Nouă falsificatori de acte care au format probabil cea mai prolifică grupare din acest domeniu din România scapă de pedepse prin prescrierea faptelor.
Tribunalul Dolj a dispus încetarea procesului față de o parte din membrii acestui grup, iar în cazul unuia a decis achitarea pentru că fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
Gruparea a acționat din Craiova între anii 2011-2016, perioadă în care a falsificat cam tot ce se putea în materie de acte de identitate sau de diplome de studii. La percheziții au fost găsite inclusiv cărți de identitate din Japonia, certificate Cambridge care atestau cunoașterea limbii engleze sau atestate profesionale, evident falsificate.
Procurorii au putut proba în fapt peste o sută de acte falsificare de această grupare, dar în realitate numărul documentelor contrafăcute este cu mult mai mare, consecințele juridice fiind uriașe.
Potrivit rechizitoriului, gruparea acționa din Craiova, pe mai multe paliere. Un individ care aparent vindea telefoane mobile în centrul municipiului Craiova era cel care făcea legătura cu falsificatorul de acte.
Era cunoscut în rândul lumii interlope, cei care apelau la ajutorul craiovenilor fiind infractori periculoși care așteptau fie condamnări mari în dosare penale și se pregăteau să fugă din România, fie aveau nevoie de acte de identitate false pentru a scoate minore din țară care ajungeau în cele din urmă să se prostitueze în țări din Europa. Inclusiv călăuze care ajutau la traficul de migranți la granița Mexicului cu SUA ar fi apelat la falsificatorii doljeni.
„ăla mare” costa 400 de euro
Ca orice grupare de infractori și falsificatorii din Craiova aveau un limbaj codat. În discuţii se foloseau termenii: pentru paşaport expresia „ăla mare”, pentru cartea de identitate – „mijlociu”, iar pentru permis – „covrig”/„ălea mici”. Pentru un pașaport fals se plătea 400-500 de euro, iar pentru un permis de conducere fals, taxa era de 100 de euro.
Conform declarațiilor date în timpul anchetei, clienții care cereau pașapoarte false aveau nevoie de astfel de documente pentru a fugi în SUA și să scape astfel de pedepsele cu închisoare pe care le așteptau ca inculpați în dosare în care erau acuzați de infracțiuni serioase. Alții cereau pașapoartele pentru a le folosi, în caz de nevoie, în timpul unor infracțiuni (furturi din magazine) comise în Germania.
Buletinele, pentru avort, pașapoartele pentru migranți și infractori
Buletinele erau necesare pentru ca proxeneții să poată scoate din România fete minore pe care urmau să le plaseze în bordeluri din Italia sau Spania. Sau, au fost cazuri când proxeneții cereau buletine false tot pentru prostituatele minore care rămâneau însărcinate. Actele care arătau în fals că fetele împliniseră 18 ani erau necesare la spitalele unde erau duse pentru a face avort.
Se pare că și cetățeni străini apelau la gruparea de la Craiova pentru a obține buletine de România care să le poată permite să rămână fără probleme în Europa.
La percheziții anchetatorii DIICOT au descoperit amploarea fenomenului. Au fost găsite buletine de Japonia pe numele TANAKA TOMOE, Ungaria, Bulgaria, Italia, Franța, pașapoarte americane, ștampile ale unor prestigioase instituții de învățământ românești și nu numai cu care se falsificau diplome studii sau certificate de competențe profesionale: Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Hidrotehnică, Facultatea de Construcţii, Serviciul Stare Civilă Bucureşti, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Academia de Studii Economice, Şcoala Postliceală Sanitară, Registrul Auto Român și chiar Consiliul Britanic, Centrul de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, Validation Stamp – Cambridge.
Unul dintre puținii clienți identificați de anchetatori a declarat că și-a cumpărat o diplomă falsă de absolvent de ASE București doar pentru a i-o arătat tatălui său care nu știa că rămăsese repetent la facultate.
Mama unei fete care a fost scoasă din România în baza unui buletin fals a declarată că fiica ei avea 17 ani când a ajuns să se prostitueze în Franța, obligată de un proxenet român. A fost găsită într-un centru pentru minori de lângă Paris, ajunsă acolo după ce autoritățile franceze au prins-o cu acte de identitate false.
”Membrii grupării infracţionale intrau, prin diferite mijloace (de exemplu, deposedarea, fără drept, a titularilor; obţinerea unor acte reale de la membrii din familie sau persoane din anturaj pentru a le folosi drept model; cumpărarea unor înscrisuri oficiale ce servesc la identificare, legitimare, dovedirea stării civile contra cost de la persoane care ulterior le declarau pierdute; procurarea de acte ce serveau la identificare, legitimare, dovedirea stării civile şi care aparţinuseră unor persoane decedate), în posesia unor înscrisuri oficiale reale (cărţi de identitate, paşapoarte, permise de conducere, diplome de studii) pe care le utilizau, ulterior, ca model sau suport pentru fabricarea, plăsmuirea actelor false”, se arată în rechizitoriu.
Falsificatorii craioveni au fost trimiși în judecată în mai 2019 pentru constituirea unui grup infracţional organizat, fals privind identitatea, fals material în înscrisuri oficiale, trafic de minori, iar între timp faptele s-au prescris.
Doar hotie, impostura si incompetenta ! Vezi tot