, de asemenea, una nepotrivită în acest contract”, a adăugat expertul.
„Atunci când un cuplu este angajat într-o relație, de obicei lucrează la conexiunea lor și iau măsuri pentru a se asigura că lucrurile nu devin monotone.
„Însă promisiunea făcută în acest contract de iubire nu ia în considerare modul în care sentimentele și aspirațiile noastre pot evolua în timp. Acest lucru pare să lipsească de flexibilitate și maturitate.”
Rhian a fost, de asemenea, sceptică în privința faptului că partenerii își promit fidelitate printr-un contract.
„Faptul că nu își înșală niciodată partenerul poate reflecta angajamentul cuplului față de fidelitate și loialitate”, a explicat ea.
„Dar, în practică, cei care doresc să înșele sunt puțin probabil să fie descurajați doar pentru că au semnat o foaie de hârtie scrisă de mână.
„Știm că infidelitatea se întâmplă în multe căsnicii, așa că nu cred că acest contract de iubire oferă vreo protecție sau siguranță reală.”
Rhian a sugerat că ar putea fi chiar o reacție la valul de scandaluri de înșelăciune ale celebrităților și de despărțiri care domină știrile.
„Nu privesc cu ochi buni înșelatul și alte comportamente nepotrivite în relații și își doresc control asupra propriilor vieți, experiențe și reputații, ca rezultat a ceea ce percep online,” a exprimat ea.
Cu toate acestea, experta nu a respins complet ideea unui contract de relație, afirmând că succesul acestuia constă în alegerea unor termeni realiști care să nu dicteze comportamente.
„Ideea unui contract de relație nu este nouă. De fapt, în terapie, vorbesc adesea cu cuplurile despre contractul lor, pentru că fiecare relație este un contract, fie că este nescris sau mai explicit recunoscut," a continuat ea, potrivit Dailymail.
„Când contractul este discutat în mod explicit, înseamnă că suntem conștienți de dorințele, limitele și așteptările celuilalt și, prin urmare, știm ce este acceptabil și ce nu este acceptabil în cadrul relației.
Angajamente precum alegerea onestității, bunătății, acordarea de timp pentru a cultiva relația, explorarea lucrurilor noi împreună, dezvoltarea unei comunicări sănătoase, ascultarea reciprocă, rezolvarea problemelor împreună și alegerea de a evolua împreună sunt mai sănătoase.”